YENİDEN DOĞAN EJDER 2 - 10 DESENDE İPLİKLER


  • Aviendha ile Dailin ikincil kız kardeşmiş. 
  • Dailin'in yarasının tamamen iyileştiğini gören Aieller şaşırır. Aillerde bunu yapabilen iki Bilge duymuşlar, Çentik Kule boyundan ve Dört Delik boyundan Bilgeler.  fakat bunun sadece böbürlenme olduğunu sanmışlar. 
  • Aiel kızları Şafakta geleni aramak için yola çıkan son Aielleridenmiş. Bilgeler Aviendha'nın gitmesine müsaade etmemiş. Başka görevlerinin olduğunu söylemiş ona. Şimdi yanında olan kızlarda onun üzüntüsü ile dalga geçmek için geride kalmış. Yada Aviandha'ya öyle demişler. Yine de onlar ona eşlik etmese bilgeler gitmesine izin vermezlermiş. 
  • Mızrak Kızları bir çocuk yaparsa onu boyunun Bilgelerine verirlermiş. Onlarda bu çocuğu başka bir kadına aktarırmış. Fakat bunu yaparken çoğun kimden olduğunu gizli tutarlarmış. Şafakla geleni yetiştirme onuruna sahip olabilme şansından  dolayı her kadın böyle bir çocuğu sahiplenmek için can atarmış. Yada mızraktan vazgeçer bir adamla evlenirmiş. 
  • Tabi artık Bilgeler Şafakla gelenin Ejder duvarının ötesinde olduğunu söylüyorlarmış. "Eski kan tarafından yetiştirilmiş kendi kanımızdan bir kan ."
  • Aieller ne için burada olduklarını sorduklarında Nynaeve , Tear'a gittiklerini ve bazı kötü kadınları kovaladıklarını söyler. 
  • Aieller , Aiel savaşını bir savaş olarak görmezmiş. O nu bir infaz olarak görürlermiş. Laman'ın günahının infazı.
    Aielleri 500 sene önce , barış sunağı olarak bir yaşam ağacı filizi getirmiş. Aiellerin bunu neren bulduğunu bilen yokmuş fakat Yaşam ağacı filiz vermezmiş. Buna ek olarak ta onlara Kıraç'ı geçme hakkı verilmiş. Aieller onlara Supaylaşanlar deyip , Kıraçlarda yaşam ağacının üç parçalı yaprağını sancaklarında taşımalarını isterlermiş. Bunu neden yaparlarmış bilinmez. Cairhien'lilerin zenginlikleri buradan yaptıkları ticaret malları sayesinde olmuş.   Sonra bir gün  Cairhien Kralı Laman yaşam ağacını kesip kendine bir taht yaptırmış. Bunun üzerine başlamış Aiel savaşları. Tabi Cairhien'in yaptığı ticarette son bulmuş. Sonra Kıraç'a girmeye cesaret eden Cairhien'liler bir daha geri dönmemiş. Verin'e göre onları Kıraç'ın ötesinde yaşayanlara hayvan olarak satarlarmış.  Kızlar bu bilgileri Verin'in dersinden öğrenmiş. 
  • Bu bölümde de Egwene'in Nynaeve takındığı ergen tripleri devam eder. 
  • Kızlar Aiellerden ayrılıp yollarına devam eder. Aviendha yine de onlar yüz adım geriden takip eder. Kızlar ileride Coke adında bir eşkıyanın komutasında olan bir grubun pususuna düşer.  Adamlar kızların parmaklarında ki yüzükleri fark etmişlerdir. Onları yakalayıp satmayı düşünür eşkıya grubu. Kızları başlarına attıkları taşlarla bayıltırlar. Uyandıklarında eşkıyaların barındıkları bir yerdedirler. Başlarında Adden adında başka bir eşkıya  ve yüz adamı vardır.  Onların uyanmamaları için uyutucu ilaç vermiştir Coke ama onuda yanlış vermiştir. Bu yüzden kızlar uyanır. Elayne 'in durumu ciddidir ve ölmek üzeredir. Nynaeve başta otları yanında olmadığı için şifa verememekten endişelenir ama yine de ona şifa vermeyi başarır. Bu sırada eşkıyaların kızları satmak istedikleri kişiler gelir. Gelenler üç Myrddraal'dır. Myrddraallar aradıkları kişiler olduklarını söyler. Ödülleri iyi olacakmış eşkıyaların.  Eşkıyalar ve Myrddraalların bulunduğu odaya birden Aielleri girer ve içeridekileri öldürür ve üç Myrddraal'ın etrafını sararlar. Bu sırada kapalı oldukları yerden çıkıp kızlarda çatışmaya katılır. Elayna yaptığı hava akımı ile üç Myrddraal'ı bir arada tutuyor , Egwene ise onları yaptığı ateşlerle kızartıyordu. Tüm olup biten karşısında çok kızan Nynaeve hiç bilmediği bir büyü yapar. Büyü öğlen güneşinden bile parlak bir ışık çıkarır ellerinde ve kavrulan Myrddraallar geride hiç iz kalmayacak şekilde yanıp yok olurlar. ( şerateş )
  • Bir Myrddraal yönlendire bilen birini kaşıntı şeklinde hisseder. 
  • Aviendha onların tutsak alındığını görünce civardaki Ailleri toplayıp eşkıyaların bulunduğu yere saldırmışlardır. 
  • İsmi geçen Ailler şunlar ; Coram, Dhael, Luaine ve Rhuarc. Rhuarc Taardad Ailleinin klan şefidir. Aviendha bir kılan şefinin burada olması karşısında şaşırır. Bilgeler rüyasında onun burada olması gerektiğini görmüş ve o da gelmiş. 
  • Rhuarc kızların yılan yüzüklerini verirken Nynaeve'in Malkier yüzüğünü görür ve yüzükteki simgeyi tanır. Malkierlerden geriye yalnızca çocuk kralın kaldığını onunda ölümle flört ettiğini söyler adam. 
  • Bazı Bilgeler düşlerin ne anlama geldiğini anlarmış. 
  • Aiellerin bu saldırısı sırasında Nynaeve'in şifa verdiği Dailin ölmüştü. Onunla beraber beş Aiel hayatlarını kaybetmişti. Aieller şimdi toplam 19 kişidirler. 
  • Amys , Bair , Melaine ve Seana muhtemelen Taardad boyunun Bilgeleri. 
  • Kızlar eşkıyaların atlarından üç tanesini alıp yolun geri kalanını atla devam ederler. Egwene atına Sis adını koyar. 
  • Aieller mecbur kalmadıktan sonra ata binmezler. Ama kilometrelerce koşabileceklerini iddia ediyorlar. Aviendha 15 km. Rhuarc 30km. bir atla yarışmak için şakalaşırlar. 
  • Jurene geldiklerinde orada beyaz aslan bayrağı dalgalanmakta idi. Elli kadar Andor askeri vardı. Dediklerine göre Andor'a kaçmak isteyen mülteciler için güvenli bir sığınak oluşturmakmış. Fakat son zamanlarda buraya gelen pek mülteci yokmuş. Çoğu artık ırmak aşağısında bulunan Aringill'e yakın köylere gidiyormuş . Kadınların geliş zamanları çok isabetliymiş çünkü yakında Andor'a geri döneceklermiş. Elayne tanınmamak yün pelerininin başlığına saklar. Böylelikle askerlerden kimse onu tanımaz. Askerler onların burada kalmasını ister ve biraz onlara sarkıntılık ederler fakat kızlar pek rahatsız olmuş gibi değillerdir. Bu arada Aes Sedai olduklarını gizlerler tabi. 
  • Limanda daha önce bindikleri geminin neredeyse iki katı büyüklüğünde olan bir gemi vardır. Yiyecek ikmali için durmuşlar fakat aradıklarını bulamamışlar gibidirler. Geminin adı Hızlı dır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR