GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 22 TAŞ'TAN ÇIKIŞ


  • Rand iki yüz Aiel, Moiraine, Lan, Egwene ve Mat Şehrin içinden geçiyorlardı. Taş ele geçirilirken, gece gelen Aielleri insanlar görmemişti. Onları duysalar da insanlara yalan gibi geliyordu. Bu yüzden herkes durmuş onları seyrediyordu. 
  • Rand Mat'in hala neden kedileri ile geldiğini bilmiyordu. Belki dostluk belki değil. Mat neyi ne için yaptığı konusunda garip davranıyordu. 
  • Aieller Kıraçta düşman klanlardan birinin yerleşim yerini ele geçirince oranın ganimetini -yiyecek hariç- beşte birini alıyorlarmış. Bu yüzden Taş'tan ayrılırken oradan da almışlardı. Rand buna birey dememişti. Aslında hak etmişlerdi. Zaten adamlar istese de Tear'ın ganimetinin beşte birinin azıcığını bile taşıyamazdı. 
  • Moiraine Perrin'in gitmesini ve bunu ondan saklamalarını bir hata olarak görür. Ona göre bunu yapmamalıymışlar. 
  • Rand 'ın birlikte yolculuğa çıktıklarından sakladığı bir sırrı vardı. Adam Rhuidean'a geçit taşları ile gitmek istiyordu. Çünkü bu yolculuk sırasında vakit kaybetmek istemiyordu.  Bunu söylediğinde Egwene, Mat, Moiraine   tedirgin olur. Son seferinde Rand'ın neredeyse birlikte yolculuk ettiklerini ve kendini öldüreceğini ve yaptıkları yolculuğunda hoş anılar bırakmadığını duymuşlardı. Bu yüzden gönülsüzdüler. 
  • Rand içinde üç soru sorulan ter-angreal'e gireceği sırada , Kutsal Emanetlerin içinde erkeklerin kullanımı için olan bir angreal bulmuştu. Bu sefer bununla istediği kadar güç çekip bu yolculuğu yapabileceğini düşünmekteydi. 
  • Rand okuduğu kitaplarda bir şey bulmuştu ; altı yüzyıl önce bir çerçi Kıraçlara yolculuk yapmış ve orada Rhuidean'ı görmek istemiş. Anlaşıldığı kadarı ila bu adam orayı görememiş ama dağların üzerinde süzülen , bulutların arasında altın bir şehir görmüş. Yalnız çerçi orada Rand'ın geçit taşı olabileceğini düşündüğü bir şey görmüş ve onu gayet iyi tasvir etmiş.
    Tear'daki kütüphaneci de Rand'a eski haritalarda bulunan ne olduğunu bilmedi fakat Rand'ın tarifine göre hatırladığı geçit taşlarının yerlerini gösterir. Toplamda dört tane varmış. Rand şimdi o haritada ki taşlardan birini bulmak istiyordu. Sonra çerçinin tasvirindeki taşın olduğu yere gitmek istiyordu.
    Adamı bir çerçi olduğu için Aieller gitmesine izin vermişler. Çerçinin katırlardan biri ve kendi sırtında taşıyabileceği kadar su ile gitmesine izin vermişler. Adam bir şekilde Dünyanın omurgasındaki bir Yurda kadar gitmeyi başarmış. Orada Soran Milo adında bir adamla tanışmış. Adam Kara Peçeli Katiller adında bir kitap yazıyordur. Görünüşe göre adam bilgilerini Yurda ticaret yapmak için gelen Aiellere dayandırmıştı. Tabi birde Çerçinin anlattıklarına yer vermişti. Rand bu kitabı okumuş ve Rhuidean'da bir geçit taşı olması gerektiğini düşünmüştü.
  • Rhuarc Milo'nun Aieller hakkında yazdıklarına gülmüştü.
  • Lan Kıraçta şehir olmadığını, Aiellerle savaştığını ve bildiğini söyler. 
  • Geçit taşları taşınamıyordu. Tear'lı Yüksek Lordlar zamanında taşları Kutsal Emanetlerin olduğu yere taşımak istemişler fakat ne yaparlarsa yapsınlar bunu başaramamışlardı. En sonunda pes etmiş ve onları bırakmışlardı. 
  • Aiellere göre Rhuidean'dan bahsedilmemesi gerekiyordu. Bu yüzden Rhuarc orası hakkında bilgi vermeye gönülsüzdür. Tek dediği "Rhuidean Jenn Aiellerinin olmayan klanın topraklarında
  • Rhuidean'a gidip gelenlerin kanın dökülmesi yasakmış.
  • Moiraine Rand 'in yaptığı yorumlardan ve açıklamalardan memnun kalmamıştı ama Rand'ın onu ikna etmek istemiyordu zaten. Kadın çok zaman sır saklayıp kendisini körlemesine takip etmelerini istiyordu. Çok zamanda başarmıştı. Şimdi aynı duyguları tatma sırası ondaydı Rand'a göre. Rand'ın ona bir kukla olmadığını göstermek istemektedir. Kadının doğru olduğunu düşündüğü tavsiyelerine uyacaktı ama bundan sonra Kule'nin iplerinde oynamaya niyeti yoktu Rand'ın. 
  • Aieller Rand'a veya klan şeflerine ıslak topraklıların yaptıkları gibi yaltaklanmıyorlardı. Sadece denileni yapıyor ama bu sırada onunla eşitmiş gibi davranıyorlardı. Rand'da zaten bunu istiyordu. 
  • Rand'ın yanındaki Aieller tüm klanlardandı. Yani hepsinden karmaydılar. Sadece Jenn Aielleri yoktu. Zaten Rand onların gerçek olup olmadığını bile anlamamıştı. Çünkü Aiellerin onlardan bahsetme tarzına bakarak olabilirler de olmaya bilirler di. 
  • Aiellerden bazı klanlar arasında kan davası veya düşmanlık varmış. Fakat Bilgeler onlar Ejder duvarını aşmadan önce onlara su yemini ettirmiş. Yani onları antları bir arada tutuyormuş.
    Shaaradlar ile Goshien ; Taardadlar ile Shaidolar arasında düşmanlık varmış. Yeminleri olmasa Rhuarc bile mızrak dansı yapacağını söyler. 
  • Geçit taşını bulduktan sonra Rand onu incelemeye başlar. Rand şansına güvenip bir seçim yapma niyetindedir. Bunun üzerine Rhuarc gösterdiği iki simgenin Rhuidean ile ilgili olduğunu söyler. Onları daha önceden Rhuidean'a gittiğinde bu taşa benzer bir taş gördüğünü söyler gönülsüzce.
    Rand bunun üzerine iki simgeden birini seçmek zorundadır. Ama adam kararsızdır. Yanlış bir seçim onları olmayacak bir yere götürebilirdi. Mesela gözlerini okyanusun derinliklerinde açabilirlerdi. Bunun üzerine Mat Rand'a yazı tura atmayı teklif eder ve onun şansına güvenmesini söyler. O da kabul eder. Egwene bunu saçma bulup söylenmeye başlasa da Moiraine'de karşı çıkmaz ve kızı susturur. 
* Sis : Egwene'in atı
* Zar : Mat'in atı
* Jeade'en : Rand'ın benekli atı. Kadim lisanda anlamı Gerçek Bulucu. Jain Uzakgezgini adlı kişinin yazmış olduğu kitaptan esinlenmişti Rand. Orada Jain'in atının adı Jeade'en di. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR