GÖLGE YÜKSELİYOR 1 - 6 EŞİKLER


  • Moiraine kızların sorgu yaptıkları odaya, yanında Elayne ile gelince sinirli gözüküyordu. Kadın Rand'ın kendini dinlememesinden dolayı ilk kez kendi sakinliğini kaybetmiş duruyordu.
    Yanında Elayne'da üzgün duruyordu. Rand'ın başına gelenlerden dolayı ve onun odasından Berelain çıkmış olmasından dolayı da üzgün. Kız Egwene'den duygularını saklayamıyordu. Onun yüzüne bakmaya da utanıyordu. Fakat her şeyi anlayan Egwene "Rand'ı seviyorum ama artık kardeşim gibi. Onunla olacak kişiye şans dilerim" gibi bir laf ederek kenara çekildiğini belirtir. Bunun üzerine Elayne'nin morali biraz düzelir. Fakat Berelain konusunda bir şey  yapması gerektir. Çünkü kadın her ne kadar zayıf dursa da güçlü bir kadındı ve bir şeyi istiyorsa onun için savaşacaktı. 
  • Moiraine dört gün içinde Joiya ve Amico'nun nehir yukarı tekne ile Tar Valon'a yollanacağını söyler. Bu duruma kızlar biraz kızar. Kendilerine onları sorgulamak için yeterli vakit tanımadığını düşünürler. 
  • Moiraine dört gün boyunca onları sorgulamayacağını , artık aynı şeyleri dinlemekten sıkıldığını, eğer yeni bir şey anlatmaya karar verirlerse nöbetçilerden haber yollamaları gerektiğini, bunu yaparlarsa Kule'de kendilerine biraz ayrıcalık tanına bileceğini yoksa orada kendilerine hiçte nazik davranılmayacağını söyler. Kadınlar Kule'de Hıyanet Mahkemesine çıkarıldıktan sonra büyük ihtimal dar ağacına gideceklermiş. 
  • Kızlar ve Moiraine arasında erkeklerden laf açılınca , Moiraine Nynaeve'e hitaben, "eger bir gün evlenecek olursam bu Lan olmayacak " der. Kadın konuşma arasında biriyle evlenmek ister gibi bir şey de ağzından kaçırır ama  sonra lafı değiştirir. 
  • Moiraine Rand , Perrin ve Mat'in başına gelen "desende süzülen şer kabarcıkları " hakkında bilgilendirir.  Bunları engellemenin tek yolu , Rand'ın yeteneklerini kontrol etmeyi öğrenme siymiş. O zaman bile bunun garantisi yokmuş fakat her şeye hazırlıklı olabilirmiş. 
  • Moiraine Rand'ın sadece oturup Ejder kehanetlerini araştırmasında ve hiç bir şey yapmamasında şikayetçidir. Tear'lılar yavaş yavaş ona karşı korkularını kaybetmeye başlamışlar. Bir gün sırtında bir arbalet oku , yemeğinde zehir bulması içten bile değilmiş. Bu yüzden kadın onun biran önce harekete geçmesini ister. Kadın Illian'a savaş açmasını ister Rand'ın. Bu fikrini açıkladığında Nynaeve ve Egwene hayretler içinde kalsa da , bu konuda Elayne'da Moiraine 'e destek vermektedir. Çünkü bunu o yapmazsa Terkedilmişler onu tombul bir keklik olarak görüp avlamaya uğraşacaklar. veya diğer uluslar onun sahte Ejder olduğunu ilan edip onu yok etmeye uğraşacaklardı. Eğer harekete geçip Illian'a savaş açarsa , ne kadar Sammael'in kontrolünde de olsa , bir müddet sonra Illian'lılar Ejder'in sancağına katılmak isteyeceklerdi. Böylece Rand av değil avcı olacaktı. 
  • Moiraine Cairhien kraliyet sarayında büyümüş. Kralın ailesinden olmasa da, onun akrabasıymış. Kadın bu yüzden siyaset , ulus yönetimi vs. konularında iyidir. Elayne'da iyidir. Malum oda veliaht olduğu için bu eğitimleri almıştır. 
  • Nynaeve Rand'ın çaresiz olduğunu bu yüzden kehanetlerde kendine bir yol aradığını söyler. Bu sözü üzerine Moiraine'de kendinin de çaresiz olduğunu söyler. Tüm hayatını onu bulmak için adamış olduğunu  ve onun başarısız olmasına izin veremeyeceğini, vermemesi gerektiğini söyler. 
  • Tear'lıların Büyük Emanet dedikleri bir şey varmış. Eskiden beri Tek güç ile ilgili olduklarını düşündükleri her şeyi toplayıp kilit altına alırlarmış. Artık 300 yıldır bu tür şeyler toplamıyorlarmış . Bu yüzden tutuldukları mahzenlerde toz ve küf içindeymişler.  Şimdi bodrumda Kule'ye yollanırken on gemi yük edecek kadar çok şey vardır. tabi aralarında bazıları çöptür ama işe yarar şeylerde vardır. Moiraine'in Kule'de aldığı bilgilerden bildiği bir ter-angreal vardır. Kapı çerçevesi gibi kızıl taştan yapılma bir ter-angreal .
    Moiraine Rand'ın bir karar olmasını sağlayamazsa içine girmeye düşünür. Ter-angreal'in içine giren herkesin içeride üç soru sorma hakkı varmış. geçmiş, şimdi ve gelecek hakkında. Yalnız içeri girmek riskliymiş. Saçma sorular cezalandırılırmış ve sorunun cevabı gölgeye dayanan cevaplarında garip sonuçları olabilirmiş. Tabi sorana mantıklı gelen şey orada mantıksız kabul edilebilirmiş. Bu yüzden dışarı çıktığında salak şeyler konuşan bir deli olarak dışarı çıkabilirmişiz. Ayrıca bu ter-angreal'i bir kişi bir kere kullanabilirmiş.
    Zamanında bu ter-angreal Mayene başı Halvar'ın mış. Bunu Tear'ı kendilerinde uzak tutmak için kullanıyorlarmış. Bir gün Yüksek Lordlar Mayane'lerin yağ balıkları avladıkları gemileri takip etmek için bir filo kurmuşlar. Çünkü Mayane'liler kendi lamba yağlarının fiyatları , Tear'lıların zeytin yağlarının üstlerine çıkarmış. Mayane başı Halvar onlara iyi niyetlerini belli etmek ve onları uzak tutmak için bu ter-angreal'i onlara vermiş. Tabi Halvar o ter-angreal'in içine çoktan girmiştir ve genç olduğu için uzun yıllar işine yaramayacağını düşünür. Tabi bu bir aptallıktır çünkü Halvar bir sene sonra Tearlı Yüksek Lordlar tarafından öldürtülmüştür. Böylece bu ter-angreal Tear'lıların koleksiyonuna katılmıştır. 
  • Egwene'in rüya ter-angreal'in den Moiraine'in haberi yoktur. Sadece üçü bilmektedir. 
  • Moiraine Joiya'nın Mazrim Taim 'i kaçırma  hikayesini duyunca, ilk günden Amyrlin'e üç güvercin ile haber yollamış. 
  • Mat kızlara Kraliçe Morgase'in konuşmaya hakkı olmadığını söylemiştir fakat onlar Mat'in abarttığını düşünürler. Kraliçe böyle bir kadın değildir. 
Careen : Aiel kadını. Mızrak kızı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR