GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 25 MIZRAĞA GİDEN YOL


  • En ince cam kadar berrak, belki otuz santim genişliğinde ve üç adım aralarla yerleştirilmiş sütunlar parıltılarla ve tuhaf gökkuşakları  ile dolu , göz kamaştırıcı bir ışık ormanı gibiydi. Rand orada başka bir Aiel gördü. Bu Muradin olmalıydı. Cauladin'in ağabeyi. Katı ve kıpırtısız bir şekilde duruyordu. Gözleri iri iri açık, yüzü gergin, ağzı hırlarcasına titriyordu. Rand bir adım daha adama yaklaşınca kendide bir görünün içine girdi. 
  • Rand bir çift gözün ardındaydı. Bedeni hissediyor ama kontrol edemiyordu. Mandein adında bir Aiel'in yaşadıklarını görüyordu. Adam karısı ileydi. Karısı bir Bilgeydi ve Mandein'de boy şefiydi. Ayrıca karısı bir Düşgörendi. Aieller Düşgörenleri ortak bir düş görmüşlerdi. Jennler tüm boy liderlerini kendileri ile konuşmaya çağırmışlardı. Gelmeyenlerin ve isteklerini kabul etmeyenlerin üç kuşak içinde hiç var olmamış gibi yok olacaklarını söylemişlerdi. Mandein'in karısı Sealdre Jennlerin isteklerini kabul etmesi için tembihler. 
  • Rhuidean yeni yapılmaya başlamıştı. Daha sis olmadan önceki haliydi. Jennler su çekmek ve büyük taş havuzlara boşaltmak için bir şey yapmışlardı. Hareketliliğin ortasında tuhaf bir cam ormanı yükseliyordu ve güneş altında parıldıyordu. Hemen yanında üç kulaç uzunluğunda gördüğü en uzun ağaç vardı Mandein'in. Taş inşaatların her biri bittiği zaman bir mezranın  bir boyun tamamını alması düşünülmüş gibi büyüktü. 
  • Jennlerden herkes kaçınırmış. Çoğu kaybolmuş günleri geri getireceğini düşündükleri şarkıları arayarak dolanan lanetli Kaybolmuşlar gibi Jennlerden de kaçınılırmış.
  • Mandein Jennler ile buluşmaya gittiğinde diğer boy liderlerinin bazıları da oradaydı. bazıları da yoktu. Bazıları Bilgelerin düşlerini dinlememişlerdi. 
  • Rhuidean dan bir alay çıktı ve kıvrılarak dağlara doğru çıktı. Birkaç düzüne Jenn ve her biri sekiz adam tarafından taşınan iki tahtırevan vardı. Diğer boy liderlerinde dağdan aşağı Jennler ile buluşmaya indi . Her biri yanlarında adamlarını getirmişti. Aralarında Mandein'in düşman oldukları da vardı. Jennlerin yanında Aes Sedailarda vardı. Kadınlar tahtırevanda oturmuşlardı. Saçları o kadar beyazdı ki neredeyse şeffaflaşmıştı.  Kafalarında ki deri o kadar yaşlanmıştı ki neredeyse esen rüzgarla yırtılacak gibi duruyordu. Mandein , dedesi Comran'ın Ejder Duvarındaki yurdu bulup onlarla ticaret yapmaya başladığı zamanı hatırlıyorlar mı acaba diye merak eder. Yada Comran'ın dedesi Rhodric'in Ejderduvarını aşan demir gömlekli adamları öldürmek üzere Aiellere önderlik yaptığı hatırlıyorlar mıydı?
    Adının Dermon olduğunu söylediği sıska , beyaz saçlı , omuzları çökmüş olsa da uzun boylu bir adamdı. Onlara yanlarında ki yaşlı Aes Sedaiları tanıştırır. Birinin adı Mordaine diğerinin adı Narisse imiş. Rhuidean ve Jenn Aiellerinin adına konuştuklarını söylerler. Dermon yaptıları bazı şeyleri neden yaptıklarını bilmediklerini söyler. Mesela neden kılıç taşımıyorsunuz. "Bilmediğiniz çok şey var . Ama bilmelisiniz. Aranızda kim liderlik edecekse ilk önce Rhuidean'a gelmeli. Nereden geldiğimizi, neden kılıç taşımadığımızı öğrenmeli, öğrenemeyen yaşamamalı " der Adam. Bu anlaşmayı kabul etmeyen boyların bedelini ödeyeceğini söyler. Charendin adında bir lider. "size hangimiz gelirse Aielleri yönetecek , öyle mi ? " diye sorar. Aes Sedai lardan biri hayır diye cevap verir. "O sonra gelecek. Hiç düşmeyen taş onun gelişini ilan etmek üzere düşecek. Kandan olan ama Kanca yetiştirilmemiş. Rhuidean'dan şafakla gelecek ve sizi kıramayacağınız bağlarla birbirinize bağlayacak. Sizi geri götürecek ve sizi yok edecek" der kadın .
    Bu hile diye karşı çıkar çıkar Charendin. Boyların üzerende kontrol sahibi olmak için bunu istiyorsunuz der. " Biz kontrol istemiyoruz. Günlerimiz tükeniyor. Bir gün gelecek Jennler silinecek ve Aielleri hatırlayan bir siz kalacaksınız. Kalmalısınız. Yoksa her şey boşuna olur ve kaybedilir " diye cevap verir Aes Sedailer. 
  • "Sonunuzu biliyorsanız neden bunu yapıyorsunuz" diye Rhuidean'ı gösterir Mandein. "Amacımız bu . Burayı senelerce aradık. Şimdi de hazırlıyoruz. Bir zamanlar aklımızda ki olan amaç için olmasa da . Elimizden geleni yapmalı ve inancımızı korumalıyız "  diye cevap verir Dermon.
  • Mandein Rhuidean'a girmek ister bunun üzerine. Jenn Aiellerine gitmek istediğini söyler. "Rhuidean'a silahlı giremezsin" der Dermon. Silahlarından kurtulan Mandein "Beni Rhuidean'a götür Aiel. Cesaretine ayak uyduracağım " der. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Rand bir sonraki sefer adı Rhodric olan bir Aiel'in gözlerinden görür. Adam Aieller daha üçkat topraklara gelmeden önce yaşamıştır. Belki Kırılıştan hemen sonraki yıllardır.  Rhodric büyük babası Jeordam ile bir kasabanın yakınlarındadır. Orada adı Garam olan bir adamla konuşurlar. Garam'ın babası onlara sularını kullanma izini vermiştir anlaşılan. Garam'ın babasının Aes Sedai bir danışmanı varmış ve bunu halktan saklıyormuş. Kadın onların doğuya gitmesi gerektiğini, kuru nehirlerin yeniden akacağını ve onların birinin yanında büyük bir şehir kuracaklarını söylüyormuş. Belli ki Garam'ın Kırılıştan sonra Aes Sedailere güveni kalmamıştır. 
  • Garam'ın duyduğuna göre Aes Sedailer kendilerine bir şehir kurmak için hazırlıklara başlamışlar. Bu şehri inşa etmeleri için Ogier inşaatçılar bile bulmuşlar söylentilere göre. (muhtemelen Tar Valon )
  • Jennler arabalarını zahmetle arkalarından çekerek aylardır dağ duvarları boyunca kuzeye ilerliyor ve doğuya dağların ötesine geçiş için bir yol arıyorlardı. Arkalarından gelen Aielleri görmezden geliyorlardı. Onların arasında dört tane Aes Sedai da vardı. 
  • Rhodric Aes Sedaileri hayal kırıklığına uğrattıklarına dair hikayeler duymuştu. Aes Sedailer geldiklerinden sonraki bir yıl içinde  genelde Jennlerin arabalarında duruyor ve dışarıya çıktıklarında ise Aiellere hüzünlü gözlerle bakıyorlardı. 
  • Dünyanın Omurgasına bazıları Ejder Duvarı da dermiş. 
  • Kendilerin kimseye söylenmeyen gizli isimleri Ejder Halkıydı. Rhodric neden böyle bilmez. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
  • Rand ışık ormanı gibi yerde bir adım daha Muradin'e yaklaşınca yeni bir görüye girer. Bu sefer Jeordam adında 18 yaşında bir Aiel gencidir. 
  • Ortalık kıştır ve yerler kardır. Uzun zaman önce bitmesi gereken kış bitmemiştir. İhtiyarların dediğine göre eskiden yer sarsılmış dağlar yükselmiş ve batmıştı. Jeordam bunlara inanmıyordu. Onu tek bildiği çadırlar, kar ve koruma göreviydi. Onsekiz yaşındaydı ve çadırlarda doğmuştu.  
  • Jennler genelde yardıma ihtiyaçları olsa bile çadırda yaşayanlardan uzak durulardı. Çok mecbur ve çaresiz kalmadıkça yardım istemezlerdi .
  • Jeordam boyu ile gurur duyuyordu. 200 kişilerdi. Kamp alanın etrafına yayılmış on boy arasında en büyüğü idiler. Fakat Aiellerden çok Jenn olması onun sinirine dokunuyordu. 
  • Bir gün Jennlerden beş kişi Jeordam'ın boyuna gelir ve yardım ister. Dediklerine göre köylülerle ticaret anlaşması yapmışlardı Jennler. Ama akşam olunca kamp alanlarına gelip verdiklerinden fazlasını geri almışlar ve bazılarını öldürmüşlerdi. Gelenlerin arasında olan Morin isimli kadının da kızını kaçırmışlardı. Kadın kızını almak için onlardan yardım istiyordu. Fakat onlardan erkeklerin mızrak tutması bir daha Jenn olamamaları anlamına geliyordu. Kadın zorunlu olmasa da , kendide onlarla birlikte mızrak tutup kızını kurtarmaya gelmek istiyordu. Morin'in kocası yaprağın yolundan, ve onları sınamak için gönderilmiş acılardan bahsediyor ve kızını kurtarmak için hiçbir şey yapmıyordu.  Kadın bu yüzden Aiellerden yardım istemişti. Boy'un lideri olan Morin'in babası Lewin kadının onlarla birlikte gelmek zorunda olmadığını söylese de Morin onlar ile gelmek ister. Yalnız adamların ve kadının mızraklar hakkında bilgisi yoktu. Alıştırma yaparken mızrak kadının eteklerine dolanıyordu. Bunun üzerine Jeordam mızrağın bir adımlık kısmını kesip ona verdi. Şimdi mızrağın boyu 1.20cm kalmıştı. Fakat bunu elinde tutarken bir şeyi fark etmişti adam, kısa bir mızrakla çok daha hızlı hareket edebilir ve kılıçlı adamlarla savaşırken üstünlük kurabilirlerdi.
    Jeordam kadına kocasını sorunca artık benim kocam mızrak der kadın. Ben artık mızrakla evliyim der. ( sanırım Rand'ın bu görüsünde Aiellerin nasıl kısa mızrak kullanmaya başladıklarını ve mızrak kızlarının nasıl doğduğunu öğreniyoruz. )
  • Jennelerden bir adam tek gerçek Aiel kendileri olduklarını onların yoldan vazgeçtiğini söyler. 
  • Jennlerin elinde üç fıçıya ekilmiş üç fidan olduğunu öğreniyoruz. Onlara kendilerine baktıklarından iyi bakıyorlarmış. Onları güvenli bir yer bulduklarında ekeceklermiş. O zaman eski güzel günlerin geri geleceğine inanıyorlarmış. ( sanırım bu fidanlar Yaşam Ağacıdır.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Bir sonraki sefer Rand Lewin'di. Kız kardeşi Maigran'ı Aeil olmayan insanlar kaçırmıştı. Arkadaşları Luca, Gearan, Charlin ve Alijha'nın kız kardeşi Colline'de onunla birlikte kaçırılmıştı. Aralarında plan yapıp gece gizlice kız kardeşlerini kaçıranların kampına girerler. Adamlar dört kişidirler. Niyetleri sessizce oraya girip , adamları uyandırmadan kız kardeşlerini gizlice geri almaktır planları. Fakat planları düşündükleri gibi gitmez ve adamlardan biri onları duyar ve uyanır. Sonra onlara saldırır. Lewin ve arkadaşları kendilerini korumaya uğraşırken adamları öldürmek zorunda kalırlar fakat sonuçta kardeşlerini kurtarırlar fakat Charlin karnına aldığı bıçak darbesiyle ölür.  Kardeşleri şok içindedir. Geri dönerken her şeyden ürker.
    Netice de kamp yerlerine , arabalarına geldiklerinde onları Colline'in annesi Nerrine ve Lewin ve Maigran'ın annesi Saralin karşılar. Lewin'in büyükbabası Adan'da oradadır.  Neler olduğunu , bu hallerinin  ne olduğunu sorduklarında ; Maigran kötü adamların onları incittiğini sonra onlar... Lewin gelip onları öldürdüğünü söyler.  Bunu duyan Adan gerilir. Onların Akit'i çiğnediğini , onların kimseye zarar vermemesi gerektiğini, hiçbir şeyin başka bir insanı öldürmeye sebep olamayacağını söyler adam. Adan ; " Ne gelirse kabullenmeliyiz. Bizim acılarımız bizi sınamak için gönderilmiştir. Biz kabullenir ve tahammül ederiz! Cinayet işlemeyiz! Siz yoldan sapmadınız . Onu tamamen terk ettiniz. Artık Da'shain değilsiniz. Siz yoksunuz ve Aielleri yozlaştırmanıza izin vermeyeceğiz. Gidin yanımızdan yabancılar. Katiller. Aiel arabalarına kabul edilmiyorsunuz." der adam. Kızları alıp onlara sırtlarını dönüp uzaklaşırlar. Lewin anne lütfen diye arkalarından bağırdığında annesi boş gözlerle ona bakıp , " Bana bu şekilde hitap eden sen kimsin? . Yüzünü benden sakla yabancı. Bir zamanlar yüzü seninkine benzeyen bir oğlum vardı. O yüzü bir katilde görmek istemem" der kadın ve onları kabul etmezler. 
  • ( Bu görü de Jenn Aiellerinin neden diğer Aielleri kabul etmediklerini öğreniyoruz. Onların suçu öldürmekti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR