DÜNYANIN GÖZÜ - 19 GÖLGENİN BEKLEDİĞİ YER


  • * Shadar Logoth Yıkık döküktür. Belli ki en kötü bina bile Baerlon da ki en iyi bina kadar varmış harabeye dönmeden önce.
  • * Mat şehirde hazine bulmayı umar. Perrin ve Rand ı da gezme bahanesi ile kandırır. Şehir çok büyüktür. Ne olduğunu anlamadıkları bir tiyatro alanı ve bir kulenin üzerinde, daire biçimli ve tek odalı büyük bir yapı görürler. Gençler gün batmasına iki üç saat kaldığı için bir an önce gezmeye çıkarlar. Yalnız kimseye söylemeden ayrılırlar kamp yaptıkları binadan.
  • * Moiraine yaptığı büyülerden dolayı yorgundur.  Bu yüzden dinlenmek için uyur. Nynaeve in otları sayesinde de kendini epey toplar.
  • * Gençler Şehrin büyüklüğü karşısında büyülenmişti. Rand ve Perrin yorgun oldukları için geri dönüp uyumak istiyordu. Mat şehirde hazine bulmak umuduyla daha fazla gezmek istiyordu. Tam Bunun tartışmasını yaparlarken.  yanlarına bir adam gelir.  adam adının Mordeth   olduğunu söyler. Buraya hazine aramak için gelmiş ve bulmuş da. Yalnız atları şehrin dışarıda olduğu için onlardan yardım ister.  Eğer bulduğu altının bir kısmını atlarına kadar taşımasına yardım ederse geri kalan hazinenin onların alabileceğini söyler. Adam kılık kıyafetinden tutta konuşmasına kadar gariptir. Rand ve Perrin kuşkulansa da  hazine kelimesini duyan  Mat   aklını yitirmiştir . Mordeth onları büyük bir binanın alt katındaki odaya götürür. Gerçekten de burası hazine doludur. Hazine ile başları dönen gençler yalnız olmadıklarını ve Tar Valon’a gittiklerini söyler. Tar Valon kelimesi duyan Mordeth kızar. Tam o sırada Rand Mordeth’in gölgesi olmadığını fark eder. Foyası çıkan Mordeth odanın içinde balon gibi şişmeye başlar. Vücudu odanın yarısını doldurduğu sırada bir çığlık atar ve odanın bir köşesine pusar. Perrin elinde balta , Mat’in elinde hazine yığından aldığı bir hançer vardır. Mordeth havada eğilir, bükülür. Bir parmak inceliğine gelip , duman liftçiklerine dönüşüp seramik döşemelerin çatlaklarına girip kaybolur. Bu sırada “siz ölüsünüz” diye bağırır durur. Tüm bu olanlardan dehşete kapılan gençler çığlık çığlığa kendilerini sokağa atarlar. Sanki evlerin camlarından ve gölgelerinden bir sürü göz onları inceliyordur. Orada gözüken bir şeyler yoktur ama izlendiklerini bilmektedirler. Gölgelerden kaçarak kamp yaptıkları yere giderler. 
  • * Kamp yaptıkları binaya giden gençler Nynaeve ve Thom ‘un fırçasını yedikten sonra olup biteni Moiraine e anlatırlar.
  • * Moiraine “ size  dokundu mu veya bir şey verdi mi veya aldınız mı ?” diye sorar. Hayır diye cevap verirler.
  • * Lan çocukları aramaya çıkmış ve daha dönmemişti.
  • * Eğer Lan ölürse , öldüğü anı ve nasıl öldüğünü anlarmış. Tam tersi Lan da onu anlarmış.
  • * Mat buranın güvenli olduğunu , buraya Trollocların giremeyeceğini söyledin, diye sitem eder Moiraine’e. ;
  • * Dünyanın kırılışından beri Karanlık Varlığa direnen ülkelerden biriymiş. On uluş ve İkinci Akit i yapan ülkelerden biriymiş burası. Günün birinde Mordeth adında biri gelmiş şehire. Bu adam kısa sürede kralın bir numaralı adamı olmuş. Fakat şehir günden güne içine kapanmış. Hiç bir insanı görmek istemez olmuş bu ülke. Mordeth sürekli kralın kulağına zehir fısıldar olmuş. Kral Balwen tahtında, gözlerinde bir delilik ışığı ile bir deri bir kemik oturmuş.” Işık’ın zaferi herşeydir” Mordeth’in onlara verdiği savaş haykırışı buymuş. Aridhol’ün erkekleri ışığın yolundan çıkarken bu sözü haykırmışlar. Kuşku ve nefret Mashadar ‘ı doğurmuş. Şehrin üzerinden durduğu kaya yatağının içinde kilitliymiş. Mashadar hala aç bekliyormuş. Mashadar sadece şehri tüketmemiş, Mordeth’i de tüketmiş. Aslında o da tuzağa düşmüş uzun yıllar boyunca bu duvarların içinde kalmak zorunda kalmış. Mordeth birini verdiği hediyelerle zihni çarpıtıp ruhunu lekeleye bilirmiş. Taki o leke onu ele geçirip tek hakim o olasıya kadar büyürmüş. Sonra öldürürmüş. Eğer birini Mashadarın gücünün sınırlarına kadar kendine eşlik etmeye ikna edebilirse, o insanın ruhunu tüketebilir. Öldürmekten beter ettiği kişinin bedenini giyerek tekrar dünyaya kötülük yapmak için buradan ayrıla bilirmiş. 
  • * Kral Balwen, Manetheren kralının oğlu Prens Caar’ı ve sefaret heyetini  Karanlık dostu olduğu gerekçesiyle ölüme mahkum eder. Mordeth’in tuhaf katilleri peşinde  Prens Caar yapayalnız sınır boylarına kaçar.  Orada kim olduğunu bilmediği Rhea ile evlenier ve onun ellerinde ölür. Rhea da Caar’ın mezarında kendi elleriyle ölür. Prens Caar’ın intikamını almaya gelen Manetheren ordusu yıkık şehirle karşılaşır. 
  • * Madem bu şehir bu kadar tehlikeli niçin bizi buraya getirdin diye sitem eder Rant;
  • * Trolloc savaşları zamanında bir ordu bu şehre kamp yapmak için girer. Trolloc , Myrddraal, karanlık dostları ve dehşet lordlarından oluşan bir ordu. Uzun süre ordu şehirden çıkmayınca, insanlar gözcüler yollar şehre. Şehre bakan gözcüler feci şekilde öldürülmüş olduklarını görürler. Duvarlarda Karanlık varlığın kendilerini kurtarması için yazılan trolloc dilinde yazılar varmış. Bir süre sonra orduya ait tüm izler silinmiş. O günden beri karanlık varlığın yaratıkları bu şehirden korkarmış. İşte bu yüzden Moiraine ve Lan onları bu şehre getirmiş. Artı habersizce ayrılmasaydınız kampın etrafına koruma büyüleri yaptığımı da bilirdiniz der. Bir Myrddraal  büyüleri anlayamazmış çünkü başka türlü bir kötülükten sakınmak için yapılan bülermiş bunlar. Shadar Logoth kötülükleri büyüleri aşamaz, trolloclarda korkudan buraya giremezler diye geldik der Moiraine. “Sabah olduğundan buradan ayrılırız, gündüz o şeyler ışığa dayanamaz. Toprağın derinliklerine saklanır” der Moiraine. 
  • * İlerleryen saatlerde Lan kampa döner. Elinde trolloclara ait üç tane demir rozet vardı. Boynuzlu kafatasları şeklinde. Dha’vollar içlerindeki en kötü olanmış. Şehre trolloclar onları aramaya girmiş. Fakat korkuları her hallerinden belliymiş. Zorla girdikleri belliymiş ve üstün körü arıyorlarmış. Direk dikkatlerini çekmezsek bizi bula bileceklerini sanmam der Lan. Moiraine bu riski almak istemez. Buradan ayrılıp ikinci planı uygulamak ister. Taren nehrine gidib, Moiraine büyülerle Trolloc ve Myrddraallari oyalarken diğerlerinin bir sal yapması ve sonra birlikte karşıya geçmek. Eğer şanlıysalar Saldaea dan gelen bir tüccar teknesi bulurlardı. Arkalarından takip etmezmiş çünkü ne Trolloclar ne de Myrddrallar suya girmezmiş. Sudan korkarlarmış. Beli aşan suya girmezlermiş. 
  • * Yinede Moiraine onların şehre girmeye nasıl cesaret ettiğini anlayamaz. Eğer Trollocları Myrddraaller zorluyorsa , Myrddraalleri kim zorluyordu. Çünkü onlarda bu şehirden çok korkarmış.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR