YENİDEN DOĞAN EJDER - 1 22 YÜZÜĞÜN BEDELİ


  • Verin'in odasından çıkan Egwene'i , Sheriam karşılar. Onu kabuledilmişlik sınavı için götürür. Egwene yorgun olduğu için ertelemek ister fakat Amyrlin bugün akşam sınava sokmak istiyormuş kızları. Elayna ter-angreal'a girmiş olabilirmiş bile. 
  • Sınav Ter-angreal'i olan salona geldiklerinde orada Elaida onları asık suratla karşılar. Elaida'dan  hariç üç Aes Sedai daha vardır. Biri yeşillerden Alanna'dır .  Egwene sarı ve beyaz Aes sedaileri tanımaz. 
  • Elaida Egwene'in kabuledilmiş olmayı hak etmediği ile ilgili söylenir.  On yıl boyunca kulede yer silmesi gerektiğini söyler. Sheriam Elayne sınava girdiği sırada böyle davranmadığını , ayrımcılık yaptığını söyler. Görevini yapmasını ister. Eğer yapmayacaksa başkasını bulacağını söyler. Bunun üzerine işine bakar Elaida. 
  • Egwene'e hakları okunur :)
    İki kere erteleme hakkın vardır, üçüncüde de sınava girmek istemezse Kule'den atılırmış.
    Sınav üç aşamadan oluşur. Bir kere başlayınca üçüne de girmek gerektir. Yarıda kesersen yine şutlanıyorsun.
    Ter-angreal'a girip dönemeyen kadınlar varmış. Onlara ne olduğunu bilen yok. Bir daha gören de yok. Sheriam ama göre orada yaşananlar gerçek değil ama bazıları gerçek olduğunu düşünüyormuş. Buradan daha iyi bir hayat bulan kadınlar orada yaşarmış bazılarına göre. Her şey tahminlerden ibaret. 
  • Egwene kabul eder. Yalnız bir sorun vardır. Verin'in verdiği kara ajah kadınlar ile ilgili notlar ve ter-angreal hala üstündedir. Bunları diğerlerinin bulmasından korkar. Bu yüzden çaktırmadan giysilerinin atına koyar ve soyunur çünkü çıplak olarak girmesi gerekir. 
  • Alanna bir gariplik olduğunu söyler. Bir vızıltı gibi bir şeyden bahseder. Daha önce hissetmediği ama sonradan önemsiz olduğunu devam edebileceklerini söyler. Tabi biraz da Elaida'nın bu konu üzerinden de huzursuzluk çıkarmaya başardığı için grup devam etmeye karar kılar. 
  • Egwene ter-angreal'a birinci girişinde Rand ile evliydi. Bir kız çocukları vardı Joiya adında.  Çerçi Jaim Dawtry dış dünyadan haberler getirmişti. İnanması zor garip hikayeler. Kendilerine Seanchan diyen bir ulus işgal ediyordu ülkeleri. Savaşta Aes sedaileri kullanıyor ama ayriyeten onlara düşmandılar. Canavarları vardı vs.
    Rand'ın da garip baş ağrıları vardı. Ne zaman bunlar olsa köyde garip şeyler olurmuş. Şimşek düşer, yangın çıkar vs. imiş. Egwene onu iyileştirmek ister ama çıkış kapısı belirir ve geri dünüş için tek şansı vardır. Kızını ve Rand'ı terk etmek zorundaydı. Ağlayarak geri döner. 
  • İkinci girişinde Caemlyn'dedir. Şehir karanlık dostları ve trolloclar tarafından yerle bir edilmiştir. Egwene yıkık bir binaya girdiğinde göçük altında sıkışıp yara almış Rand'ı bulur. Adam onu kurtarmasını ister ama başaramaz. Kendisinin bunu yapabileceğini, yönlendirerek buradan kurtulabileceğini fakat deliliğe tutulacağını söyler. Delilik bir kez geldiğinde ne yaptığını bilemezmiş. Egwene'den kendini öldürmesini ister. Egwene bunu yapamaz. Eğer onu karanlık dostları bulursa kendini Gölgeye döndüreceklerini söyler. Hatta azıcık bir canı kalmışken bile bulurlarsa bunu yapabilirlermiş. Kendisini öldürmesi tekrar ister ve kapı belirir. Egwene onu bırakır ve geri döner. 
  • Eğwene şok olmuş duydukları karşısında, diğerlerine fark ettirmeden sorar "birini Gölgeye döndürmek mümkün mü? "diye Sheriam 'a , Kadın başta konuşmak istemese de diğerlerine fark ettirmeden açıklar. Bu bir sırmış. Çok az kişi bilirmiş. Çünkü herkes bilirse kimse kendini güvende hissetmezmiş. Yönlendirebilen kişilerin bir açığıymış bu. Yönlendirebilen kişiler Gölgeye dönmeye açık hale gelirmiş. Normal insanlar kale gibi sağlam olurmuş. Ancak kendi istekleri ile dönerlermiş onlar Gölgeye. Bu işlem için 13 Aes Sedai ve 13 Myrddraal gerekliymiş. 13 sayısı Kule'den kaçan kadınların sayısına eşittir. Bunu öğrenince dehşete düşer Egwene. Birini isteği harici dışında Gölgeye döndürmek !
  • Ter-angreal'a üçüncü kez girdiğinde kendini Amyrlin olarak bulur kadın. Yanında da yeşil ajahtan Vakanüvis Beldeine vardır. Kendisi de yeşil ajahtan Amyrlin makamına  geçmiştir. Egwene bilmez ama üç gün önce Beldeine'i rüyasında yalıtmışlardır. Eğer dediklerini yaparsa Karanlık Varlık'ın gücünü ona geri vereceğini vaat etmiştir karanlık dostları.
    Egwene Kule' salonunda her Ajah temsilcisi ile bir araya gelir. 21 kadın. Aralarında Eleida da vardır. O sırada zincirlere vurulmuş halde Rand'ı getirir askerler. Elaida ondan Rand'ı yalıtmak için emir vermesini ister , Egwene yapamaz. Bu yüzden Elaida onu herkesin içinde suçlar ve yakalanmasını ister. Beldeine Amyrlin'in kafasına asası ile vurarak onu bayıltır.
    Egwene kendine geldiğinde Gölgeye döndürülmek üzere bir odadadır. Oda da 13 aes sadai ve 13 myrddraal vardır. Sedailerin arasında Gyldan'da vardı. Eleida 'nın en yakın arkadaşı. O baygın olduğu için dikkat etmemişlerdir Egwene'e. Fakat Egwene kendine gelince saidar ile arasına kalkan koyamazlar çünkü o çok güçlüdür. Oradaki Myrddraallar ve Sedaileri etkisiz hale getirip kaçar oradan. Doğruca çalışma odasına  gider . Orada yedek giysileri ve Amyrlin şalı vardı yedek. Hıyanet Mahkemesinde Rand'ın duruşması yapılmaktadır. Onu göremeyecekleri bir çatının üstüne çıkar. Rand zincirler içinde oradadır. Elaida kendini Amyrlin olarak kabul ettirmiştir. Egwene Rand'ı kurtarmak için planlar yapar o sırada geri dönüş kapısı çatıda belirir. Onun için zorda olsa geri döner. 
  • Belli ki ter-angreal odasında bir terslik olmuştur. Amyrlin'in sesini duyuyoruz. " Dayan ,dayan yanasıca. Yoksa hepinizin bağırsaklarını mersin balığı gibi sökerim.
  • Guaire Amalasan ve Raolin Karanlıkbelası'nın takipçileri ehlileştirme sırasında onları kurtarmak için Beyaz Kule'yi basmaya kalkmış. Bu yüzden ehlileştirmeler sırasında muhafızlar hazır beklermiş. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR