BÜYÜK AV - 29 SEANCHANLAR


  • Geofram Bornhald'ın ordularının yarısı Sorgucuların kumandasına geçmişti. Emirler açıktı "Sorguculara itaat et."
  • Kuzeydeki Evlatlar , Tarabon giysiler, güneydekiler Doman giysileri giyip köyleri istila ediyorlardı. Bir çok köylüyü de kadın , çocuk demeden öldürüyorlardı. Bunu da her zamanki gibi karanlık dostlarını yakalamak olarak isimlendiriyorlardı. 
  • Lord kumandan Bornhald bu köy baskınlarından rahatsızdı. Köylerde aletlerinin yakılmasında korkan çiftçilerden başka bir şey yoktu. Hem ne zamandır çocukları karanlık dostu olmuştu da öldürülüyordu. Artı tüm bunları kılık değiştirip yapmanın altında da bir çapanoğlu olmalıydı. 
  • Tümentepe de kendilerine Şahinkanadı Arthur'un torunları diyen bir grup istilacı vardı. Bunların nereden geldiğini bilen yoktur. Tek bilinen gemilerle geldikleri ve yanlarında canavarlar ve aes sedailer olduğuydu. 
  • Domaniler yabancıların üstüne asker yollamışlardı fakat yenilmişti. 
  • Lord kumandan Bornhald askerlerini Tümentepeye fazla yaklaştırdığı için Isığın eli Jaichim Carridin 'den askerini geri Almoth Ovasına çekmesi için bir haberci(Jeral) ile emir alır. Lord kumandana göre asıl Karanlık dostları Falme' deydi. Oraya yaklaşıp neler döndüğüne bakmak istiyordu. 
  • Lord kumandanın burnuna pis kokular geldiği için her Cairhien gruna haberci yollamayı düşünür. 
  • Falme'de  ki istilacılar kendilerine Seanchan , Hailane (Önce gelenler) ve Rhyagelle (Yuvaya dönenler) derlermiş. 
Diğer ismi geçenler;
* Muadh : Bir keresinde karanlık dostlarının eline düşmüş. Yüzü en güçlü kişilerin bile irkilmesine sebep verecek şekide yaralanmış.
* Earwin : Gri gözleri ve uzun bıyıkları olan iri yarı bir Beyaz Pelerin.
* Wuan: Güzel yüzünü sarı sakalları ile kapatan solak bir Beyaz Pelerin.
* Byar:  Dünyanın Gözü adlı kitapta da adı geçen Beyaz Pelerin
* Jeral: Haberci , Beyaz Pelerin
--------------------------------------------------------------------------------------------------------


  • Burada hikaye kaptan Domon'a geçiyor. Kaptan , Thanhico'dan aldığı havai fişekleri Tümentepe'nin balıkçı köylerinde bir kısmını sattıktan sonra açık sularda bir Seanchan gemisi tarafından yakalanıp Falme'ye götürülür. Kaptanın koleksiyonunda ki yürek taşından kadim aes sedai simgesi bulunur ve kaptan Egeanin tarafından Yüce Lord Turak'a hediye edilir. Kaptan Domon, koleksiyoner bir tacir olduğunu söyler Turak'a. Lord Turak'ın da bir dolap dolusu  yürek taşınan koleksiyonu vardır. Kaptanın buralarda bu konuları konuşacak kimse bulamıyorum diyerek gitmesine izin vermez. Onun gibi basit bir tacirin nasıl olup ta böyle pahalı bir parçaya sahip olduğunu anlatmasını ister.
  • Seanchanlar sahil kasabalarını savaşarak almış ardında halka bozdukları yeminleri yeniden etmelerini söyler fakat sebeplerini söylemeye tenezzül bile etmezler. Falme dışında çoğu yerleşim yeri "öncellere itaat etmeye, dönüşü beklemeye ve Yuvaya dönenlere hayatları pahasına hizmet etmeye " yemin ettirdikten sonra onları kendi haline bırakıp gidiyorlarmış . 
  • Saenchanlar işgal ettikleri topraklarda genç kadınları teker teker götürüp muayene ediyorlarmış geri salıyorlarmış. Bazı kızlar hiç dönemiyormuş. Yaşça büyük olan birkaç kadın, rehberler ve şifacılar da ortadan kaybolmuş. 
  • Saenchan kaptanının miğferi dev bir böcek kafasına benzer
  • Saenchanların adına Damane dedikleri kadınlar vardır. Onlar aes sedailer gibi büyü kullanabilirler ve bu kadınlar tasma  ile gezdirilir başka bir kadın tarafından. Yular ilk kadının ellinde ki bilezikten , damane'in boynundaki bir halkaya uzanıyordu.  Her istenileni yapmak zorunda gibi bir halleri vardır.
  • Saenchanlar , aes sedai ismini duymaya tahammül edemez. 
  • Seanchanlar bu toprakların onların olduğunu , şimdide tekrar onların olacağını söyler.
  • Saenchanlar, Dalgaları  Gözleyenlerin Kulesinden bir kafes sarkıtmışlar ve içine Gözleyenlerden bir adam koymuşlardı. Söylediklerine göre yanlış şeyi gözlemişler ve hatırlamaları gerekeni hatırlamamışlar. Bu yüzden sırayla birini koyup ölmesini bekliyormuş Saenchanlar.
  • Saenchanların ata yakın boyuttaki , bir kedi gibi ama gagamsı bir ağzı olan, üç gözlü, yeşil binekleri vardı. Halk canavar dedikleri bunlar olmalı. (sanırım daha önce ayna Dünyada Rand'n karşılaştığı yaratıklar bunlar olması lazım. Selene onlara Grolm demişti.
  • Falme'li yeli halk , fakiri de zengini de Saenchanlar geçtiklerinde elleri dizlerinde olacak şekilde eğilip onların geçmesini bekliyordu. Onların aşırı bir saygı kültürü vardı. Kaptan Egeanin, Yüce Lord Turak karşınında secdeye varıp yerleri öper mesela. 
  • Lord Turak'ın giyimi aşırı şatafatlı idi. Tırnakları en az 2,5cm uzunluğundaydı. Turak'ın mobilyaları hepsinde oval hatlar mevcuttu. Ona hizmet eden kadın bile ince ipekler içinde vucudu tüm narinliği ile belli oluyordu. Yanında duran koruması bile şatafatlar içindeydi. 
Diğer adı geçenler ;
* Yarin : Domon'un Yardımcı kaptanı
* Egeanin : Saenchanlı , mavi gözlü , beyaz tenli bir kaptan. Sanırım isimlerini kılıç günü dedikleri bir şey sırasında alıyorlar ve isimler bir rütbe gibi değişebiliyor. Kaptan Domon 'u açık denizde yakalayan . Bir Damane 'i var. Dediğine göre çok az solunun damane'i varmış. Onlar taht'a aitmiş ve çok pahalıymış.
* Caban : Kaptan Domon'un gemisine el konulduğunda , eskortluk yapan Saenchan askeri. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR