BÜYÜK AV - 46 GÖLGEDEN ÇIKMAK


  • Seta'yı tasmalayan Nynaeve  arkasında Elayne ve Min ile damanelerin kaldığı binaya girerler. Seta tam bir iş birliği içindedir. Birisinin onu tanımasından korkmaktadır. Egwene 'in ondasına girip onun tasmasını çıkardıktan sonra Renna gelir. Egwene kimseyi beklemeden sürahiyi hızla midesine vurur ve onun boynuna kendi tasmasını takar. Renna 'nın ağzını kapatır ve kadın acılar içinde kıvranır. Nynaeve durdurur Egwene'i. 
  • Egwene'de Rand'ın burada olduğunu sanmaktadır. 
  • Egwene bu sabah A'dam'ın manuel olarak nasıl çıkarılacağını keşfetmişti fakat mandala elini bu niyetle götürünce elleri düğümlenip kullanılamaz hale gelmişti. 
  • Egwene Bela'yı almak ister fakat onu burada bırakmak zorundadırlar. 
  • Normalde A'dam yönlendiremeyen kadınlarda işe yaramazmış. Egwene'in burada fazlası ile düşünecek vakti olmuş bu konuyu. Sul'damların dediklerine göre her kadın sul'dam olamazmış ve olan kadınlarda bir kaç yıl sonra onların bütünleşme dedikleri bir şey olurmuş. Artık sul'dam bilezik takmadan bile yönlendiren kadınları hissedebilir olurmuş.
    Egwene ,Seanchanların kendi gibi doğuştan yetenekli kızları damane yaptıklarını, eğitimle bu yetiyi kazanabilen kızlarında sul'dam olduğunu düşünmektedir. Tabi sul'damlar bunu itiraf etmektense ölürler daha iyiydi. sul'damlar eğitim almadığı için saidar ile bir şey yapamazlar fakat yönlendire bilirler. 
  • Kızlar Renna ve Seta'yı orada tasmalar ile bırakırlar. Muhtemelen tasmaları çıkaramayacaklardır. Onları artık ilk kim bulursa tasmalarını çıkarmadan önce bir sürü soru soracak  belkide damanelere yaşattıklarını birinci elden kendileri de yaşayacaktı. 
  • Kızlar sokağa çıktıklarında bir gariplik vardı. Yerli halktan kimse yoktu. Dukkanların kepenkleri kapalıydı. Lord Turak'ın sancağının altında bir karışıklık vardı. Sokağın altında ve üstünde ilerleyen Seanchan askerleri vardı. Nynaeve bozuntuya vermeden askerlerin yanından geçme planı yaparken nefretine yenik düşen aptal  Egwene kendisine öğrettikleri yöntemlerle askerlere saldırır. Yerleri artık belli olmuştur. Nynaeve 'de kendisine ateş topları gönderen bir damane 'in üzerine yıldırımlar yollayarak limana doğru koşar. Tek umutları kaptanın orada olmasıydı. 
-----------------------------------------------------------------------

  • Domon gemisinde şehirde ki kopan kıyameti izliyordu. Şimşekler ve ateş topları. 
  • Aedwin Cole adında bir tayfa palamarı baltasıyla kesip gitmek ister fakat kaptan buna müsaade etmez. Söz verdiği için beklemek ister. 
------------------------------------------------------------------------

  • Falme'nin üstünde şimşekler çakarken Geofram Bornhald'ı ve komutasındaki beyaz pelerinleri pek sık olmayan fundalıklar gizliyordu. Şehrin üzerinde bir yaratık uçuyor ve şimşeklerden kaçıyor gibiydi. Bornhald uzun bir süvari sırası yaptığı askerlere Falme'ye doğru yürüme emri vermişti. Zaman gelmişti. 
-------------------------------------------------------------------------

  • Rand ve diğerleri iki ahırın oluşturduğu dar bir sokaktaydılar. Atları bıraktıkları yere az bir mesafe kakmıştı fakat Seanchan askerleri daha önce kendilerini yakalayacaktı. 
  • Ingtar bu dar geçitte bir kişinin elli kişiyi tuta bileceğini söyler. Bu ölümde şanlı bir ölüm olurdu. Ingtar düşünceli gibidir. Rand'a karanlık dostu olduğunu itiraf eder. Tüm yaptıklarından pişman gibidir. Fal Dara'da Amyrlin veya Rand'a suikast girişiminde bulunan kişiyi kaleye Ingtar almış. 
  • Ingtar sınır boylarında sürekli trolloc ve myrddraal'lara karşı savaşmalarına rağmen güneyin bundan habersiz olmasına, hepsini bir aşık masalı sanmalarına kızmaktadır. Harran ve Carallain gibi unutulmak istemez.  Bu yüzden gölge ile barış yapmış. 
  • Rand hiç bir şey için geç olmadığını söyler. "bir insan kadar gölgede yürümüş olursa olsun ışığa dönmek için hep bir şans vardır" sözünü hatırlatır. Lord Ingtar'ın asıl hedefinin boruyu alıp daha sonra üfleyip çağların kahramanları ile  Shayol Ghul'e yürümek ve şavaşmakmış. Böylece günahlarını affettirmek istiyormuş fakat geçit taşı ile buraya gelirken Ingtar'da çeşit çeşit yaşamlar yaşamıştır. Yaşamının bir çok seferinde boru eline geçmiş ama hiç çalmamış ve karanlığa boyun eğmiş. Karanlığın her isteğinin bir öncekinden kötü olduğunu ve bir türlü kurtulamadığından dert yanar.
    Her şeyin bir bedeli olduğunu ve boruyu buradan çıkarmaları gerektiğini söyler. Onlar bunu yaparken o da bu dar geçitte Seanchan askerlerini tutup can verirse belki Yaradan günahlarını affederdi. Belki affedilmek için bir şanstı bu . 
  • Rand , Shinowa hanedanından Lord Ingtar'ı , Seanchan askerleri savaşmak için dar geçitte bırakıp yoluna devam eder. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR