BÜYÜK AV - 22 BEKÇİLER


  • Eskiden Tar Valon'da görev yapmış, şimdilerde ise kendi istekleri ile inzivaya çekilmiş iki kız kardeş olan Adeleas ile Vandene 'ın evindedir. Arefel'in derinliklerinde bir çiftçi topluluğu olan Tifan'ın Kuyusu adlı yerleşim yerinde Jaem adlı tek muhafızları ile oturuyorlardır. Burada otranlar onların Aes sedai olduğunu bilmez.  Burada onu takip edeceklerini  sanmaz Moiraine. Kız kardeşleri Tar Valon'da bile hala yaşadığını bilen çok az kişi kalmıştır geriye. Moiraine buraya Ejder ve Ejder kehanetlerini araştırmaya gelmiştir. Kızlardan biri yeşil ajah diğeri gri ajah olsa da tarihe meraklıdırlar ve Tar Valondan sonra en büyük arşivin onlarda olabileceğini düşünür Moiraine.
  • 20 sene önce Moiraine ve Lan'ın ilk tanıştıkları anı öğreniyoruz. Bir göl kenarında mola vermiş olan Lan'ı silahından ayırmaya uğraştığı sırada Lan Moiraine'i göle atmış. Daha sonradan anlaşsalar yolculuk  boyunca türlü eziyetler yapmış Moiraine. Uyurken üstüne gölün suyunu boca etmek, derisinde karıncalar gezdirmek gibi. Bu günleri hatırlayıp gülümserler. 
  • Moiraine Lan'ın bağının sağlamlığından endişelidir.  Nynaeve 'e olan sevgisi onu endişelendirmektedir. Lan eskiden umursamadığı İkinehirli çocukları şimdilerde umursar olmuştur. Moirane ilerleyen zamanlarda Lan'ın bağından azat olmak isteyeceğini düşünür. Eskiden kıskanmadığı Lan'ı , Nynaeve den kısmaktadır Moiraine. Beraber yola çıktıkları bu tehlikeli yolculukta kendini yeterince koruyamayacağından, ona yeterince güvenememekten korkar.
  • Moiraine kendinin ölmesi durumunda bağının Myrelle adlı yeşil ajahtan bir aes sedaiye geçeceğini söyler. O da sonra uygun gördüğü başka bir kız kardeşe verecekmiş Lan'ı. Lan bir süs köpeği gibi birilerine verilmek fikrinden hoşlanmaz çünkü son 400 yıldır hiçbir muhafızın bağı başka bir kadına verilmemiş. Moiraine bunun kendi iyiliği için olduğunu söyler. kendi öldüğünde intikam almak için hayatını boşa harcamasına engel olacakmış.
    (Moiraine karışık duygular içimde gibi. Bunu yapmasının bir kaç sebebi olabilir.  Konuşmasının bir kısmında Myrella sanki onu Nynaeve verecekmiş gibi fakat duygularına bakılırsa kendi ölünce Nynaeve'e gitmesin diye onu başka aes sedailere veriyor gibi. Yada aklıma gelen başka bir olasılıkta, Moiraine ölürse bağ kopacağını bilen Lan'ın ilerleyen zamanlarda Moiraine'in başı tehlikeye gittiğinde yeterince kendini vererek savaşmayacağı korkusu olabilir. )
  • Lan'ın bir keresinde ölmek üzere olan Moiraine 'i Anaiya Sedai ye yetiştirerek kurtardığını öğreniyoruz. 
  • Anlıyoruz ki Aes Sedailer ve Muhafızlar arasında bir bağ var. Büyücü ne isterse onu yapmak zorundalar muhafızlar. Moiraine bu bağı gevşek tutmakla hatta hiç buna başvurmamakla övünür. Bu bağın nasıl olduğu konusunda net bir bilgi verilmemiş. 
  • Vandene, Yeniden doğan ejderin Tümentepe'nin üstünde bir yerde Arad Doman veya Saldaea'da bir yerde doğacağını düşünür. Saldaea da ki Mazrim Taim de yönlendire bildiği için onun gerçek ejder olabileceğini düşünür fakat buna olanak vermez Moiraine. 
  • Vandene'de Moiraine gibi Ejderin Karanlık varlık ile savaştıktan sonra ehlileştirilmesi gerektiğini düşünür. Vandene zamanı geldiğinde tüm aes sedailer, hatta yardımsız bir mum ateşi yakabilen herkes birleşip , Yeniden Doğan ejder delirip dünyayı kırmadan önce onu durdurmalıymış. Bu fikre kızıl ajah karşı çıkarmış. Onlara göre ilk bulunduğunda Karanlık varlıkla savaşması beklenmeden ehlileştirilmesi gerekmiş. ( bu konuşmadan az çok Moiraine'in planını anlıyoruz. Son savaşa Rand'ı hazırlamak, Karanlık varlık yenilince  ehlileştirmek Rand'ı  )
  • Vandene'ye göre Shadar Logoth kendi nefreti tarafından yok edilmiş. Meclis üyesi Mordeth, Karanlık dostlarının karanlık dostlarını uyguladığı taktikleri kullanarak, nefreti Karanlık varlığa karşı kullanmak isterken başarısız olmuş ve tüm şehri yok etmiş kendi dışında .Şimdi şehirde çalacak bir ruh bekliyormuş.
  • Terkedilmişlerden Lanfear(Gecenin kızı) tam bir esrar perdesiymiş. Onu hakkında yeterli bilgi yokmuş. Sadece Lew Therin ile bağlantılı olduğunu düşünüyorlar.
  • Nefes almak için yalnız bahçeye çıkan Moiraine 'in arkasında bir Draghkar belirir. Saidar'a ulaşmaya uğraşan Büyücüyü şarkısıyla uyuşturur. Tam kadını ısıracağı zaman (buna draghkar öpücüğü denirmiş) Lan ve Jeam yetişip onu öldürürler.
    - Ögreniyoruzki Draghkarlar birini dudakları ile öperse, (sanırım ısırmakla karışık bir şey yada sadece öpmek) onun başta ruhu çekilir sonrada yaşamı emilirmiş. Onu bulanlar hiçbir iz olmayan iki gün önce ölmüş gibi soğuk bir ceset bulurlarmış.
  • Draghkar'ın onlar tarafından fark edilmeden buraya kadar gelmesi imkansızmış. Bunun ancak bir korunma büyüsü ile bir aes sedai tarafından yapılabileceğini düşünürler. Kara Ajahtan biri tarafından.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR