BÜYÜK AV - 23 SINAMA


  • Nynaeve , Tar Valon'da birkaç günün ardından Kabuledilmişlik sınavı için kulenin altındaki büyük bir salona götürülür. Burada sınavın gerçekleştiği Ter-angreal adında garip bir alet vardır. Bu aletler Efsaneler çağından kalmaymış ve bunların çok azını kullanmayı biliyorlarmış. Kullanabildiklerinin de bu amaçla yapıldıklarından emin bile değilmişler. Sınavın olduğu ter-angreal Trolloc savaşları sırasından bulunmuş. Bu Ter-angreal'i bile kullanmayı öğrenirken iki kız kardeş güçlerinden olmuş. Sınav sırasında çömezlerin sorumlusu ve her ajahtan bir kız kardeş salondadır.  Sınav üç bölümden oluşur ve bu bölümlerde korkularınla yüzleşilir. Sınav başlamadan önce  üç kere sınavı iptal etme hakkın var fakat yinede alete giremezsen Kuleden kovuluyorsun. Sınavda başaralı olamazsan bir sene yetecek kadar gümüş verilip  kuleden uzaklaştırılıyorsun. Tabi sınav tehlikeli. Ter-angreal'e girip dönemeyen kadınlar var. Onlara ne olduğunu bilen  yok. Nynaeve 'e isterse sınava girmeyip çömez defterine ismini yazdırabilirsin derler fakat o sınava girmek ister. 
  • Ter-angrealler direk tek güç kullanabilirmiş. Hatta bazıları kendi kendine bile çalışabilirmiş. Onları angreal ve sa-angreallerden ayıran buymuş.
  • Kulede duran başka bir ter-angreal yeminlerin bağlayıcı olmasını sağlarmış. Kız kardeşlik mertebesine yükselen kadınlar bununla yemin ederlermiş. Doğru olmayan hiçbir şey söylememe, bir insanın başka bir insanı öldüreceği bir silah yapmama, Tek gücü Karanlık dostları ve gölge dölleri dışında kimseye mecbur kalmadıkça kullanmama üstüne yemin ederlermiş Aes Sedai olmadan önce. Bu ter-angreal de yeminlerin bağlayıcı olmasını sağlarmış. Kule bu seçimleri Trolloc savaşları ile Yüzyıl savaşları arasında yapmış.
  • Birinci sınamada Terkedilmişlerden Aginor'la karşılaşır Nynaeve. Onu kovalar ve arkasından yakalarsa neler yapacağını haykırır Aginor. Buna sinirlenen Nynaeve tek güç kullanarak saldırır. Aginor'un gücü Nynaeve'e yetmez ve ondan kaçar. Onu yakalayıp öldürebilecekken kapı belirir. Sinirine hakim olup geri dönmesi gerekir lakin kapı bir kere belirecekti. Geçemezse burada kalacaktı Nynaeve , Aginor'u bırakır ve geri döner.  Böylece ilk sınav biter ve Ter-angrealden çıkar. Sheriam sedai ye içerideyken çok rahat yönlendirebildiğini söyler, kadın şaşırır. Normalde  bu yapılamazmış Yapsa bile zarar görebilirmiş. Kendi gücünü kavura bilirmiş bu yüzden içeride hatırlaya bilirse yönlendirmemesini söyler.
  • İkinci sınamada Nynaeve İkinehir'dedir. Deven yolundan Mavra Mallen gitmeden bir gün önce köye Malena adında bir kadın gelmiştir. Çocukların ve hayvanların hastalıklarını iyileştirdiği için onu yeni Hikmet şeçmişler fakat kadın kötüdür. Cenn Buie Belediye başkanıdır.  Malene kendine muhalefet olan herkesi zehirleyerek veya başka türlü öldürmüştür. Bunların içinde demirci Luthan usta, Bran al'vere, Paet ve iki çoğu bunlardan bazılarıdır.  Kendine karşı gelenlerin kapılarına ejder dişi çiziyor ve karanlık varlığa hizmet etmekle suçluyordu. Alsbet Luthan'ı sopa ile dövmüştü. Köylü ondan çok korkuyordu. Nynaeve'in ikinci sınavı onları böyle bir ortamda, onların kendisine ihtiyacı olduğu bir zamanda bıraka bilmekti. Çok zorda olsa kapı belirdiğinde onları bırakır ve ikinci sınavı geçer. Lakin kapı bir kere belirecekti.
  • Üçüncü sınamada Malkier ülkesinde Lan ile birlikte mutlu mesut yaşıyorlardı. Üç çocukları olmuştu. Mutlu bir evlilikleri vardı. Lan geri dönmemesini istiyordu.  Nynaeve en çok bu sınavda zorlanır. Hatta kapı geldiğinde vaktinde bırakamaz Lan'ı ve kapıyı kaçırır. Daha sonra kulede yalnız olan Egwene'i, yardıma ihtiyacı olan Rand, Perrin ve Mat'i düşünür. Onları bırakmak istemez ve tekrar yönlendirir. O kadar çok çeker ki içine, acı duyar artık. Kapıyı olması gereken yerde hayal ederek geri getirir ve kuleye geri döner. Sınava Amyrlin de gelmişti. Sınavı geçmiş , Nynaeve artık bir kabul edilmişti.
  • Ter-angreal'in içinde yaşananların gerçek olup olmadığını bilen yok. Kimisi orada aldığı yaralarla geri dönerken kimisi yarasız olarak dönermiş. Nynaeve de geri döndüğünde iki avucunun içinde siyah büyük bir diken batmış olarak döner. Tabi bu nasıl battı bilmiyoruz.
  • Sınav Ter-angreal'ine kadınlar korunmasız ve çıplak olarak giriyorlar. Çünkü İlk zamanlar korunarak içeri giren kadınlar zarar görerek çıkmış dışarı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR