GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 17 ALDATMACALAR


  • Thom Tear'da bir aşık gibi geziyor , söylentiler yayıyordu. Rand' a muhalif olanlar ve onu yok etmek için planlar yapan lordlar hakkında oluyordu bu söylentiler yine. 
  • Thom rıhtımda geçen gece olan myrddraal ve trolloc baskınını fısıldıyordu. O kadar mavna nasıl dikkat çekmemişti acaba, yüksek lordlardan birimi görmezden gelmişti yoksa ? diye tohumlar ekiyordu insanların arasında. Yüksek lordların böyle şeyler yaptığını öğrenen sıradan halk yüksek lordların sevmediği birinin tarafını tutacaklardı böylece. O kişi de Rand'dı. 
  • İyice yorulmuş ve uykusuz olan Thom odasına döndüğünde , odasında kağıtları karıştıran Moiraine'i bulur.
    Kadın Thom'un Nynaeve ve Elayne ile birlikte Tanchico'ya gitmesini istiyordu. Oranın tehlikeli olduğu için onlara yardım etmesini istiyordu. Tabi Thom bunun Rand'ı yalnız bırakmak olacağı için istemiyordu. Moiraine'in de niyetinin bu olduğunu düşünmekteydi zaten. Kendisi Tanchico'ya yollayıp Rand'ı spekülasyonlara açık bırakmaktı. Böylece onu istediği gibi yönlendirebilecekti kadın.  
  • Moiraine Thom'un evler oyunu oynadığının farkındaydı. Ona başta hoş gözükmek için yorgunluğuna şifa verdi. 
  • Yüksek Lord Carleon bir av kazasında ölmüş. Onu iyi bir dostu olan Yüksek Lord Tedosian yaban domuzu sanıp vurmuş onu.
    Tedosian'da Taş'a döndükten bir saat sonra , tam da karısı avın tozunu yıkaması için ona bir kadeh şarap verdikten sonra hastalanmış. Kadının ona bizzat kendi elleri ile bakmak istediğini duyduğunda adam göz yaşı dökmüş. 
  • Tedosian ve Carleon Rand'a karşı pek sadık değillermiş. Rand'ı öldürmeyi hedefleyen bir hizbeyi yönetiyorlarmış. Moiraine görünüşe göre bağlantıyı kurmuştu. Tüm bunlar Thom'un evler oyunun sonucuydu. 
  • Moiraine  Thomdril Merrilin 'in şeceresini döker. Adam bir zamanlar Gri Tilki lakabıyla anılırmış. Caemlyn'de sarayında kraliyet ozanı. Taringail öldükten sonra bir süre Morgase'in sevgilisi. Taringail'in ölümü Morgase için talihli olmuş. Adamın kadını öldürme ve Andor'un ilk kralı olma planları varmış. Kadının bundan haberi olmasa da birinin varmış ve Morgase 'in iyiliği için anlaşılan onu ortandan kaldırmış. (Thom)  Gri Tilkinin uykusunda bile evler oyununu oynaya bildiğini söyleyen adamlar varmış. ( Moiraine senin kim olduğunu , ne yapmaya uğraştığını biliyorum deyip adama aba altında sopa gösterir gibidir. )
  • Thom'da bunun üstüne Moirane 'in şeceresini döker. "Moraine Damodred. Cairhien'de ki Damodred evinin Leydi Moiraine'i.  Taringail'in en küçük yarım kan kız kardeşi. Kral Laman'ın yeğeni. Ve bir Aes Sedai. Beyaz Kule'de yüksek bağlantıları olan bir Aes Sedai. Aksi halde girdiği riskleri göze alamazdı. Kule salonundan biri mi, birden fazla olması gerek , öyle olmak zorunda. Yaptıkların dünyayı sarsardı. " der Thom. Fakat kadın pek aldırış etmez. Ev ismini seçmenin kendi seçimi olmadığını söyler. Evet iyi anılan bir aileden gelmiyordu ama yapacak bir şeyi yoktu. 
  • Thom hala yeğeni Owyn'e yardım edememesinin acısı içinde yaşamaktaydı. Moiraine'inde olanlardan haberi vardı. Onun anlatımıyla öğreniyoruz ki kızıl ajahtan bazı Aes Sadailer başka bir Aes Sedai nin emri ile , onu Kule'ye götürmeden köyde ehlileştirmişler. Bundan sonra Owyn yönlendiremese de köylüler tarafından dışlanmış. Ve adam bu yüzden fazla yaşayamamış ve arkasından bir ay sonra eşi de mezara gitmiş.
    Bunu yapan Aes Sedailer yanlış yapmış. Onu Beyaz Kule'ye götürmeleri gerekiyormuş fakat bunun içinde ceza almamış kadınlar.
    Moiraine eğer kızlarla Tanchico'ya gitmeyi kabul ederse kendisine ehlileştirmeyi yapan Aes Sedailerin ve emri verenin adını söyleyeceğini söyler. 
  • Thom o sıralar evler oyunu ile çok meşgul olduğu için yeğenine yardım etmekte geç kalmıştı. Bu yüzden hala pişmanlık ve suçluluk duyguları içindeydi. 
  • Moiraine ama güzellikle ama aba altından sopa göstererek onu kızlarla birlikte Tanchico'ya yollamak istiyordu. 
-------------------------------------------------------------------------------------------
  • Min Kule'de elbise giymiş, saçlarını bukle bukle yaptırmış ve Leane'in onun için aldığı ve kullanmayı öğrettiği makyaj malzemeleri ile süslenmişti. Elinde nakış kasnağı ile bahçede bir banka oturuyor ve saatlerce dikkat çekmeden insanları gözlüyordu.
    Elmindreda Logainde zafer ve ihtişamdan anlamına gelen bir hala görmüştü. Kimsenin şüphesini çekmeden hırsızlık yapan bir seyisi bulmuştu. Birde hamile kalacak kızıl saçlı bir çömez bulmuştu. Sheriam bunun önünü kesmişti. Çömez kaslı bir nöbetçiyle görüşüyor ve onunla evlenmek istiyordu fakat Kule, başarısız bile olacak olsa bir çömez eğitimini tamamlamadan gitmesine müsaade etmezdi. Yinede kadının geleceğinde bir çiftlik ve bir sürü çocuk gözüküyordu. Tabi bunları anlatmadı Min. 
  • Gawyn'e Min olduğunun gizlenmesi gerektiğini söylediklerinde , itiraz etmeden kabul etmişti fakat genç fırsat buldukça Min'e takılmadan duramıyordu. 
  • Min mutfakların sorumlusu Laras'tan kadınlık dersleri alıyordu. Laras söylenene göre eskiden alımlı bir kadınmış. Yalnız Laras güzel ve cilveli kızlardan hoşlanıyordu. Anlaşılan bu yüzden ona karşı bir ilgisi de oluşmuştu. Min özel olarak onun koruması altındaydı. Tabi Min bundan memnun olmasa da bir şey diyememekteydi çünkü Elmindreda taklidi yaptığı kadın bunu yapmazdı. Yapmamalıydı yoksa dikkat çekerdi. 
  • Tar Valon'un içine bazen Beyazcüppeler bile gelirmiş. Dostça olduktan sonra kimse buna mani olamazmış. Böyle zamanların birinde Galad Beyazcüppelerle tanışmış ve onlarla konuşmaya başlamış. Hatta ona Eamon Valda imzalı bir kitap vermişler. Belki ta kendisi vermişti.  "Işığın Yolu" isimli kitap  Lothair Mantelar isimli biri yazmıştı. Söylenene göre Işığın evlatlarını Lothair kurmuş zamanında . Galad'ın bu ilişkileri anlaşılana göre Gawyn'ı rahatsız eder. 
  • Gawyn hala kızlardan bir haber almak için , bir şeyler öğrenmek için Min'in ağzını arıyordu. 
  • Siuan görünüşte tesadüf gibi gözüken zamanlarda Min ile konuşuyor ve ondan bilgi alıyordu. Fakat son gördüğü şey, Logain hakkında olan onu beklemeyecek kadar ciddi gördüğü için bizzat odasına gidip söylemek istedi. Aslında bunu yapmaması lazımdı . Bu durum ilgi çekebilir ve aralarındaki ilişki açığa çıkabilirdi. 
  • Siuan'da öğreniyoruz ki Cairhien'de kıtlık, Tarabon'da kayıp bir Aes Sedai. Sınır boylarında trolloc saldırılarının yine artması, kendine Peygamber diyen bir aptalın Ghealdan'da isyanlar çıkarması. Görünüşe göre Ejder'in Shienar Lordu olarak yeniden doğduğunu vaaz ediyormuş. Arad Doman'daki savaş Saldaea'daki ticareti engelliyor ve kıtlık Maradon'daki huzuru bozuyormuş. Bunun yüzünden Tenobia tahttan indirilebilirmiş.  Tek iyi haber bir sebepten üç kilometre kadar gerilemiş olmasıymış. Afetin gerilediği ilk kez görülüyormuş. 
  • Amrylin Logain'in yanında nöbet tutanların sayısını arttırmak için emir verir. 
  • Amyrlin Min odasına gelmesine kızar. Odada Leane'de vardır. Görünüşe göre Siuan kadına planlarından bahsetmiştir. Onun yanında Rand hakkında konuşabilmektedir çünkü. 
  • Min gördüğü her şeyi anlattığını söyler ve Rand'ın yanına gitmek için izin ister fakat Siuan onu bırakmak istemez. Onun görüleri sayesinde bir adım öne geçmek istemektedir.
    Min en azından Gawyn ve Galad'a kızlar hakkında gerçeği söylemesini teklif eder Siuan'a. Tabi kadın bunun onu ilgilendirmediği söyler. Hatta onu mutfakta birkaç gün tencere ovma cezasına çarptıracağını söyler. 
  • Min Siuan'ın odasındayken bir çömez iki güvercinle haber geldiğini söyler.
    Birinci habere göre Mazrim Taim bir gece gizlice kaçırılmış ve bu sırada iki kız kardeş ölmüş. Denhuir'da, Maradon yolunda. Suian Leane'e yanına bir düzüne güvenilir Kızkardeş ve bin asker alıp yola çıkmasını söyler. Ve Mazrim'i bulur bulmaz onu ehlileştirmeleri emrini verir. Bu yasalara aykırıdır ama bir daha kaçmasına göz yummayacağım der Siuan.
    İkinci haber Rand'ın Callandor'u almış ve Taş'ı ele geçirmiş olduğunu yazan ve Moiraine'den gelen bir nottu. Kadın bunu duyduğuna çok sevinir. Leane'e bir saat içinde Kule salonunun toplanması emrini verir. Rand Callandor'u ele geçirdiği için kehanet gerçekleşmişti. Artık bunu diğerlerine söyleyebilirdi Siuan. Başta bazı itirazlar olacaktı ama Kule'nin bu adama rehberlik etmesi gerektiğini söylediğinde kimse itiraz etmeyecekti. Sonunda onunla açık açık ilgilenebilecekti. 
-----------------------------------------------------------------------------------------

  • Sahra Covenry , Elward Hanım nezaretinde çiftlikte çalışıyordu. Kız kuleye Aes Sedai olmaya gelmişti fakat çiftlikte çalışmaya yollanmıştı ve bunu haksızlık olarak görüyordu. 
  • Kız çalışırken çiftliğe bir Aes Sedai gelir ve onu sorgular. Buraya gelmeden önce Amyrlin'in yanına götürdüğü kadın hakkında. Kız onun Gawyn ile konuştuğundan başka bir şey bilmiyordu. Aes Sedai kıza işkence etti. Kız çığlık attı. Aes Sedai'in işi bittiğinde çiftlikte hiç ses yoktu. Ne Sahra'nın ne Elward'ın. ( Aes sedai onları öldürdü. Muhtemelen )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR