YENİDEN DOĞAN EJDER 1 - IŞIĞIN KALESİ


  • Kitap Işığın kalesi Amador'da Petron Niall'in odasında başlar. Oda sade ve lüksten uzaktır. Odadaki en büyük lüks, zemin tahtalarına işlenmiş saf altında patlayan bir güneş şeklidir. Burada ki altınla Amadicia'da herhangi bir mülk unvanları ile birlikte alınabilirdi. 
  • Petron Niall tamamen kemik ve sinirden oluşuyor gibiydi ve yaşlı birisi olmasına rağmen hala dinçti. Adam altına önem vermezdi, onun tek istediği öldükten sonra adının bir efsane olarak kalmasıydı. Bunun için yaşlılığa teslim olup , hiç bir şey yapamamaktan korkuyordu. 
  • Lord kumandan Naill sorguculardan Jaichim Carridin'i Amoth Ovasını alması için yollamıştı. Tarabonlular ve Domaniler senelerdir Ova için didişiyorlar fakat asla tam olarak oraya sahip olamıyorlardı. Zaten ikisinin de orayı elinde tutacak gücü yoktu. Yolladığı ışığın evlatlarının tek yapması gereken boş olan Almoth Ovasını kontrol altına alıp ele geçirmekti. Almoth Ovasını ele geçirdikten sonra Tarabon kıskaçta kalacak ve birkaç sene içinde oraya da diz çöktürecekdi. Fakat işler onun beklediği gibi olmamıştı. Tümentepe'ye neren geldiği tam bilinmeyen karanlık dostları ele geçirmişti. - Halka göre Şahinkanadı Arthur'un bin yıl önce okyanus ötesine yolladığı veliahtları idi bunlar. Şimdide buradaki topraklarda hak iddia etmeye gelmişlerdi ve yanlarında yaratıkları vardı. Lord Kumandan bu söylentilere inanmıyordu. Art okyanusunu deniz halkı bile geçmeye kalkmazdı. Koca bir orduyu okyanustan geçmiş olmasına inanmak delilikti. Yanlarındaki yaratıklarda pekala trolloclar ve diğer Gölge dölleri olsa gerekti. Güneyde halkın çoğu trolloclara inanmazdı inanlar da onların Trolloc savaşında yok edildiklerini düşünüyordu. Halk trollocları görmüş ve bunları yaratık olarak adlandırmış olmalıydı. - Birde hiç yoktan bir sahte ejder çıkmıştı. Üstelik aes sedailer de buna sahte ejdere yardım eder gözüküyordu. Geofram Bornhald Falme'de ki karanlık dostlarını denize dökmüştü fakat sahte ejdere yardım eden Aes Sedailer Çocukları öldürmüştü. Byar savaşı izlemiş ve ona rapor etmişti. Adam İkinehirli Perrin adında bir karanlık dostunun ihanetinden bahsediyordu. 
  • Petron Niall'ın bir senelik planı mahvolmuştu. Carridin'i hemen Tümentepe'den yanına çağırtmıştı. Adam kendi emirlerini dinlemediği için Geofram Bornhald'ı karanlık dostu olmakla suçluyordu. Ovadaki birliklerin bir kısmını alıp Falme'de ki karanlık dostlarına saldırıp birlikleri zayıflatmıştı. Carridin Falme'dekilerin de Gölge dölleri olduğunu söylüyordu. O zaman Karanlık dostları ile Karanlık dostlarımı savaşmıştı. Carridin'e göre bunu Geofram'ı sorgulamadan bilemeyeceklerdi, o da ölmüştü. Fakat Gölge'nin türlü türlü oyunları vardı. Lord kumandanın elinde sahte Ejder'in bir resmi vardı. Şu sıralarda her yerden bir sahte ejder fırlıyor, Cairhien iç savaşla boğuşuyor, Tarabonla Arad Doman savaşıyor , ayrıca kendi içlerinde iç savaş ile uğraşıyorlardı. Kesinlikle son savaş yaklaşıyor olmalıydı. Buna kuşku yoktu. Yalnız halk efsanelerinde denildiği gibi olmayacağına emindi. Savaş Karanlık varlık ile Yeniden Doğan Ejder arasında geçmeyecekti. Efsaneler çağındaki erkek Aes Sedailer onun zindanını mühürlemişti. O zaman yaşan Sedailer şimdi kadınların on katı gücündeydi. Mühürler kırılmazdı. Muhtemelen Son savaşta Afetten trolloc sürülerinin başında Myrddraallar , belki de Dehşet Lordları olan ordular güneye hücum edecekti. İşte Petron Niall insanları Isığın çocuklarının saflarında toplayıp Son savaşı kendisi verecekti. Efsaneler sonsuza kadar onun adını yazacaktı. Bunun için yapması gereken Almoth Ovasında ki Sahte Ejder'i bir müddet ellememekti. Her yönlendire bilen erkek gibi oda delirecek ve etrafına zarar verecekti. İnsanlar ondan kurtulmak istediğinde gelip tepesine binecek ve öldürecekti. Kendilerini bu beladan kurtaran adamın her istediğini yapardı insanlar. Lord Kumandan Yüzbaşını yeni planı buydu. Yaşlılığa yenik düşmeden önce adını efsanelere yazdırmak.
    Lord Kumandan Petron Niall'ın planı tehlikeli bir plandı. Biri öğrenirse sorun olurdu. Gerçi Lord Kumandanlar celladın baltasına gitmezdi ama bir gece ansızın ölü bulunabilirlerdi ve yerine daha az tehlikeli fikirleri olan birisi geçirilebilirdi. Geçmişte buna benzer örnekler olmuştu. Bu yüzden Carridin'e emirleri verdikten sonra uyarmayı ihmal etmedi. " Bu sahte Ejder ben emretmeden ölürse veya Sedailerin eline geçerse, bir sabah yüreğinde bir hançer ile bulunacaksın. Benim başıma bir şey gelirse , yaşlılık yüzünden bile ölsem bir aydan uzun yaşamayacaksın " diye tehdit eder. 
  • Kumandan Niall , Carridin'i yanına çağırtıp başarısızlığının hesabını sorar ve yeni emirlerle onu yanından gönderir. Almoth ovasındaki sahte Ejder'e dokunulmayacak , olur da Aes Sedailer onun yanında değilde karşısında durmaya kalkarsa Karanlıktaki hançerlerini kullanacaksın ve Tarabon ve Doman civarında halkın huzurunu bozacak şeylere müdahale edilmeyecekti. Vakti geldiğinde sahte Ejderi kendileri öldürecekti.
  • Bundan bir ay önce Amador'a zayıf kanca burunlu bir adam gelmişti ve Niall ile görüşmek istemişti. Üstü başı perişan halde ve donmak üzeredir.  Adamın adı Ordeith'tir. Eski dilde tahtakurusu demekti. Muhtemeldi ki gerçek ismi değildi. Adam Tümentepe'de olanlar hakkında çok şey biliyordu ve adam zekiydi. Aklında ki fikirlerin oturmasına da adamın verdiği bilgiler yardımcı olmuştu. Byar , Carridin ve diğer kaynaklardan gelen bilgiler olsa da daha fazlasını Ordeith'ten öğrenmişti. Ona Amador'da ki odasına gizlice girecek geçitlerin yerini göstermişti, o istediği zaman kimsenin dikkatini çekmeden yanına gelebilmesi için. Niall bazen onun yarı deli olduğunu düşünüyordu fakat o zekiydi. 
  • Ordeith sahte Ejder'i Rant'ı tanıyordu. Onun gibi ikinehir'li olan Mat ve Perrin'i de tanıyordu. Bu iki gencinde en az Rand kadar Gölgenin karanlığına battıklarını söylüyordu. Kötülükte Rand'ın arkasından gelirlermiş. Ordeith İkinehir insanların dış dünyadan yalıtılmış köylerinde karanlık dostları olduklarını söylüyordu. Zaten bir köyden üç karanlık dostunun birden çıkması enteresandır. Bu köy ile yakın zamanda ilgilenmesi gerekebilirdi Lord kumandan Niall'ın. (kanımca Ordeith Fain ve Işığın evlatlarını İkinehir'e doğru kışkırtmaya uğraşıyor. )
  • Niall'in huzuruna çıkarken kimse silah kuşanamaz
  • Binlerce kişi Ejder'e sadakat yemini etmişlerdir fakat dağınık haldedir güçleri. Tarabon ve Arad Doman savaştadır. Savaşta olmasa Ejder'in ordularını ezerlerdi. Almoth Ovası üzerine olan çekişmelerini bir Ejder'in varlığı bile etkilemiyordu. Kış savaşın şiddetini azaltmıştı fakat kışın bitmesiyle tekrar alevleneceği kesindi. 
  • Petron Niall Byar'a , Bornhald'ın ölümünü bildirmesi için izin verir. Dain Tar Valon yakınlarında Eamon Valda'nın yanındaymış.
  • Tear ile Illian arasında da savaş ateşi yükseliyordur. 
  • Bir sahte Ejder'de Seldeae'da vardır. Söylentilere göre oda yönlendire biliyordur. Bazı Aes sedailer bu adamı durdurmaya gitmiş.  Tear'da da savaş çıkmış. Buradakinin de bir sahte Ejder yüzünden çıkmış olduğunu düşünmektedir Niall. 
  • Murandy ve Kandor'da Aieller gözüktüğüne dair raporlar almışlardır. Aillerler Kırılıştan beri onca yıl içinde  Kıraçlardan yalnızca birkaç kere çıkmışlardı. En sonda Aiel savaşları sırasında çıkmışlardı Kıraçlardan. Şimdi tekrar bu kadar uzaklarda üçerli beşerli gruplar halinde dolaşmaları gariptir. 
  • Deniz Halkının işaret ve alamet aramak için ticareti boşladıkları şöyleniyormuş. Tam olarak neyin alameti bilen olmasa da alametleri bulmak için gemilerini boş veya yarı boş olarak yelken açıyorlarmış .
  • İllian 400 yıldan sonra büyük boru avını ilk kez başlarmış. Boruyu bulmak isteyen avcılar dünyanın dört bir yanına yolculuk ediyorlarmış. 
  • Ogierler uzak Yurtları arasında toplantılar yapmak için çağrıda bulunuyorlarmış. 
  • Işığın Evlatları içinde kendilerine Işığın Eli diyen bir grup vardır. Bazıları bunlara Sorgucular de dermiş fakat asla yüzlerine karşı değil. Niall bazen onların kendilerini Işığın evlatları olarak görüp görmediğini düşünür. (Sanırım onlar kendilerini biraz daha üstün görmektedirler) Başlarında Baş engizisyoncu dedikleri bir komutan vardır. 
  • Efsaneler çağının Sedaileri Karanlık Varlık'ın zindanına bir delik açmış. Lews Therin ve yüz yoldaşı deliği mühürlemişler. Bu sırada Karanlık Varlık saidin'i kirletmiş ve o günden sonra erkek Sedailer delirmiş ve Kırılışı getirmiş. O kadar ki dağları ve yerleşim yerlerini dümdüz etmişler. Haritanın şeklini değiştirmişler. İnsanlar orman yangınından kaçan hayvanlar gibi savrulmuşlar, ta ki son erkek Sedai de ölene kadar. 
-----------------------------------------------------------------------------

  • Carridin Işığın kalesinde ki odasına gider. Odası Petron Niall'e göre oldukça lükstür. Odasında beklemediği bir misafiri vardır. Onu bekleyen bir Myrddraal. Onun Tümentepe'den neden buraya geldiğini ve Rand'ı hala neden  öldürmediğini sorar.  Carridin planların değiştiğinden ve bazı şeylerin kontrolünden çıktığından bahsetse de Myrddraal umursamaz. Karanlığın yüce Efendisinin onu kullanmak istediğini sandığını söyler fakat anlaşılan planlar değişmiştir. Myrddraal onun biran önce öldürülmesini söyler. Bir ay bekleyeceğini , hala yaşıyorsa ailesinden birini öldüreceğini , sonraki ay bir başkasını daha öldüreceğini , hepsi bittikten sonrada kendisini Shayol Ghul'e götüreceğini ve orada ölmesinin yıllar süreceğini söyleyerek  tehdit eder Carridin'i. Bunu tehdidi yaparken de bir eli boğazında bir eli ağzında Carridin'in ayaklarını yerden kesiyordur. Carridin kuvvetli biri olsa da Myrddraal çok daha ürkütücü ve güçlüydü. Söylentilere göre bir Myrddraal gölgeleri bir at gibi sürermiş. Gölgenin olduğu yerde duvarlar onu durduramaz mış. 
  • (Carridin 'in isi iki ucu boklu deynektir :))
  • Sharbon : Carridin'in uşağı
  • (Sanırım Büyük Av isimli kitabın öndeyiş bölümünde adı geçen Bors isimli karanlık dostu Carridin )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR