GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 20 RÜZGAR YÜKSELİYOR


  • Dalgadansözü mürettebatı sarsıntıyı deprem sanmıştı fakat Elayne bunun Rand'ın işi olduğunu düşünür. Neyse ki gemide bir sorun yoktu. 
  • Gemi yola çıkmak üzereyken iki adam daha yolculuğa katılmak ister. Bir Thom Merrilin diğeri ise Juilin Sandar'dı. Sandar'ın dediğine göre Lan ona bir ziyaret gerçekleştirmiş ve adamı evinden dışarı atmış ve Tanchico'da kadınlara eşlik etmesini söylemiş. Aynı istekleri Rand'da iletmiş adama . Eğer kadınların başına bir şey gelirse buraya gelmeden kendisini de öldürmesini tembihlemiş Lan.
    Thom ise Moiraine'in isteği üzerine burada olduğunu söyler ve pek ayrıntıya girmez. 
  • Seyirhanımı iki adamı gemiye alıp alma kararını kızlara bırakmıştı. Ama yine de kadının gönlü almaktan yanaydı çünkü Deniz halkı yolculuk tekliflerini geri çevirmezdi, adetleri buydu. Tabi yalnızca Aes Sedailer hariç. Onların yolculuk istekleri geri çevrilirdi. 
  • Sehirhanımı Sandar'ı tanıyordu. Daha önce onlardan çalan kişileri yakalamaya yardım etmişti. Hemde iki kez. Üstelik adam hemen onları bulmuş ve onları kazıklamaya uğraşmamış.
  • Elayne Thom'u ilk kez görmüştü. Ama ona adamda tanıdık gelen bir şeyler vardı ama çıkaramıyordu. Caemlyn'de sarayda görmüş olamazdı çünkü annesi saraya bir aşık almazdı. Elayne sadece civar köylere gelen aşıkları görme şansına erişmişti. 
  • Tear'daki Yüksek Lordlar Ülkedeki köy ve kasabaların büyüklüklerini kontrol altında tutmak için onları bina fazlalığına göre vergilendiriyorlarmış. Böylece Tear'a yakın güçlü bir şehir olmasını engelliyorlarmış. 
  • Son kara parçası ufuk çizgisinde kaybolduğunda Deniz halkı kadınları üstlerini çıkardılar. Belden yukarısı çıplak şekilde kaldılar. Hatta Seyirhanımı ve Rüzgarbulan bile. 
  • Thom'un dediğine göre Deniz halkı da Tear'ın ötesinde ki toprakları pek bilmezmiş. Yalnızca onlara izin verilen limanlara yanaşır ve birkaç kilometrelik kısmı görürlermiş. Zaten onun ötesinde büyük duvarlar varmış. Orayı öylece aşamazmışın. Eskiden Cairhien'li tüccarlara da buradaki limanlara gelme ayrıcalığı tanınırmış fakat Aiel savaşlarından sonra gelemez olmuşlar. Bu limanlara yabancı bir gemi geldiğinde veya karaya oturduğunda bir daha ne gemiden ne mürettebattan haber alınırmış. 
  • Eğer Caramoor'a hizmet etmeyecek olsa bu gemide Kıraçların ötesinde ki Shara yerleşkesine gidecekmiş. Thom bu yerin adını ilk kez duymuştu. Orası bir Şehir mi yoksa bir Ülkemi bilmiyordu. 
  • Elayne Thom'un yanından ayrıldığında rüzgar ve su akışlarını yönlendirip gemiyi hızlandıran Jorin'i görür ve Deniz halkının ne için Aes Sedaiları gemilerine kabul etmediklerini anlar. Jorin aslında onların yılan yüzüklerini görse de, Elayne'i küçük gördüğü için onların Aes Sedai olamayacaklarını düşünmüş baştan ama şimdi onların güçlerini hissedebiliyormuş. Deniz halkı gemilerinde bazı Rüzgarbulanlar yönlendirebilen kadınlar olurlarmış. İşte bu sırrı saklamak için gemilerine Aes Sedaiları kabul etmiyor ve ilgi çekmemek içinde senede bir kaç kızı onlara gönderiyorlarmış. Jorin aptallık ettiğini ve artık sırlarının Kule tarafından öğrenileceğini düşünür fakat Elayne ona söz verir. Elimden geldiği kadar sırrınızı koruyacağım der. 
  • Jorin yaklaşan bir fırtınadan kaçmak için yönlendirmek zorunda kalmış. 
  • Elayne kadının yönlendirdiğini öğrendiğinde onların Seanchanları nasıl yendiğini anlar. Jorin sayesinde yenmişlerdi. Yalnız Jorin o zamanlar Seanchan gemisindeki damane'in bir tutsak olduğunu bilmiyorduk eğer bilseydik belki kurtara bilirdik der ve bunun pişmanlığını yaşar. 
  • Elayne Jorinden kendisine yönlendirerek rüzgar çağırmasını öğretmesini ister. 
  • Deniz halkı gemileri hızlı olduğu için ve içinde Rüzgarbulucu olduğu için Tanchico'ya ongün içinde varabileceklerini söyler Jorin. Belkide yedi sekiz gün. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR