YENİDEN DOĞAN EJDER - 1 21 DÜŞLER DÜNYASI


  • Kızların mutfakta çalışma cezası uygulanmaktadır. Mutfağa yemek için gelen Verin Sedai gizlice odasına gelmesini fısıldar Egwene'e. 
  • Verin'in odası kitaplar , parşömenlerle doluydu, biraz da toz.  Egwene odasına girdiğinde kadının elinde eski bir kağıt parçası vardı. Kağıt kırılıştan önce yazılmış ve anca günümüze belkide verinin elindeki kopya ulaşmıştır. Essamlı  Rosel onun dünyanın yüzleşemeyeceği sırlar sakladığını yazmış fakat sırlardan bahsetmemiş. kağıtta . "Karanlığın yüreği Ba'alzamon. İsminin esrarının arkasındaki ismin içindeki isim. Sırla perdelenmiş sırrın içinde gömülü sır. Umuda İhanet Eden. Ishamael tüm umuda ihanet ediyor. Gerçek yakıyor ve dağlıyor. Umut gerçeğin önünde güçten düşüyor. Kalkanımız bir yalan. Karanlığın Yüreğine kim karşı durabilir. Umuda ihanet Edenin karşısına kim çıkabilir? O Gölge ruhu, Gölgenin ruhu " yazılıydı. Verin uzun zamandır bu kağıt parçasının anlamını çözmeye uğraştığından bahseder.
    Tabi Egwene sadece tesadüften dolayı bu kağıdı gördü sanırım . 
  • Verin Liandrin ve onunla birlikte giden kadınlar hakkında ki her şeyi bir kağıda yazmıştı. Yaşları,ajahları, nerede doğdukları ve kayıtlarda bulduğu her şey. Çalışmalarında ki performansları , yanlarında götürdükleri ter-angrealler hakkında bildikleri. Son düş gören 473 sene önce önceki Corianin Nedeal miş. Verin kayıtlardan çıkarabildiği kadarıyla kadın bu unvanı pek az hak ediyormuş. 
  • Efsaneler Çağında bazı kişiler Geçit taşları ile ulaşılabilen dünyalardan çok daha zor ulaşılan başka dünyalardan söz ediyorlarmış. 
  • Verin'e göre Zaman çarkı  dünyaları dokuyarak daha büyük bir desen yapıyor olabilirmiş. 
  • Yalnız bu tüm dünyalarda bazı sabit olan şeyler varmış. Yaratıcı ve Karanlık Varlık gibi. Karanlık Varlık bu dünyalardan birinde serbest kalırsa hepsinde serbest kalırmış veya tam tersi birinde tutsak olursa hepsinde tutsak olabilirmiş . 
  • Karanlık Varlık kaos ve paradoksun bedenlenmiş haliymiş. mantık ve sağ duyunun yok edicisi, denge bozucu, düzenin yıkıcısı imiş . 
  • Desen Rand'ı dünyaya boşuna getirmemiş.
  • Yaratıcı ve Karanlık Varlık dışında bir sabit daha varmış , o da Düşler dünyası ( Tel'aran'rhiod ) mış. Aynı anda her bir dünyanın içinde veya onları çevreleyen bir dünyaymış. 
  • sıradan normal insanlar bile bazen rüyalarında Tel'aran'rhiod'a kısa bakışlar atarmış. Ama gerçek düşgörenler oraya gidebilirmiş 
  • Egwene gerçekten düşgören olup olmadığını bilmediğini söyler. Anaiya sedai de tam bir cevap bulamamıştı ama aksini de söylememişti. Verin Amyrlin'in onlara büyük bir görev verdiğini bu yüzden tüm yolları kullanmaları gerektiğini söyler.
    Egwene' e taştan yapışmış, mavi, kahverenği ve kırmızı benekler ve çizgilerle dolu yüzük olarak kullanılamayacak kadar büyük bir yüzük verir. Bu yüzük Corianin Nedeal'in yüzüğü imiş ve bu bir ter-angreal miş. Verin bu yüzükten kimseye bahsetmemesini söyler. Böyle bir şeyin varlığından Kule'de kimsenin haberi yokmuş.
    Corianin Nedeal sırlarla dolu bir kadınmış. Verin   yüzüğü kütüphanede tozlu notların içinde bulmuştur. Kadının elli sene içindeki öğrendiği her şeyi sır gibi saklamış fakat onları not almış.  Bu notları Egwene'e vermek istemiş sonradan vazgeçmişti. Yakmaya da kıyamaz notları. Verin'e göre bilgi yakmak günahtır. (notları vermemesinde bir bit yeni var ama ne bilmem )
  • Yüzük Tel'aran'rhiod'a yolculuğu kolaylaştırırmış. Hatta Aes sedailer kadar yetiye sahip olmayanların bile işine yarayacağı söylenirmiş. Tabi tehlikeler varmış. Tel'aran'rhiod başka rüyalar gibi değilmiş , orada olanlar gerçekmiş. Verin elbisesinin kol yenini sıyırarak orada aldığı yarayı gösterir kıza ve dikkatli olmasını söyler. Birkaç sene önce kendide denemiş Verin.  Üstelik Anaiya'nın şifası olması gerektiği gibi işe yaramamış. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR