DÜNYANIN GÖZÜ - 21 RÜZGARI DİNLE


  • Lan ve Moiraine nehre yakın bir yerde kamp kurmuşlardı. Çocuklardan bir iz bulamamışlardı.  İkinehir' de iken çocuklara verdiği paralardan hissedebiliyordu. Bir çocuk nehrin karşısına geçmişti. Diğer ikisinin para ile bağı kopmuştu. ve nehir boyunca güneye doğru ilerliyorlardı. Tehlikede olduğunu düşündüğü güneye giden iki çocuğu takip etmeye karar verir. 
  • Trolloclar ve Myrddraallarde şafaktan iki saat önce güneye doğru yola çıkmışlardı. Şimdi neredeyse iz yoktur onlardan. Ölülerini bile toplamışlar. Oysa ki bu görülmüş şey değilmiş. Zaten bir türlü anlayamaz Moiraine bu kadar büyük bir Trolloc grubunun gözükmeden bu kadar güneye inebilmesine. Ancak bu yollarla mümkünmüş fakat yolları kullabilecek güçte bir Aes Sedai Delilik zamanından bu yana yokmuş. Tabi Terk edilmişlerden biri serbest kalmadıysa eğer.
  • Bu kamp sırasında Nynaeve onları gizlice dinlerken Moiraine hisseder onu. Lan fark edememiştir kadını. 
  • Trolloclar avının kokusunu alabilmektedir. Nynaeve on kadar trolloc ile karşı karşıya gelmiş fakat onlar havayı kokladıktan sonra onu kovalamayı bırakmışlardır.
  • Nynaeve her zamanki gibi Moiraine ile tartışır. Moiraine den hesap sormanın bir yolunu bulmayı ister.  İkinehirli gençler üzerinde kötü planlarının olduğunu düşünür ve onları rahat bırakmasını ister kendi üslubu ile. Moirane erkek çocuklarını Karanlık Varlık'ın  istediğini söyler. Bunun da  çocukları Tar Valon'a götürmesi için yeterli sebep olduğunu söyler.
  • Bu bölümde İkinehir de tek güç kullanabilen ikinci kadının da Nynaeve olduğunu öğreniyoruz. Moiraine bunu söylediğinde Nynaeve şiddetle karşı çıksa da , sebeplerini sıraladıkça kabul etmek zorunda kalır. Nynaeve için zor bir durumdur bu. Hayatı boyunca kötü oldukları öğretilerek büyümüştür Aes Sedai ler. Şimdi onlardan biri olduğunu kabul etmek zor olur onun için.
  • Moiraine onunda Tar Valon a gelip eğitim almasını söyler. Potansiyeli yüksek biriymiş Nynaeve. Egwene den bile güçlü olabilirmiş. Öyle ki Egwene birkaç yüz yıldır gelmiş büyücülerin en güçlülerinden biri olabilirmiş ileride.
  • Doğuştan gelen bir yetenekle tek güce dokuna bilen eğitim almamış her dört  kadından üçü ölürmüş. Bu yüzden Aes Sedailer hem sayılarını arttırmak hemde onları ölümden kurtarmak için yönlendirebilen kadınları ararmışlar.
  • Eğitim almamış kadınlardan çok azı tek gücü kullanmayı öğrenebilirmiş. Nynaeve bunlardan biriymiş. Öğrenemeyen kadınlar ise acı içinde ölürlermiş. Egwene eğer eğitim almazsa ölecek der Moiraine. 
  •  Nynaeve henüz daha çocukken Egwene ölümcül bir hastalığa yakalanmıştır. Barran hanım (Nynaeve öğretmeni) onu Egwene e göz kulak olması için yanında bırakmış o gün. Egwene in durumuna çok üzülen Nynaeve farkında olmadan ona şifa vermiş. Barran hanım o günden sonra Nynaeve 'in üstüne daha fazla düşer olmuş. Yani ondaki potansiyeli fark etmiş. Baerlon'da onları nokta atışı bulabilmesinin sebebi buymuş. Çünkü şifa verdiğin kişi ile bir bağ olurmuş arasında. Nynaeve de böyle bulmuş Egwene'i.
  • Yine Nynaeve'in tecrübelerinden anlıyoruz ki gerçekten eğitim görmeyen kadınlar ölebilmektedir. Barran hanımın eski öğrencisi tıpkı Moiraine'in dediği gibi ölmüştür. Deven Yolundan bir başka kadında.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR