BÜYÜK AV - 40 DAMANE


  • Liandrin kızları Tümentepe'ye getirdiğinde onları bir tuzak bekliyordu. 50 kadar Seanchan vardı. Seanchanların başında Yüce Leydi Suroth adında bir kadın vardı. Suroth Kan'dandır.
    Bu kişiler Egwene ve Min'i yakalarlar. Nynaeve ve Elayne kaçarlar. 
  • Egwene'nin boynuna bir tasma takarlar. Bu tasma ile istedikleri gibi kontrol edebiliyorlardı Egwene'i. A'dam dedikleri bu yularla yönlendirebilen kadınları kontrol ediyordu Seanchanlar. Bu kadınlara da Damane diyorlardı. Damane'e onlarda bir maldan ibaretti. Onları kontrol eden kadınlara da  Sul'dam deniliyordu. Sul'damlar ne derse onu yapmak zorundaydılar Damaneler. 
  • Şahinkanadı Arthur'un oğlu LuthairMondwin Gece'nin orduları ile savaşırken onların arasında bir çok Aes sedai varmış. Bunlar bir birleriyle iktidar için çekişir ve savaş sırasında tek gücü kullanırlarmış. Bir gün Deain adında bir aes sadai kız kardeşlerini kontrol etmeye yarayan bir bir tasma yapmış. Daha sonra Seanchanlar yönlendiren kadınları ve yakaladıkları aes sedaileri tasmalamışlar. Hatta bir gün Deain'i de tasmalamışlar çünkü yönlendiren kadınlar tehlikeli olduğu için hepsinin tasmalanması gerektiğini düşünürler. 
  • Leydi Suroth ve Liandrin'in Efendimiz dediği birinden Egwene ve Nynaeve'i yakalayıp tasmalandıktan sonra Seanchan ordusu ile birlikte okyanus ötesine götürülmesi emrini almışlardı. Sanırım bu Efendimiz dedikleri kişi Ba'alzamon dur. 
  • Leydi Suroth devriyelerin gelip kendilerini görmesinden korkmaktadır. Bu yüzden kaçan kızları aramaya gönülsüzdür. Eğer devriyeler onları görürse Lord Turak'ın onu Gerçeği Arayanlara teslim edeceğinden söz eder. Liandrin'de yakalanırsa tasmalanırmış. Fakat Liandrin Efendisinin bundan hoşnut olmayacağından emindir. Fakat bu riski alamayan ikisi de geri döner. Liandrin yol kapısına, Suroth Falme'ye gider. 
  • Nynaeve ve Elayne kaçmışlardır. Nynaeve öfkeden tam bir kız kardeş gibi tek gücü kendi peşinden gelenlerin üstüne yollamıştır. İki kadını gökten indirdiği bir şimşekle yıkmış bir askeride yaptığı ateş topu ile yakmıştı. Nynaeve , Egwene ve Min'i kurtarmak için Falme'ye doğru yol alır. 
  • Sul'dam ile Damane birleştiğinde Sul'dam'ın hissettiği acıyı damane iki misli hissedermiş. 
  • Egwene'i tasmalayan kadın Renna adında biridir. 
  • Pek çok Sul'dam damane lerinin isimlerinin olmasına izin vermezmiş veya onlara başka isimler takarmış. Eğer Egwene uslu olursa kendi ismini kullanmasına izin vereceğini söyler Renna
  • Renna Egwene'e ödüllendirmek istediği zaman kafasını köpeği gibi okşamaktadır. 
  • Suroth 'un yardımcısı Elbar adında karga burunlu bir adamdır. Nynaeve ve Elayne'nın kaçtığı sırada Min onu yaralamıştır. Bu yüzden Elbar onu öldürmek ister bunun için Suroth tan izinde alır fakat Egwene ona yalvarır Min'e zarar vermemesi için. Suroth eğer her öğretileni öğrenip istenileni yapmaya söz verirse Min'i bağışlayıp ara sıra kendisini ziyaret etmesine müsade edeceğini  söyler. Egwene söz verir. 
  • Normal zamanda olsa Leydi Suroth'un kendisi ile konuştuğu ve onu onurlandırdığı anı hatırlaması için bir kurdele takmasına izin vereceğini fakat bunu izinsiz olarak kendi yaptığı için ceza vereceğini söyler. 
  • Eğer damane yönlendirip sul'dam'ına zarar vermeye kalkarsa etkisi kendisine geliyordu. Sul'dam'ın ufak bir darbesini bile sopayla vurmuş gibi hissediyordu. 
  • Sul'damların sayısı damane lerin sayısından fazlaymış. Bazı sul'damlar gözünü yerden ayırsan veya izinsiz konuşsan bile ceza verirmiş. 
  • Erkekler damane lerin yularlarını tutamazmış. Bunun bazen bir etkisi olmasa da bazen yuları tutan erkek veya damane ölebilirmiş. İmparatoriçe bazen Lordların eline yuları verip erkeklerin terlemesini seyrederek eğlenirmiş. Tabi bunun sonucunda Lord veya Damane ölebilirmiş.
    Tabi bunu sadece İmparatoriçe yapabilirmiş çünkü bir damane boşa harcanmak için fazla değerliymiş . Yalnız ağır cezalar ile akıllanmayan veya duymaması gereken şeyleri duyan bir damane 'nin dili ve eli kesilebilirmiş. Çünkü onlar olmadan da işe yararmış. 
  • A'dam yapanlarda damane lermiş. Eğer bir gün bu kadar yetenekli olursan şımartılırsın der Renna. 
  • Alwhin , Nynaeve 'i tasmalamaya uğraşan ve elinde kaçıran sul'dam dır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR