DÜNYANIN GÖZÜ - 43 KARARLAR VE HAYALETLER

  • Karanlık varlık tek gücün eril yarısını kirletince , erkek aes sedailer çıldırmış ve Kırılış zamanı yaşanmıştır. O zamanlar ogierler henüz çıldırmamış erkeklere yurtlarda sığınma hakkı verirler. Ogierlerin bu iyiliklerine karşılık erkek aes sedailer yolları yapmış.  Yollar aracılığı ile kısa zamanda uzun mesafeler gidiliyormuş. Bir süre sonra tehlikenin geçtiğini düşünürler ve yurtları terk ederler. Aes sedailer yurtlarda tek güce dokunamazmış, birazda aceleleri bu yüzdendir. Giderlerken Ogierlere bir anahtar ve daha fazla yol yetiştire bilmeleri için bir tılsım verirler.  Anlıyoruz ki yollar canlıdır ve yetiştirilebilir.  Ogierler her yurdun dışına ve koruluklara bu yollardan yetiştirirler. Ogierler artık insanların savaşlarına karışmadan yollardan istedikleri yurda gidebilmektedirler. Kırılış zamanında sürgün edilen ogierler varmış. Bunlar taş işçiliğinde ustaymışlar. Bunlar insanlar için şehirler inşa etmişler. Ayrıca bu ogierler gurbette teselli bulmak için koruluklar inşa etmişler ve her birine yollar yetiştirmişler.  Yol kapıları yok edilemezmiş. Gel zaman git zaman , tek gücün eril tarafı lekeli olduğu için yollar yozlaşmış . Bunun üzerine ogier ihtiyarları yolların kullanımını yasaklamış. Bu yüzden yolları uzun zamandır kimse kullanmamış.  Yollar yaklaşık bin yıl önce, yüz yıl savaşları sırasında değişmeye başlamış. Yollara girenler Machin Shin (kara rüzgar) hakkında sayıklayarak ve akıllarını kaçırmış şekilde çıkarmış. Aes Sedailer bunların bazıları tedavi edebilse de tam olarak iyileşmezmiş. Hiç bir şey hatırlamaz, hiç gülmez ve rüzgarın sesinden korkar kalırlarmış. 
  • Dünyanın gözünde Karanlık varlığın zindanını yıkmaya yetecek kadar güç varmış. 
  • İkinehirliler neden bu kadar önemli oldukları konusunda ve niçin Afet'e gitmek zorunda oldukları konusunda isyan ederler.  Moiraine üç ayrı kaynaktan gelen haberi , desenin bir sinyali olarak görür.  onlar isterlerse kaçamak, saklanmak ve kendisiyle gelmek için özgürlermiş. Bir süre sonra İkinehirliler Afet'e gitmeye karar verirler.  Rand , Egwene ve Nynaeve'in Tar Valon veya Köye dönmesini ister. Egwene onlarından desenin bir parçaları olduğunu ve bunu Min'in söylediğini hatırlatır. 
  • Egwene önceden Min hakkında kıskançlık yapar şu sıralar da ise Elayna konusunda. 
  • Moiraine kızların ta'veren olmadıklarını fakat güçlü olduklarını söyler öyle ki şimdiden Solukların  ve Ba'alzamon'un dikkatini çekmiş olmalıydılar.
  • Yeşil adamı ve Dünyanın gözünü uzun zamandır gören bir ogier yokmuş.
  • Shayol Ghul lanetli toprakların ötesinde , Afette bir yerlerdeymiş.
  • Perrin'in ruh hali çok değişkendir. Bitkin ve yorgun gözükürken birden savaşmak istiyordur. 
  • Beyaz pelerinler kaldıkları hanı izler. 
  • Mat ve Rand rüyalarında yine Ba'alzamon'u görür. Ba'alzamon dediğine göre aralarında ki çatışma sayısız kere yaşanmış ve her seferinde Rand'ın yüzü ve ismi farklıymış. Her seferinde başka bir bedende savaşmış.  Bu mücadele yaratım anından beri sürermiş. Şuan ona hizmet eden aes sedailerin varlığından bahseder.  Bunlara Kara ajah derlermiş ve onlar 2000 senedir diğer aes sedailerin içinde fark edilmeden yaşarmış. Onlara yardım eden aes sedainin bile Kara ajah olabileceğini söyler.  Zamanı gelince kendine hizmet eden Aes sedailerin ödüllendireceğini hatta Rand'ın da onlardan biri olabileceğini söyler. Tabi karşı gelenlerin de cezalandırılacağını söyler. Rüyasında Rand üç figür görmüştür. Kendi, Mat ve Perrin'e ait. Rand bunları parçalar. Uyandığın da elinde parçaladığın figüre ait bir kıymık vardır ve eli kanıyordur. Kıymığı elinden çıkarınca kıymık kaybolur.  Moiraine ona şifa vererek iyileştirir.
  • Mat'te aynı rüyayı görmüştür fakat o kendisine ait figürü belli etmiştir. Sanırım Ba'alzamon rüyalarına girdiği kişiyi tam olarak bilemiyor ve tanımak için oyunlar yapıyor.
  • Rand Moiraine'in hakkında yine kuşkuya düşer. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR