GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 1 GÖLGE TOHUMLARI


  • Min Kule'de kendini hatırlayanların olduğunu bildiği için iyi giyimli bir çiftçi kadını gibi giyinir ve pelerinin şapkasını kafasına geçirir. Çünkü çiftçi kadınlar Beyaz Kule'ye işleri düştüğü zaman gelirken her zaman en iyi elbiselerini giyerek gelirlerdi. Min meraklı gözlerden sakınıp , kimsenin gözüne batmadan Amyrlin'e ulaşmak istiyordu. Moiraine'de bu konuda onu tembihlemişti. Kule'de ki insanlar onun bildiklerini bilseler muhtemelen onu hemen tutuklarlar ve hiç konuşmamasını sağlarlar veya infaz ederlerdi.
    Min Amyrlin 'e iletmesi gerekenleri iletip bir an önce Tar Valon'dan ayrılmak istiyordu. 
  • Min bu göre sırf Moiraine istediği için değil aslında Rand için yapıyordu. Onu sevdiği için. Sevmek istemese de.
  • Min Kule'de ricacıların olduğu salona gider ve orada adının Faolain olan bir Kabuledilmiş'e  Amyrlin'i görmek istediğini söyler. Kadın onun Amyrlin'i göremeyeceğini , ismini deftere yazıp görüş günü sırasında (10 gün sonra ) göre bileceğini söyler ama isterse bir Aes Sedai görebilirmiş. Min bunun üzerine her kadın hakkı olan Amyrlin ile görüşme hakkını talep eder. ( evet böyle bir hak varmış fakat korkudan herkes talep edemezmiş. ) Faolain yinede ret etse de Min'in ısrarlarına dayanamaz ve görüş talebini bildirmeye gider. Kadın fazla umutlanmamasını söyler. Min kadına adının Elmindreda olduğunu söyler. Aslında doğrudur da. Fakat Min bu ismi kullanmayı sevmez. Bu isim ona fazla erkek meraklısı bir isim gibi gelmektedir. Fakat Amyrlin bu ismi bilen pek az kişiden biriydi. Min onun bu ismi hatırlamasını umar.
    Bir süre sonra adı Sahra olan bir çömez gelir ve onu Amyrlin makamının beklediğini söyler.  
  • Yalnız Min karşılaştıkları insanlarda imgeler ve haleler görmeye başlar. İnsanlarda bir gariplik vardır. Hemen hemen gördüğü insanların yarısı ya ölecek yada yaralanacaktı.  Min Kule'de toplamda dokuz Aes sedai görmüştü ve bunlardan dördü ölecekti.
    Beline kadar siyah saçları olan , sarı ajahtan Ananda hastalıklı bir hale taşıyordu ve ölecekti kadın.
    Ufak tefek sarı saçlı , yeşil ajahtan bir Aes Sedai de güneşle beyazlamış, küçük bir kadın kafa tası görür.
    Tombul güzel bir Aes Sedai'nin yüzünden ise kızıl kanlar gördü Min. Üçü de aynı gün ölecektir bu kadınların.
    Elma yanaklı bir Kabuledilmişin yüzün önünde bir kafes gibi süzülen parmaklıklar gördü.
    Sheriam sedai'nin yüzünü perişan ve bereli gördü. Kadın kulede onu en iyi tanıyanlardan biriydi fakat belli olmamak için pelerinin şapkasına iyice sakladı yüzünü Min.
    İşlerinin peşlerinde koşturan hizmetkarlar, üstlerinde Tar Valon simgesi olan erkek ve kadınlarda bile şiddet işaretleri görüyordu Min.
    Min iki kadının boynunda tasma görür.
    Yanından geçen iki Muhafızında öleceğini götür Min. 
  • Min Sahra ile birlikte Amyrlin'in odasına doğru giderken oradan çıkmakta olan Gawyn ile karşılaşır. Kadın bir an başını eğmeyi unutup ona bakınca Gawyn onu tanır ve onunla konuşur. (Gizlilikte buraya kadarmış. ) Gawyn Kızların ortadan kaybolmasından dolayı endişelidir. Amyrlin ile bu yüzden konuşmuş fakat tatminkar cevaplar alamamıştı ondan. Denilene göre ceza için bir çiftliğe , çapa cezasına yollanmışlardı fakat buranın nerede olduğunu kime söylemiyordu. Gawyn onların başka bir yerde olduklarını hatta ölmüş olabileceklerini düşünür. Bu durum karşısında Min'de şaşkındır. Onları en son gördüğünde Verin ile Kule'ye dönüyorlardı ve şimdi üçü yine ortada yoktu. 
  • Gawyn Elayne kadar Egwene hakkında da endişelenir fakat onu sevdiğini itiraf edemez. Çünkü ondan Galad hoşlanıyor diye. 
  • Min Gawyn 'de de görüler görür. Gencin yüzünde kuru kandan çizgiler vardı. Gawyn yaralanacaktı. Başının üstünden bir kılıç süzülüyordu. Balıkçıl işaretli bir kılıç ve bir sancakta gördü. Sancakta Gawyn'in saldıran beyaz yaban domuzu simgesi vardı ama Andor kırmızısı yerine yeşil bir fon üzerineydi. 
  • Odanın önüne varınca Leane kadından şüphelenip başlığını arkaya ittirir ve Min' tanır. Leane'de de bir şeyler gördü Min. Saydam bir maskenin arkasında çığlık atan Leane'nin yüzü.
  • Amyrlin'in odasına girdiğinde Siuan onu masada oturmuş beklerken karşılardı. Min bir an onu yerde çıplak yatarken gördü. 
  • Min gördüğü görülerin hepsini Siuan'a anlattı. Sadece Gawny hakkında bir kaç şey dışında. 
  • Amyrlin Min'i gizli tutmak için Gawyn'i tembihleyeceğini  ve Sahra'yı da köye çalışmaya yollayacağını söyler. Böylece orada daha az dedikodu yaparmış. 
  • Min ne yapabildiğini bilen (yetenek) yalnızca üç Aes Sedai vardı. Siuan, Moiraine ve Verin.
  • Beyaz Kulenin başına gelecek bu kötü şeyin hakkında fikir yürütür Min . Beyaz Pelerinler, Tar Valon etrafında yalnız 500 kadarlarmış. Eamon Valda güçlerinin geri kalanını başka yerlere yollamış yani onlar sorun çıkaramazmış. ; Min bunu düşünmek istemese de Seanchanlar , Her hangi bir yerde karaya çıkarlarsa posta güvercinleri bunun haberini getirmiş ve Tar Valon denize çok uzak olduğu için yeniden görüldüklerinde yeterince zamanının olacağını söyler Siuan. Ona göre böyle bir şeyi ne Beyaz Pelerinler  nede Seanchanlar yapabilirmiş. Yapsa yapsa kara ajah yapabilirmiş. 
  • Min Rand'in bir gece ansızın kamptan ayrılıp Tear'a doğru harekete geçtiğini söyler. 
  • Siuan lafın arasında Rand'ı kullanmaya uğraştıklarını itiraf edince Min üstü kapalı sitem eder. Fakat kadın Min'in bu korumacı tavrından Rand'ı sevdiğini çakozlar :) " Elbette kullanacağız. Onun gibi dik kafalı birini kendi haline bırakalım da kendini ilk fırsatta öldürtsün mü diye yakanır Siuan. Rand ölümsüz değil. Dik kafalılığı yüzünden ölürse son savaşta yalnız kalacaklarını ve dünyanın belkide sonsuza kadar karanlık içinde kalacağını söyler. Ve Rand'ı seviyorsa dediklerini yapması gerektiğini söyler. Kendine yardım ederse , o da işlerini daha iyi yapıp daha fazla Rand'a yardım edebileceğini söyler Min'e .
    "Eğer Kule'yi kara ajah yıkarsa ,daha kötüsü kontrolü ele geçirse , Rand ona yapacağın azıcık yardımdan da mahrum kalır. Rand'a Tear'da mı daha fazla yardımın dokunur burada mı ? " der Siuan
  • Siuan, Min'in Rand'ı sevdiğini anlayınca Min görüsünden bahsetmek zorunda kalır. Üç kadının aynı anda onu seveceğinden bahseder. Fakat gördüğü diğer iki yüzün silik olduğunu onların kim olduğunu bilmediğini söyler.
    Min Rand'ın kendisini bir kız kardeş gibi gördüğünü söyler. Rand'ı kullanmak için beni kullanmayı düşünüyorsan başarılı olamazsın der. 
  • Min Kule'den ayrılıp Tear'a gitmek ister. Rand'ın yanında olup görüleri ile ona yardımcı olmak ister ama Siuan buna müsaade etmez.
    Min Kule'de durursa riskli olacağını söyler. Burada onun Egwene ve Nynaeve ile iyi dost olduğunu bilenler olduğunu ve onlarında Rand ile aynı köyden olduğunu bildiğini haliyle Rand'ın kim olduğu ortaya çıkınca tutuklanacağını söyler . "o zaman tanınmaman lazım "der 
  • Siuan her fırsatı kullanmaya heveslidir. Min'in kara ajah olmadığına emindir. Min'i de kara ajah yakalamak için bir çift gözü yapmak ister. Onu Kulede elbise giyip makyaj yapmasını ister. Böylece kimseye tanınmayacağını söyler.
    Onun iki erkeğe birden söz verdiği için Kule'den sığınma isteyen Elmindreda adında bir kadın olduğunu söyleyecektir herkese. 
  • Min Siuan'ın kendisiyle ilgili planlarını duyunca Egwene, Elayne ve Nynaeve'in başına gelenleri anlar. Kadın onları da kendi köpeği yapmıştı. Şimdi de Min'i yapmak istiyordu. 
----------------------------------------------------------------------
  • Sahra asla büyük bir yeteneğe ulaşamayacak , gündüz düşleri gören ortalama bir çömezdi.
  • Elaida elbiseli yada elbisesiz, Amyrlin 'in odasına giren kızı tanımıştı. Min. 
  • Amyrlin Elayne, Egwene ve Nynaeve'in bir çiftlikte olduğunu söylüyordu fakat Elaida tüm çabalarına rağmen burayı bulamamıştı. 
  • Elaida zaman zaman kehanet yeteneğine sahip olurdu. Bunu çok ender ve zayıf bir biçimde hissetse de , yirmi sene önce ölen Gitara Moroso 'dan sonra bu yeteneğe sahip en güçlü kadındı. Elaida henüz kabuledilmişken bir görü görmüş fakat bunu kendine saklamıştı. Son savaşta Karanlık Varlık'ı alt etmenin anahtarı Andor kraliyet ailesiydi. Morgase'in tahta çıktığı kesinleşir kesinleşmez onun yanından ayrılmaz olmuş, yıl be yıl üzerindeki etkisini arttırmıştı. Şimdi onca çabası ve fedakarlığı Elayne'nın ortadan kaybolması yüzünden boşa gidebilirdi. Bu kadar çalışmayı kule içinde yapsa kendisi Amyrlin makamında oturuyor olabilirdi. 
  • Elaida iki kez Rand'ı görmüştü. Kadın her şeyin yüreğinde onun olduğunu düşünür. Elaida onun etrafında kaos görmüştü. Kule böyle bir adamın yanında olmasındansa tarafsız olmalıydı. Son savaş yaklaşıyor olmalıydı. Böyle bir zamanda tarafsız olup dağılmakta olan ulusların iplerini çekiştirip onları bir arada tutmak lazımdı kadına göre. Bu yüzden şimdiki Amyrlin Siuan'ı başarısız görür kadın. Onu o koltuğa layık görmez. 
  • Elaida'ya göre ne olursa olsun Andor bütün  kalmalıydı. Kadının ilk görüsü, onu buna ikna etmişti.
  • Elaida gerekirse dünyanın iyiliği için ta'verenlerin birinden kurtulmanın göze alınması gerektiğini düşünür. 
  • Elaida yürürken beyaz ajahtan Alviarin ile karşılaşır. Beyazlar salt mantıkları ile hareket etmeleri ile övünürlerdi hep. Elaida bu yüzden ona Siuan ile ilgili endişelerini açıklar. Tamam şimdi elinde delil yoktu ama bir gün olacaktı. Siuan'ın Kule'yi mahvetmesine izin vermeyecekti Elaida. Kadının durdurulması gerekiyordu. 
--------------------------------------------------------------------------------
  • Lord Kumandan Petron Niall 'in emriyle İkinehir'e yarım lejyon asker yollanır. Askerlerin başına Eamon Valda'nın emriyle Dain Bornhald geçirilir. Dain ilk komuta görevidir ve adam özellikle bu göreve taliptir çünkü burası Perrin'in köyüdür ve Dain babasını intikamını almak ister. Lord kumandan Niall danışman olarak yanlarına Ordeith'i de vermişti. Ayrıca Ordeith'e eşlik eden 50 adam vardı. Askerler arasında ki en asık suratlı olan adamlardı. Dain Ordeith'ten hoşlanmıyordu. Dain nasıl olur da Lord Kumandanın bu adama güvendiğine şaşırır.  Adamın karanlık bir yapısı vardı. Taren Sali'nın oraya geldiklerinde yüz arabalık bir Tenekeci grubu ile karşılaşmışlardı. Ordeith onları ilk görüşte hepsini öldürmek istemişti ama Dain'in tepkisiyle karşılaşmıştı. Daha sonraki zamanlarda Ordeith ondan habersiz üç Tenekeciyi işkence ederek sorgulamıştı.  Tenekeciler Ordeith onları bırakınca kaçmışlar (tabi Ordeith'in demesine göre ) . Dain Ordeith'in onları öldürmüş olabileceğinden şüphelenir.  
  • Dain Bornhald 'ın bir tarafı da bu topraklara gelmekten rahatsızdır çünkü buralar Andor toprağı idi ve onlar burada Kraliçe'den habersiz bulunuyorlardı. 
  • Dain Tenekecilerin onlara el kaldırmayacağını ve köpeklerinin sadece görüntü olarak orada olduklarını bildiği halde ne olur ne olmaz diye tüm köpeklerini öldürmüştü. 
  • Ordeith aslında Padan Fain'dir. İkinehir halkını işkence yapıp Rand'ın buraya gelmesini sağlamaktır amacı. Çünkü ona söz vermiştir. Tüm sevdiklerine zarar vereceğini söylemiştir. 
* Jared Byar : Dain'in babasının yardımcı askeri, şimdi de oğluna sadakat ile hizmet eder. Dain'de bu göreve getirilince ilk olarak onu seçmiştir yanına.
* Ivon : Işığın evladı. 
* Yüzbaşı Farran : Işığın evlatlarında komutan 
* Lucellin :Işığın evladı.
---------------------------------------------------------------------------------

  • Yüksek Lord Turak'ın komutasında ki Önceller Falme de yenilgiye uğrayıp kaçarlarken Yüksek Leydi Suroth onlardan bazıları bir araya getirmeyi başarmıştır. Mucizevi şekilde bunlar Öncellere komuta etme hakkını sorgulamamışlardır.
  • Leydi Suroth topladığı birliklerle deniz halkına ait olan Atha'an Miere adalarını ele geçirmişti. Buradaki varlığının kimsenin dikkatini çekmemesi için bir Seanchan gemisi ve Damane ile giriş ve çıkışları kontrol ediyor kaçmaya uğraşan gemileri damane ile batırıyordu. 
  • Leydi Suroth Dokuz Ay sarayına dönüp kendisine ait olmayan bir yenilgi için özür dilemek istemez. Böyle bir şey genellikle küçük düşürücü ve acı verici olurmuş. Bu durumu bildiren bir rapor içeren bir gemi yollamıştı İmparatoriçeye Suroth. İmparatoriçe kendi yerine başkasını yollaya bilirmiş . Bu bir kumardı ama hiç yollamamasından iyiydi. Eğer yollamamış olsaymış mutlak bir galibiyet bile onu kurtaramayabilirmiş.
  • Leydi Suroth'un kendine Ejder diyen adamı halletmeyi planlamaktadır. Kadın bu haberi İmparatoriçeye bildirmemiş , bizzat kendi söylemek istemişti. Bu durumu kendi hatasının telafisi durumuna getirmek ister Suroth. Ejder'i kullanmak ister. Eğer bu adamı yakalamayı başarırsa onu İmparatoriçeye götürür müydü, kendide tam bilmez. 
  • Bu sırrı bilen dört kişi varmış. (Ejder) Kendi söylemeden bunun İmparatoriçenin kulağına gitmesini istemez çünkü bilgi sakladığı için başı derde gidebilirmiş. Suroth bunu bilenlerden ikisinin bunu kendilerinden başka kimseye anlatamayacağını söyler. Bir bilende Alwhin adında bir Sul'dam'dır . Onun konuşmasını engellemek içinde onu so'jhin liğe yükselmiştir. Bu aslında miras yoluyla geçermiş ve kandan olanların hizmetkarlığı konumuymuş. Daha önce kimse Sul'dam'lıktan buraya yükselmemiş ama Alwhin çok şey bildiği için buradaymış. 
  • Eskiden Aes Sedai olan Pura'yı sorgular Suroth. Ondan nasıl olup ta Kule'deki kadınların Ejder'i kontrol ettiğini öğrenmek ister. Tabi bu isteği nafiledir. Kadın bir şey bilmez. Kulenin yönlendiren erkekleri ehlileştirdiklerini söyler. Tabi istediği cevapları alamamasından dolayı zulme maruz kalır Pura. Kadın doğruyu söylediğini söyleyerek Suroth'tan af diler. Çıplak şekilde yerde yüzükoyun yatarken. Af dilerken onun ayaklarına dokunmak için ufak bir teşebbüs yapar Pura. Suroth bu yüzden çok bozulur. O dokunmadan kendini geri çeker ve o dokunmasa bile kendini pislenmiş hisseder. Duş alma ihtiyacı hisseder. Alwhin bu küstahlığı yüzünden  Pura'yı cezalandırmasını ister. Kendisinin de Surela ' ya gitmesini ve daha önce hiç kelepçe takmamış biri gibi davrandığını söylemesini ister. Yani o da cezalandırılır. 
  • Suroth'ta Beyaz Kule'nin Ejder'e yardım ettiğini düşünür. 
  • Tümentepe'deki diğer yakalan Aes Sedai'nin akıbeti belli değildir. Ölmüş, boğulmuş veya Dokuz Ay sarayında teşhir ediliyor olabilirmiş. 
* Ölümnöbetçisi : bunlar sadece İmparatoriçeye ve onun seçtiği temsilcilere hizmet edermiş. Gerektiğinde ölmeye ve öldürmeye hazırlarmış. 
* Cantorin :Atha'an Miere valisi. Tabi Suroth'tan sonra akıbeti ne belirtilmemiş. 
* Taisa : Pura adlı damane'in sul'dam'ı . 
* Kristal Taht : Seanchan ların tahtı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR