GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 21 YÜREK'E


  • Rand kırsalda bir yerde olmayan Lordlar ve Leydilerin hepsini Taşın Yüreğinde toplar. Moiraine , Egwene ve Mat'de oradadır. Rand bildiri açıklayacağını söyleyerek onları orada toplar. Ne söyleyeceğinden Moiraine'in bile haberi yoktur ve kadın bu durumdan rahatsızdır. 
  • Lan Moiraine'in yanında değildir ve kadın bu durumdan rahatsızdır. Adamın günden güne Nynaeve'e olan ilgisi artmaktaydı. Önceden böyle bir zamanda onu korumak için yanından ayrılmazdı. Şimdi ise adamın nerede olduğunu bile bilmiyordu. Yanına geldiğinde ona birkaç laf etmeyi düşünür Moiraine. 
  • Moiraine 'in Deniz Halkında Rüzgarbulanlar ile ilgili şüpheleri vardır. Nynaeve ve Elayne'nın yolculuğundan sonra bu sırlarının açığa çıkabileceğini düşünür kadın. 
  • Moiraine Nynaeve'e Lan'ı ancak kendi öldükten sonra bırakmaya razıdır. Bundan önce değil. 
  • Moiraine İkinehir'le ilgili söylentileri Rand'ın duymadığını umuyordu. Duyarsa gerisin geriye köyüne dönmesinden endişeleniyordu.  ( Tabi aslında duymuş , Perrin'in gitmişti bile ama henüz haberi yoktu
  • Moiraine Nynaeve ve Elaye'nın Tanchico'ya gidip yolundan çekilmesine memnundur. Zaten Tanchico'da gizli bir şey olma ihtimalini düşük görür. Muhtemelen Mazrim Taim'in kaçırılması olanı ona daha olası geliyordu. Onun hakkında da Amyrlin'e haber uçurmuştu. ( Sanırım Moiraine'in yolladığı haberler Siuan'a ulaşmadı. Mazrim kaçırıldı çünkü. ) Egwene'in de onlarla gitmiş olmasını dilerdi. Oda burada ayağına dolaşmazdı. Böylece Rand'a daha iyi etki edip kendi tavsiyelerini dinlemesini sağlayabilirdi. 
  • Bilgelerden Moiraine gelen mektuplarda Egwene hakkında da bir şeyler olduğunu öğreniyoruz. Tabi kadın ayrıntılardan bahsetmez ama mektuplarda ki en ilginç şeylerden biri bunu görür. 
  • Moiraine Yüksek Leydi Alteima 'yı Tear'da ki Lord ve Leydiler arasındaki en tehlikelilerden biri olrak görür. Kocasını ve Aşığını fark ettirmeden senelerce idare etmişti. Kadın birileri kukla olarak oyna konusunda gerçekten başarılı görür. Bu yüzden ilerinde sorun çıkarmaması için belki ilerde bir suikast düşünür Moiraine. 
  • Yüksek Leydi Estanda , Alteima'dan hoşlanmaz. 
  • Rand daha büyük şeylere doğru harekete geçmesi gerekirken Thom onu Tear'a hükmetmesi için hazırlıyordu. Moiraine bu durumdan rahatsız olduğu için onu kızlar ile yollamıştı. Şimdilik ona ayak bağı olamazdı. İleride onu hizaya sokmaya niyetlidir Moiraine. 
  • Bu bölümde Moiraine'in kalenin içinde casusları olduğunu öğreniyoruz. En çokta Mat'i izliyordu. Mat bazen bir şekilde onlardan kaçınmayı başarıyordu. Özellikle  Moiraine'i yakınlarda hissedince.
    Perrin'in güçlü bir görev bilinci olduğu için Moiraine onu fazla izleme gereği duymamıştı. 
  • Aynı köyden çıkan , aynı yaşta olan üç ta'veren çıkması normal değildi. Moiraine başta bunu önemsememişti ama birbirleri ile bir bağlantıları olmalıydı. Kehanetlerde arkadaşlardan söz edilmiyordu fakat artık Moiraine onların üçünü de gözünden ayırmak istemiyordu. 
  • Moiraine Faile'nin Perrin'i Tear'dan uzaklaştırmaya çalıştığını biliyordu. Mecbur kalırsa kadınla konuşacaktı. Faile'nin Perrin'den sakladığı şeyler hakkında. Kendisi konuşmasa bile casuslarından birinin onunla konuşmasını sağlayacaktı. 
  • Moiraine 'de Egwene'in hiçbir şey bilmeyip çok şey bildiğini sanmasından rahatsızdır. 
  • Rand Yürek'e arkasında peçeleri takılı vaziyette yüz Aiel ile birlikte gelir. 
  • Sunamon Rand'ın ona verdiği hatlar doğrultusunda ona bir anlaşma önermiş ve kendi hayatı ile garanti etmiş. Başarısız olursa asılmayı kabul etmiş. Bu anlaşma gereğince kısa süre sonra gemiler Tear tahılını batıya taşıyacak ve yeni pazarlar bulacakmış. 
  • Herkes Illian'a savaş açmayı düşünürken Rand ordulara Cairhien'e gitme emri verir. Savaş için değil. Orayı kontrol atına alıp aç insanları doyurmak için. Zaten Tear'ın ambarları doluydu. Böyle giderse bu senede bir o kadar ürün çıkacaktı.
    Ordu Yüksek Lord Meilan komutasında yürüyecekti. Onun altında Yüksek Lordlar Gueyam, Aracome, Heane, Maraconn ve Simaan. 
    Ordular en zengin kişi olan Yüksek Lord Torean tarafından finanse edilecekmiş. Rand böyle emir verir.  Ve parasının doğru harcandığını kontrol etmek için ordulara onunda eşlik edeceğini söyler. (Moiraine'e göre bu yedisini yanından uzaklaştırmak akıllıcaymış. Bu konuda içinden tebrik eder kadın. Çünkü bu insalar Rand'a karşı her an bir suikast girişimde buluna bilirlermiş. ) Cairhien'de yiyecek dağıtımına göz kulak olma görevini de Leydi Alteima'ya verir Rand. ( Moiraine'e göre hatalı bir karardır çünkü kadın Tear'a döndüğünde buradakinden çok daha güçlü bir şekilde dönermiş. ) Alteima bu görevi memnuniyetle karşılar. 
  • Yalnız kadın Illian'a savaşa  değilde Cairhien'e yürüme fikrinden hoşlanmaz. Ne kadar insancılca olsa da yinede daha az kan dökülmeyecekti kadına göre. Yenişemeseler bile Sammael 'e saldırmak Rand'a gücünü toplarken zaman kazandıracak ve diğerlerine korku salacaktı Moiraine'e göre.
  • Cairhien'de koşulların hasta bir adam için zor olacağı gerekçesi ile Alteima'nın kocasını Leydi Estanda 'nın nezaretine verir Rand. Bunu duyan Alteima baygınlık geçirir. Rand Alteima'nın kocasını zehirlediğinin farkındaydı. Bunu bilinçli olarak yapmıştı. Zaten onlar burada toplantıdayken zehirlediği kocasını aldırtıp Estanda'nın evine taşıtmıştı bile.  
  • Yürek'teki herkes Rand'ın kendileri ile birlikte geleceğini düşünür fakat o onlarla birlikte gelmeyeceğini kendisinin başka planları olduğunu söyler ve elindeki Callandor'u Taş'ın Yüreğinde yere saplar. Kubbeye doğru mavi bir şimşek çakar , Taş gümbürder ve sallanır. Herkes birbiri üstüne düşer. "Ben yokken kılıca iyi bakın, ben almak için geri döneceğim. Almak isteyen olursa çekmeleri yeterli ama şansızlığın bedelini hatırlayın " der. 
  • Moiraine Aieller hakkında birkaç şeyden fazla bilgi edinememişti. Onlara sorarsan anlatıyorlardı ama sadece kendi istedikleri şeyleri. Kadının casusları da artık onlara bulaşmak istemiyordu. Onlardan biri  bağlanmış ve ağzı kapatılmış şekilde bir siperde sarkıtılmış şekilde 120 metrelik bir uçuruma bakar şekilde bulunmuştu. Bir adam ortadan kaybolmuştu. Bir diğer kadın zemin kattan yukarı çıkmak istemiyordu. 
  • Rand Callandor elindeyken istediği her şeyi yapabilmekten korkmuştu. Ona lekenin istemediği şeyler yaptırmasından. Tabi bir de okuduğu kitaplarda bir kehanet bulmuştu . Onu gerçekleştirmiş oldu.
    " Kılıcını yüreğe saplıyor,
       yüreğe, onların yüreklerini tutmak için.
       Onu çeken takip edecek,
       O korkunç kılıcı hangi el kavrayabilir.
    "
  • Rand kılıcı Yürek'e saplarken ona bir tuzak kurmuş dediğine göre. Moiraine Callandor'u bir Terkedilmiş'in alması endişesini dile getirince , "denemelerini umacağım neredeyse" diye cevap verir Rand. Moiraine'e kılıcı "Kule'ye götürmeyi deneme bile" der . Çünkü tuzak insan seçmezmiş. 
  • Moiraine'e göre Callador Kule'ye aitti . Rand onu yapması gerektiği gibi kullanmayacaksa , kullanana kadar Kule'de kalmalıydı. 
  • Rand Rhuidean'a gitmek istemektedir.
* Leitha : At suratlı bir Toprağın Leydisi. 
* Estean : Torean'ın en küçük oğlu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR