DÜNYANIN GÖZÜ - 20 RÜZGARDAKİ TOZ


  • * Grup şehirden ayrılmak için yola çıkar. Gölgeler hareket ediyor gibidir. Moiraine ve Lan ile diğerlerinin arasının açıldığı bir sırda, gri bir sis ipliği aralarına  girer. Dokungaç gibi olan sis iplikçiği gittikçe kalınlaşır. Bir bacaktan daha kalın bir duruma gelir. Sis ten dokunaç ay ışığı gibi ışır. Oraya gelen Moiraine bunun Mashadar olduğunu söyler. Bu şey akılsızmış fakat avını hissede bilirmiş. Onlara dokunursa öldürürmüş. Bütün Beyaz Kule birleşse bile onu öldüremezmiş. Bu yüzden onlara ayrılıp başka bir çıkış bulmalarını ister. Gökyüzünde ki bir yıldızı gösterir ve onu takip etmelerini söyler. O yıldızı takip ederlerse onları doğruca nehir kıyısına getireceğini söyler. Orada onları bulacağını söyler.  Böylece diğerlerinin yolu Büyücü ve Muhafızdan ayrılmış olur. 
  • * Rand, Mat, Egwene , Perrin ve Thom bir çıkış yolu bulmak için şehri tararlar. Bu sırada bir grup Trolloc ile karşılaşırlar. Bir anlık şaşkınlığın ardından herkes farklı bir yöne kaçışır. Mashadar ve Trollocların elinden zar zor kaçan grup, iki grup halinde dışarıda birbirlerine denk gelir. Bu kovalamaca sırasında Mashadar birçok Trolloc ve bir Myrddraal’ı avlamayı başarır. 
  • *Perrin  ve Egwene dışarıda birbirlerine denk gelirler.  Perrin Trolloclardan kaçarken kaçarken Egwene’i arkada bırakmamak için Bela’nın yularlarını asılmakta idi. Bu sırada önünde bakmayan Perrin ırmağın içine düşer. Mızrakları ile onu avlamaya uğraşan Trolloclardan kaçmaya uğraşan Perrin ‘in ırmaktan karşıya yüzmekten başka seçeneği kalmaz. Böylece Egwene ile de yolları ayrılmış olur.
  • * Trolloclar yüz adım kadar atlara ayak uydurabiliyor.
  • * Şehir dışında Trolloclardan kaçan Rand, Mat ve Thom, ırmakta bir tüccar gemisi ile karşılaşırlar. Bunun öncesi onları bırakıp kaçtığını düşündüğü Thom. Onları kovalayan üç Trolloc’un arkasında bitip, pelerininde sakladığı bıçaklarla öldürür onları. Daha sonra gemiye varan grup atlarından apar topar eşyalarını alıp, geminin güpeştesinden içeri atlarlar. Rand bu sırada uyuyan gemi nöbetçisinin üstüne düşer. Bağırarak gemi mürettebatını uyandırılar. Arkalarından bir kaç trollocta atlamıştır gemiye. Trolloc’un teki elindeki sırığı Rand’ın sırtından parçalar. Rand yere düşer ve darbenin etkisiyle hareket edemez. Trolloc elinde ki kırık mızrağı Rand’a saplamak için kaldır. Rand artık ölümü beklemektedir. Şimdiden mızrağın karnını deştiğini hissetmektedir sanki. Tam bu sıradan Rand kendini garip hisseder. Bir anlığına sanki sanki zaman yavaşlar. Tam bu sırada Trolloc’a seren direği hızla çarpar ve onu gemiden aşağı atar. Rand ayağa kalktığında gemi Trolloclardan temizlenmiş ve hareket ediyordur.
  • * Geminin kaptanı Bayle Domon adında bir adamdı. Rand’ın üstüne düştüğü tayfa Floran Gelb ti. Floran nöbette uyumadığını, Rand’ın gizlice girip kendisine vurduğunu ve Trolloclarla iş birliği yapan karanlık dostları olduklarını söyler fakat kaptan bu yalanı yemez ve ilk kıyıda işine son vereceğini söyler. 
  • * Kaptan Saldaea ‘dan gelmekteymiş. Erken bastıran kış soğuk yüzünden kışı Maradon da geçirmek zorunda kalmışlar. Orada trolloclar çiftliklere ve köylere baskınlar yapıp yakıyorlarmış. Oranın halkı tüm bunları Karanlık Varlık’ın artık uyanmaya başladığına yoruyorlarmış. Son günlerin yaklaştığına inanıyorlarmış.  Kaptan Domon bir anca trolloclar ve diğer şeylerin hikaye olduğuna inan şehirlere gitmek istiyordur.
  • * Thom da kendisinin bir aşık ve çocukların da kendi çırağı olmak isteyen köylü hödükler olduğunu söyler. O da Bearlon da bir madenci köyünde kışı geçirmek zorunda kalmışmış. Bir zamanlar İllinda hayatını kurtardığı bir arkadaşı ona bir hazina haritası vermiş. Adının Aridhol olduğu bir şehirdeymiş. Hazineyi bulmuşlar fakat hazine bir dehşet lorduna aitmiş. Trolloclar bu yüzden onları takip etmiş. Hazine de Karanlık varlık tarafından kirletilmiş bir lanet taşıyormuş, bu yüzden tek metelik alamadık diye yalan uydurur kaptana.
  • * Kaptan Demon onları gemisinde bedava taşımak istemez. RAnd’ın kılıcı karşılığı onları taşımayı teklif eder. Bunu kabul etmez Rand. MAt ve Rand Moiraine ‘in verdiği gümüş Tar Valon paralarını verir kaptana. Kaptan dürüst birine benzer çünkü gemiye verdikleri zararı ve yolculuk ücretini aldıktan sonra paralarının üstünü onlara verir. Fakat daha sonra Aşık çocukları fırçalar. Sazan gibi atlamasaymışlar Kaptanı şarkı ve birkaç hikaye  karşılığı anlaşabileceğini için.
  • *Rand geri dönüp diğerlerini almayı teklif eder kaptana fakat kabul etmez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR