GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 23 TAŞ'IN ÖTESİNDE


  • Rand onları Kıraca götürmeyi başarmıştı. Burada yakıcı bir sıcak ve çerçinin bahsettiği geçit taşı ve vadide sisler içinde bir şehir vardı. 
  • Rand onları buraya getirirken çok fazla güç çekmekten dolayı bitkin düşmüştü. Dizlerinin üstünde duruyordu. Lan ona destek olup Moiraine'de ona şifa vermişti. Gerçi Rand ona sormadan verdiği için terslenmişti. "bi sor Moiraine, Ben senin istediğini yapacağın kucak köpeğin değilim" demişti. 
  • Bulundukları yerden yaklaşık sekizyüz metre uzakta iki kamp ve onlardan biraz daha uzakta başka çadırlar vardı. Bu insanlar onları bekliyordu. Dört Aiel kadın onlara doğru geliyordu. Çadırlarda ki Aiel savaşçılar başta silahlarını çekmişlerdi ama sonradan dört kadının isteği ile indirdiler. 
  • Burasının adının Chaendaer olduğunu öğreniyoruz. Gelen kadınlarda Bilgelerdir. Bilgeler Teardan gelen Aiellerin dağılıp yerleşkelerine dönebileceğini söyler ve kan dökülmeyeceğini belirtir. Onlarda gruplar halinde dağılırlar. Sadece Rhuarc ve Aviendha kalmıştı. Aviendha'nın kalmasını Bilgeler istemişti. 
  • Öğreniyoruz ki Bilgeler Moiraine'e yazdıkları mektupta burada bu gün onlarla buluşacaklarını yazmışlar. Başta bunun imkansız olacağını düşünür kadın ama Rand geçit taşlarından bahsedince olası olduğunu anlamış. Moiraine bu yüzden Rand'ın geçit taşını kullanmasına itiraz etmemişti. 
  • Heim adında bir Aiel Rhuarc'ı karşılamaya gelmişti. Adam açıkça bunu belirtmese de düşman klanın adamları da burada olduğu için gelmişti. Ne olur ne olmaz diye. 
  • Lan'ın Aieller hakkında az bilgisi vardır. Buna Moiraine bile şaşırır. Adam" senle karşılaşmadan önce onlarla savaştım. sende onlar hakkında hiçbir şey sormadın bana " diye cevap verir. :) 
  • Shaidoların klan şefi Suladric ölmüştür bu yüzden onlardan Muradin adında başka bir Aiel yeni klan şefi olmak için Rhuidean'a girmişti ve onu Couladin adında başka bir Aiel bekliyordu. Couladin sorunlu bir adama benziyordu. Muradin başarısız olursa Rhuidean'a kendisinin direceğini söylüyordu fakat buna Bilgeler karşı çıktı. Bunun için kendilerine sormadığını artı sorsa bile evet demeyeceklerini çünkü onun içten sorunlu olduğunu söyledi Bilgelerden biri. Adam ama bu benim hakkım diye itiraz etse de Bilgeler onu azarlamıştı. Adam kibir ve bela doluydu. Egwene 'e köydeki Coplin ve Congarları hatırlatıyordu adam. Daha önce Aiellerin böyle davrandığına hiç şahit olmamıştı Egwene. 
  • Rand herkesi şaşırtarak kan hakkından dolayı Rhuidean'a girme izini ister bilgelerden . Dört kadında ona bu izini verir. 
  • Bilgelerin isimleri Amys, Bair, Seana, Melain 'di. Bunların ikisi yönlendirebiliyor ve ikisi edemiyordu ama dördü de Düşgörendi. Sonradan açıkladıklarına göre Düşgören olmak için yönlendirebilen bir kadın olmana gerek yokmuş. Beyaz Kule bunun böyle olduğunu sansa da öyle değilmiş. 
  • Rand'ın arkasından Mat'de Rhuidean'a girmek ister ve herkesi şaşırtır. Bunun saygısızlık olduğunu düşünen Couladin ona mızrağı ile saldırır fakat Aiel kadınlar onu hava akışları ile on adım uzağa savururlar. Daha sonra bilgelerin sorumluluk alanına erkeklerin karışmaması için onları çadırlarına yollarlar. (Rhuarc, Heim ve Couladin.
    Bilgeler kendi yasaları gereğince dışarılıklıların Rhuidean'a girmeye hakları olmadığı söyler ve ona izin vermezler fakat Rand Mat'in kendisi ile gelmesini ister ve bundan kararlıdır. Aslıda yasa açıktır. "hiçbir kadın Rhuidean'a ikiden fazla , hiçbir erkek birden fazla giremez, Aieller dışında hiç kimse giremez" miş. Yalnız Bair  Rand o kişiyse ve topraklarımızda bir Aes Sedai ve renk değiştiren pelerini ile Aan'allein duruyorsa artık eski şeylerin değişmeye başladığının veya başlayacağının  işareti olduğunu söyler ve diğer Bilgelerde ikna olur. Mat'in gitmesine izin verirler. 
  • Rhuidean'a gidenlerin pek çok adam geri dönmez bazısı da delirerek dönermiş. Kırılıştaki atalarının anısı içinde oraya yanlarına yemek ve su almadan gidiyorlarmış. Artı silahsız olarak. Rand ve Mat'e yanlarındaki tüm silahları bırakmalarını söylerler. Bilgeler gözlerinin önüne şallarını çekerek "Rhuidean ölülere aittir. Dönesiye kadar yaşayanlarla konuşamazlar. Ölüler yaşayanlarla konuşmazlar. Bir kez daha yaşayanların yanında gözükene kadar onları görmeyiz. Yaşayanların arasından defolun ve Kaybedilenlerin anısı ile bizi rahatsız etmeyin. Ölülerin gördüğünden bahsetmeyin" diye konuşurlar hep bir ağızdan. Rand ve Mat gitme zamanların geldiğini anlar ve vadinin aşağısındaki şehre doğru yola koyulurlar. 
  • Rand'ın annesi değil babası Aielmiş Bilgelerin dediğine göre.  
  • Bilgeler Lan'ı da Rhuarc'ın bulunduğu çadıra yollarlar. Bilgeler ona Aan 'allein derler. Onun Malkier'lerin sonuncu olduğunu biliyorlardı. Ve onda çok şeref olduğunu söylüyorlardı. Düşlerinde eğer Moiraine Kıraca gelirse Lan'ında hemen hemen kesin geldiğini görmüşlerdi fakat Moiraine'e itaat ettiğini bilmiyordu Bilgeler. 
  • Sıra Aviendha'ya gelmişti. Bu bölümde öğreniyoruz ki kadın yönlendirebildiği için Bilgeler onu çağırmıştı. Onun Rhuidean da bir ter-angreal gibi bir şeye girmesi gerekiyormuş. Aviendha Bilge olmak istemez. Bu yüzden uzun süre isteksiz davranmıştır fakat Bilgeler artık zamanı geldiğini söylerler. Onun silahları ve esyalarını bir çöp gibi atarlar. Oradan gelmeyi başarırsa onları yakacakmış ve küllerini savuracakmış. Silahlarından çıkan demiri bir demirciye verip silah olmayan bir şeyler yaptırması gerekiyormuş. Kadın geçmişini bırakmaktan dolayı üzgündür. Gözünden biraz göz yaşı bile gelir.  Herşey tamamlandıktan sonra Aviendha koşarak Rhuidean 'a doğru çırılçıplak gider. 
  • Anlaşılan Moiraine Aviendha'nın yönlendirme gücü olduğunu hissetmiş ve onu Beyaz Kule'ye götürmek istemişti. Bundan Bilgelerin haberi vardı. Moiraine kız kardeşlerin arasında hiç Aiel bir Aes Sadai olmadığı için bunu yapmak istemişti. Onun gerekli eğitimleri alırsa Egwene kadar güçlü olabileceğini söyledi onlara. Bilgelere göre Beyaz Kule çömezlerin üstüne titriyordu. Bilgeler burada kendilerininde öğrete bileceğini hatta daha hızlı başaracaklarını iddia ederler. Egwene bu kadınların Kule'de verilen eğitimi nazik bulmasından şaşırmıştı. O zaman onların eğitim koşulları çok daha sert olmalıydı. Egwene Kule'de eğitim sırasında o zamana kadar yapmadığı kadar çok çalışmış ve disipline çekilmişti halbuki. 
  • Bilge olacak kadınlar üç halka dedikleri bir yerde sınanırmış ve buradan çok az kadın geri dönermiş. Geri dönenler daha sonra Rhuidean'ın yüreğine yolculuğa çıkarmış. Oradan da bazı kadınlar geri dönemezmiş. 
  • Egwene çocukça bir telaş içindedir. Baştan beri beklenen ön önemli kişi kendi gibi sabırsızca öne çıkmaya çalışmıştı. 
  • Aieller dışarılıklıların buraya girmesine izin vermediklerini söyler. Şimdi burada Rand'ı saymazsak dört tane dışarılıklı var der. Biz istemesek de değişim çığ gibi geliyor der Bilgeler.  
  • Bilgeler Moiraine ve Egwene'i çadırlarına götürüp konuşmalarına orada devam ederler. 
  • Egwene kendini Yeşil Ajahtan bir Aes Sedai olarak tanıtınca Moiraine'in ağzı gerilmişti. 
  • Burada kadınlara hizmet eden Gai'shain adında beyaz cüppeler giymiş kişiler vardı. Aieller Taş'taki hizmetkarlık şeklini hor görüyordu. Burada bunları görmek Egwene'i şaşırttığı için Bilgelere bunları sorar. Onlar Gai'shain ların hizmetçi olmadığını anlatırlar. Aieller adına mızrak dansı dedikleri duello gibi bir şeyler yaparlar. Bu sırada karşısındakine zarar vermeden pes ettiren çok büyük onur kazanırmış ama bunu başarmak çok zormuş. En az onur ise öldürmekmiş. Deliler ve çocuklar bile öldürebilirmiş. Bu yüzden bunda az onur bulurlarmış. İkisinin arasında bir yerde de rakibini esir almak varmış. Buna Gai'shain deniyormuş ve bu insanlar onlara bir senen bir gün hizmet ederlermiş. Onurları için. Bu süre zarfına silahı dokunmamak , alçak gönüllülük ve itaat varmış. 
  • Gai'shain alınamayack insanlar varmış. Bir Bilge, bir demirci , bir çocuk, hamile bir kadın, on yaşından küçük çocuğu olan bir kadın gai'shain alınamazmış. Bir dışarılıklı da alınamazmış. Bunu bir utanç olarak görürlermiş zaten sanırım. 
  • Çok şey bir Düşgezgini için de belirsizlikmiş. Aralarında en iyileri Amys ve Melaine miş ve onlar bile olan ve olacak olan her şeyi yorumlayamazmış. 
  • Bigeler düşlerinde Egwene ve Mat'i hiç görmemişler. Rand'ın buraya gelmesi de bir olasılıktan ibaretmiş ve gelmeseymiş öleceği kesinmiş. O gelmeseymiş Aiellerde ölecekmiş. Şimdi eğer hayatta kalırsa en azından Aiellerin de bir kısmı hayatta kalacakmış. Moiraine gelmeseymiş Lan ölecekmiş. Lan gelmeseymiş Moiraine ölecekmiş . ve en sonunda Melaine Moiraine 'in halkalara girmesi gerektiğini ağzından kaçırır. Normalde insanlara geleceği ile ilgili şeyleri söylemezlermiş çünkü bu genelde felaket ile sonuçlanırmış. İnsanlar geleceği bildiği için ya umursamaz davranır yada onu değiştirmeye uğraşırken felakete sebep olurlarmış çünkü. 
  • Gaidin : savaş kardeşler demekmiş.
    Aes Sedai : Herkesin hizmetkarı demekmiş.
    Aiel : Adanmış demekmiş. Moiraine neye adanmış olduğunu merak eder ama bu konuda Bilgeler ağızlarını açmaz.
  • Moiraine Bilgeler ile konuşma sorasında aniden dizlerinin üstüne kalkar ve elbisesini çözmeye başlar " sanırın bende Aviendha gibi halkalara girmek için gitmeliyim" der. Normalde düşlerinde hep bunu soran Moiraine olmuş ama bu sefer onlar ağızlarından kaçırdıkları için bunun nasıl sonucu olabileceğini bilmiyoruz derler. Düşler dünyasında ki gördükleri gelecek silik bir gerçeklik olabilirmiş. Gerçekte böyle beklenmedik şeylerde olabilirmiş. Moiraine eğer arkamdan Lan gelmek isterse ona mani olun der. Yalnız Bilgeler "olacak olan olur" diye karşılık verirler. Bunun ardından Moiraine de çırıl çıplak halkalara doğru koşmaya başlar Aviendha gibi. 
  • Normalde kandan olmayan (sanırın Aiel olmayan demek istiyorlar) kimse Rhuidean veya halkalara giremezmiş.
  • Tel'aran'rhiod'da giremedikleri yerler varmış. Ogier yurtları , Rhuidean ve bunlardan hariç birkaç yere daha giremezlermiş. 
  • Egwene kendisinin de Moiraine gibi halkalara girmesi gerekip gerekmediğini sorar. "aptallaşma kızım" diye cevap verir Bilgeler. "Sen Tel'aran'rhiod' u öğrenmek için buradasın. Yalnız öğrenmek istiyorsan bir Aes Sedai olduğunu unutmalısın . Dinlemelisin ve denileni yapmalısın. İçimizden birisi girebileceğini söylemediği sürece Tel'aran'rhiod'a girmemelisin. Bunu kabul edermisin?" diye şartlarını sunar Bilgeler ve Egwene'de kabul eder. 
  • Bilgeler Egwene'e Tel'aran'rhiod'u kaba hatlarıyla anlatmaya başlayacaklarını söyler. Sonra anlattıklarını onun anlatmasını bekleyeceklermiş. Eğer anlatamazsa bu gece Gai'shain'ların yerine tencere ovacakmış . :) sonra ikici gün tekrar anlatacaklarmış ve yine kafasına girmezse ... onuda o zaman konuşacaklarmış . :) 
  • Hemen hemen herkes Tel'aran'rhiod'a dokuna bilirmiş. Fakat pek az kişi ona gerçekten girebilirmiş. Tüm Bilgeler içinde yalnızca dördü düşte gezine bilirlermiş. Beyaz Kule neredeyse beşyüz senedir bir Düşgezini çıkaramamış. Aes Sedailar bunun tekgüç ile ilgisinin olduğunu düşünseler de bunun onunla alakası yokmuş. Bair ve Seana yönlendiremiyor ama Amys ve Melaine kadar iyi bir Düşgörenmişler. Pek çok kişi uyurken düşler dünyasına dokunurmuş. Sadece dokundukları için kemiklerinin kırılması ve ölmeleri gerektiği gerektiği halde uyandıklarında acılar ve ağrılar ile uyanırlarmış. Bunun sebebi sadece dokunmalarıymış. Fakat gerçekten içine girenler için orada aldıkları yaralar germiş ve uyandıklarında aynıları bedenlerinde olurmuş. Ama düşe fazla eksik girmek etle ileşimin kaybedilmesi demektir. Geri dönüş yolu yokmuş ve et ölürmüş. Eskiden düşe etiyle birlikte girenler olmuş ve artık bu dünyada yokmuşlar. Bu kötü bir şeymiş çünkü o tür insanlar kötülük yapmışlar. Senin için mümkün olduğunu düşünsen bile bunu asla yapmamalısın diye uyarırlar Egwene'i. Çünkü içeride her seferinde seni insan yapan şeyin bir parçasını kaybedersin diye eklerler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR