GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 19 DALGADANSÖZÜ


  • Moiraine, Nynaeve ve Elayne'e yüklü mevlalar da hak mektupları vermiş ve Deniz halkı ile nasıl konuşmaları gerektiğini söylemişti. Deniz halkına teklif edecekleri hak mektubu 3000 altın kron değerindeydi. Bununla bir sürü gemi veya iki köy satın alınırdı. Kızlar başta neden bu kadar yüklü para teklif edeceklerini anlamasalarda geminin Seyirkaptanı ile konuşunca anlarlar. Çünkü  Deniz halkı gemilerine yolcu olarak Aes Sedai kabul etmezlermiş. Bunu şansızlık olarak kabul ederlermiş. Zaten bu yüzden de Aes Sedai lar bunu teklif bile etmezlermiş. 
  • Dalgadansözü isimli Deniz halkı gemisi yüz adım uzunluğunda üç direkli bir gemidir. Uzunluğuna rağmen dar bir gemidir. Gemide dümen yekesi yoktur. Onun yerine farklı bir sistem vardır. Gemide bir iş bölümü de var gibidir. Kaptan görevini yerine Seyirhanımı Coine din Jubai Vahşi-Rüzgarlar adında bir kadındır. Rüzgar-Bulan görevinde ise Coine'nin kız kardeşi Jorin din Jubai Beyaz-kanattır. Geminin ticaret sorumlusu ise Coinin eşi Toram'dı. 
  • Kızlar kendilerinin Yeşil Ajahtan Aes Sedailer olduklarını söyler Coine ve Jorin'e. Kadınlara 3000 altın kron değerinde hak mektubu verirler. Kadınlar paranın çokluğu karşısında şaşırılar fakat hala düşüncelidirler. Onların neden Tanchico'ya gitmek istediğini öğrenmek isterler. Zorlama bir nezaket gösteren Nynaeve bu durum karşısında zar zor tutar sinirlerini ve doğruyu söyleyip kendilerinin Kara Ajahtan kadınları avlamak için gittiklerini söylerler. 
  • Deniz Halkının Jendai Kehanetleri dedikleri kendi kehanetleri varmış. Bu kehanetler Caramoor dönene kadar Deniz Halkının sularda gezineceğini , o geldikten sonra ona hizmet için karaya çıkacakların söylermiş. Dünyanın kırılışı sırasında Deniz halkı bulabildikleri gemilerle denize açılmış. Karalar denizler gibi kabarıp dalgalanıp insanlar ölürken onlar bu sayede kurtulmuşlar. Onların kehanetlerinde denilene göre "Beyaz Kule adıyla kırılacak ve Aes Sedailer onun ayaklarını yıkamak ve saçları ile kurulamak için diz çökeceklermiş"
    Coine  Taş'taki kişinin yönlendirip Callandor'u da ele geçirdiğine ve onların (Aes Sedai) adama hizmet ettiğine göre onun Caramoor olduğunu düşünür. Yani kehanet gerçekleşmiştir. Bu yüzden Coine onları gemilerine almayı kabul eder ama bunu gizli tutmaları karşılığında. Gemidekiler iki Aes Sedai taşıdıklarını ve onları başka kara Aes Sedailerin olduğu bir limana taşıdıklarını bilirlerse iyi olmazmış. Seyirhanımı hak mektubunu da kabul etmez. Caramoor geldiyse ona hizmet eden kişilere Caramoor için hizmet edebilirdi. Onların vermesi gereken yolculuk hediyesini de kendi sandığından vereceğini söyler Coine. 
  • Kızlar görevlerinden kimseye bahsetmemelerini ister Coine ve Jorin'den.
  • Gemide kadın mürettebatta vardı. Hatta yabancı kıyılar yani adetleri değişik olan kıyılar haricinde kadınlar erkekler gibi güvertede çıplak dolaşabiliyorlardı. 
  • Deniz halkı neredeyse Aieller kadar esrarengizdi. Denilene göre Kıraçların ötesinde ki topraklardan getirirlermiş fildişi ve ipeği. 
  • Deniz halkı esmer, düz siyah saçlı , elleri dövmeliydi. Boyunlarında altın ve gümüş zincirler vardı. Kulaklarına altın ve gümüş halkalar takmışlardı. Bazı kadınların burunlarını yanında da bir halka vardı ve bundaki bir zincir kulaklarındaki halkaya gidiyordu. Kadınlar geçekten alımlıydılar. Boyunlarına taktıkları zincirlerde olan altın dantel kokulardan kokular güzel kokular yükseliyordu. 
  • Deniz halkı gemilerinde taşıdıkları yolculuklarından ücret almıyor , bunun değerinde hediyeler kabul ediyorlardı sadece. 
  • Seyirhanımının odasında böcek kafasında benzer bir Seanchan miğferi vardır. Bunu görünce ağzını tutamayıp sorar Elayne. Geçen sene Dalgadansözü ile bir Seanchan gemisine rastlamışlar. Onlar gemilerini ele geçirmek istemiş fakat onlarda vermek istememiş. Aralarında çıkan çatışma sonucu Seanchanlar suları boylamış. O günden beri çizgili yelkenli gemilere yaklaşmıyorum der Seyirhanımı. 
  • Dorele : Kızlara çay servisi yapan Deniz halkı gemisindeki kadın. Erkekler gibi üstü çıplak gelerek kızları şaşırtmıştır. Coine'de yabancı kıyılarda böyle gezdiği için ona sintine temizleme görevi vermiştir. 
  • Deniz halkı suya bağlı bir halktır. Hatta denizde doğar ve denizde ölürüz derler. Öldükten sonrada bedenlerini denize verirlermiş.
  • Coine geçen sene Tanchico'ya yanaştığını söyler. Oradaki halk Tanchico'dan gidebilmek için can atıyorlarmış. Başka bir yer olsun da neresi olursa olsun önemli değilmiş onlar için. Çünkü orada şartlar çok kötüymüş. 
  • Kızların gemide yolculuk yapıp yapmayacağını Seyirhanımı değilde Rüzgarbulan karar vermişti. Her kesin bir görevi var gibi gemide. 
  • Toram Seanchanlar ile savaşırken yüzünden bir yara almıştı. Şimdi onun izini yüzünde taşımaktaydı. 
  • Ebou Dar : Deniz halkının ticaret yaptığı biri. 
  • Tüm bu konuşmalar geçerken Dalgadansözü adına yakışır şekilde kalktı ve rıhtıma çarpmaya başladı. Hemen güverteye koştular. Seyirhanımı gemisinde bir delik açıldı mı diye bakmaya çıktı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR