GÖLGE YÜKSELİYOR 2 - 11 İMRE DAYANAĞI


  • Grup yollarına devam ederken Rhuarc İmre Dayanağı denen yerde mola vermek ister. Aslında daha vakit erkendi fakat burada su olduğu için durmak ister klan şefi.
  • Moiraine, Egwene, Amys ve diğer altı kadın birbirleri ile konuşuyordu. Kadınların hepsi Moiraine'in ellerindeki bir şeye bakıyordu. Nesne batan güneşin ışıklarını yakalıyor, bir mücevher gibi parlıyordu. 
  • Aviendha her fırsatta Elayne kaşı yaptığı saygısızlıktan dolayı Rand'a laf çakar. Rand kendinin Şafakla Gelen olduğu için bari biraz saygıyı hak ettiğini düşünse de, Aiel adetlerinde böyle bir şey yoktur. Islak topraklılar gibi yaltaklanmazdı onlar. 
  • İmre Dayanağına vardıklarında orada sorun vardır. Oradaki koyunlar ve keçiler etrafa dağılmış, kimisi gitmiş ve onların başındaki kişiler katledilmişti. Aieller bunu kabul edemese de , bu vahşeti yapan Trolloclar gibiydi. Trolloclar bu topraklara ölüm toprakları derler ve asla gelmezlerdi aslında. Vahşetin olduğu tek odalı sığınakta kan izleri vardı ama cesetler yoktu. Katliam izlerden bellidir ki günlerce olmuştur. 
  • Rhuarc'ın su dediği yer , iki adım genişliğinden daha ufak , derince bir havuzu besleyen bir kaynaktı. 
  • Kadere yanında sarayda gibi giyinmiş kırmızı ipekler içinde ki bir kadınla , trollocların katliam yaptıkları odaya gittiler ve oraya baktılar. Kadın odadan çıkınca içeride gördükleri karşısında tiksinmiş gibi yaptı. Fakat Rand bunun bir numara olduğuna emindi. Sonra Kadere ve Kadın Rand'ın yanına geldi. Belli ki kadının asıl görmek isteği Rand'dı. Kadının adı Isendre idi. Kadın Rand'ı görünce " demek Şafakla Gelen sensin. Senin daha yakışıklı olacağını ummuştum" der ve arabasına geri döner Isendra. Kadere bazen Isandre'nin kaba olduğu ve onun adına özür dilediğini söyleyerek o da arabasına döner. Kadere Rand'ın Taş'ın Yüreğinden Callandor'u aldığını da bilmektedir. Bu onun Rand'ın tek güç kullanabildiğini bilmesi anlamına geliyordu fakat adam tüm bunlara rağmen korkmuş gözükmüyordu. Rand'a göre bu adamın gözlerinde tehlikeli bir şey vardı. 
  • Aviendha Rand'ı çok darladığı için Lan ile kılıç talimi yapmaya gider. Talim çubukları ile yaparlar. Aiellerin kılıçları sevmediği için onu seyretmeyeceğini düşünür ama öyle olmaz. Lan ona Aiellerin savaş taktikleri hakkında bilgi verir. Kendisini onlara karşı nasıl savunması gerektiğini söyler. Tabi Aviendha neden Aiellerle savaşmayı öğrenmek istiyorsun diye sitem eder ona. Bu sırada yanlarına Rhuarc gelir. Elinde fazladan bir kalkan ve bir mızrak vardır. Ona bunlara talim yapmayı önerir ve başlarlar. 
  • Rhuarc 'ın Aviendha ile yaptığı bir konuşma sırasında , kızın Rhuidean'a bilge olmak için gittiği anlar ve bunu anlayamadığı için kendini aptal gibi hisseder Rand. 
* Adelin : Sarı saçlı bir kadın. Güzel ama sert yüzlü, güneşle kararmış yanağında beyaz bir çizgi oluşturan yara izi var. Taş'takilerden biriydi. Mızrağın kızlarının çoğundan büyüktü. Belki Rand'dan on yaş kadar büyüktü.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Aieller çerçi ile alış veriş yaparken keselerinden kaba gümüş ve altın külçeler çıkarıyorlardı . Mat onların bunları nereden çıkardıklarını merek eder.
    Aieller buna rağmen malların değerini biliyorlardı.  Kendilerini kazıklatıyorlardı.
    Kitapları herkes almıyordu fakat alanda hepsini alıyordu ve tüm kitaplar satılmıştı.
    Burada ipek ve fil dişi gibi şeylere Aieller pek rağbet etmiyorlardı. 
  • Mat girdiği ter-angreal den iki şey almıştı. Birincisi kılıç mızrağı ve göğsünde takılı olan gümüş tilki kafası madalyonu. Tilkinin gözünde kadim Aes Sedai simgesi vardı. 
  • Mat'in Rhuidean'dan sonra kafasında ki boşluklar dolmaya başlamıştı. Hiç yaşamadığı sokakları , evleri ve insanların anılarını hatırlıyordu. Bunları yaşamadığına emindi ama kendi anıları gibi canlıydılar. Ayrıca artık bilmediği dillerdeki yazıları okuyabiliyordu. Yalnız bunu saklamak istiyordu. Moiraine bunları duyarsa kendisini incelenmek üzere Beyaz Kule'ye paketleyebilirdi. 
  • Mat bir yerde oturmuş düşünürken yanına çerçi arabalarında bulunan aşık gelir. Adam orta yaşlarında uzun boylu ve yakışıklı sayılabilecek biriydi. Adamın adı Jasin Natael'di. Mat'in 3000 seneden sonra Rhuidean'a giren Aiel olmayan ilk kişi olduğunu biliyordu ve burası hakkında sorular soruyordu. Mat'da başta terslense de sonradan adama bazı şeyleri anlatır. 
  • Kamp kurdukları bölgede akşam yemekler pişince çerçiler, Mat, Rand ve Aviendha birlikte yemek yediler. Isendre'nin puslu gözleri Rand'dan başka bir şey görmüyor gibiydi.
    Yemekten sonra Aşık onlara Midean Geçidi hakkında bir şarkı söyledi. Şarkı kötü Aedomon Saferilerinin habersizce Manetheren yürüyüp saldırıp yağmalamasını anlatıyordu. O zaman'ın Manetheren kralı Buiryn güçlerini toplayıp onlara karşı koymaya çalışmış. Tabi Aşık'ın anlattığından farklıydı hikaye. Mat bunu hatırlıyordu. 
  • Bu şarkıdan sonra aniden çadırların arkasında uyarı haykırışları koptu. Arkasından Trolloclar ve Myrddraaller kamplarına saldırdı. Mat yeni silahı ile iyi iş çıkarıyordu. O kadar ki Myrddraallerin kara kılıçları ile çarpışında mavi ışıklar çıkarıyordu. Kara sapı bile trollocların silahlarını karşılayacak kadar sağlamdı. Belli ki silah Aes Sedai işiydi. Aieller savaşa hazırdılar ve şimdi hepsi kısa mızrak ve kalkanları ile savaşıyorlardı. Rand 'ın ise elinde saidin'den örülmüş kırmızı ateşten kılıcı vardı. Çerçilerin üç kanvas örtülü arabası yanıyordu. Birinin sürücüsü bir trolloc mızrağı ile yan tarafına mıhlanmıştı.
    Shaido kampı da trolloc saldırısına uğramıştı.
    Aviendha bir yerlerden mızrak ve kalkan bulmuş, şalının köşesiyle yüzünü peçelemişti. Kadın etek içindeyken bile ölümcül gözüküyordu.
    Elli kadar trolloc Bilgelerin çadırına da saldırmıştı. Moiraine Sedai ve şans olmasaydı onları öldüre bilirdiler. 
  • Shaido kampı da saldırıya uğramıştı ama daha az sayıda trolloc oraya saldırmıştı. Belli ki oradan buraya yardım gelmesini istememişti saldıranlar. Moiraine hedefin Rand olduğu söyler. 
  • Saldırı sırasında Kadere, Natael, Keille ve  Isendre arabalara saklanmışlardı. Mat bunun aptalca olduğunu düşünüyordu. Trolloclar onların arabalarını yaksaydı , onlar içeride yanarak can vere bilirdiler. Fakat Rand " Kimin canlı kaldığı daima önemlidir. Çerçilerin ne oyun oynadığını kim bilebilir. " demişti Mat'e. 
  • Mat'e göre Rand sınırı aşıyordu. Eğer bu saldırıdan sonra çerçiler geri dönmek isterse Mat onlarla birlikte dönmek istiyordu. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Rand'ın yanına Egwene gelmiş ve Aviendha'yı kızdıracak her ne yapıyorsa hemen kesmesini istemişti. Kız saçlarını iki yandan kurdelelerle örmüş ve aptal gibi gözüküyordu. Aieller de öyle düşünüyor olmalıydılar ki bazıları sırıtarak gitmesini izlediler. 
  • Aviedha Rand'ı çadırına kadar izledi ve o kalktığında kadın çadırın dışında bağdaş kurmuş bekliyordu. Casus yada değil Rand onu gördüğüne memnun olmuştu. En azından kim ve ne olduğunu ve kendisi hakkında duygularını biliyordu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR