GÖLGE YÜKSELİYOR 2 - 8 ŞAFAKLA GELEN


  • Rand'in eski yarası açılmış, Mat'in ise boynu kapkara olmuş, yüzünün bir tarafına kara bir leke yayılmıştı. İkisi zar zor şafakta Chaendaer'in yamaçlarını çıkmaya başlamışlardı. Orada Aieller bekliyordu. .Rand'ın Aiellere ihtiyacı vardı. Yeniden Doğan Ejder ile Şafakta Gelen'in aynı kişi olduğunu düşünmeye başladığında Rand bir plan yapmıştı. Güvene bileceği insanlara ihtiyacı vardı; korku ve güç açlığı dışında bir sebepten onu takip eden insanlara ihtiyacı vardı. 
  • Ailelerin beklediği yere geldiğinde alev saçlı adam Couladin vardı. O da abisi bekliyordu ama hala gelmemişti. Rand ve Mat'i kanlar içinde görünce Muradin'i öldürmekle suçlar; ardından elindeki mızrağı Rand'a atar arkasında da başla ikisi iki mızrak atar. Rand saidinden örülmüş kılıcını çıkararak bunlardan ikisini etkisiz hale getirir. Mat'e doğru gelen bir mızrağı da Mat siyah saplı garip mızrağı ile karşılar. Couladin bunun üzerine onları Rhuidiean'a silahla girdikleri için suçlar. Bu kargaşanın üstüne gelen Shaido klanından diğer Aiellerde peçelerini takıp yirmi kadar mızrağı Rand'ın üstüne salarlar. Rand son anda kenara kaçılır ve tamda onun eskiden  olduğu yere tüm mızraklar çember olacak şekilde saplanır. Aieller bile kısa bir şaşkınlık yaşarlar ama hala Rand'a tutumları aynıdır. Bu sırada bilgelerden Bair koşarak gelir ve durun diye bağırır. Couladin'i Rhuidean'ın huzurunu bozmakla suçlar. "Daha önce iki sefer onu bozmaya çalıştın. Bir kez daha denersen yasa dışı ilan edileceksin ! Söz veriyorum. SEn ve el kaldıran herkes" diye uyarır adamı. (Rhuidean anlaşmasına göre ,anlaşılan yasa dışı ilan edilen kişi gölgeden yoksun bırakılıp , mezrasından veya çadırından atılırmış. Ve kendi boyu onu vahşi bir hayvan gibi avlarmış. )
    Bair "yanlarında silah götürmediler ben tanıklık ederim" der.  Kadın Mat'in elindeki silaha bakınca " bana verildi yaşlı kadın. Bedelini ödedim ve bende kalacak" der.
    Bair bir an önce kargaşayı önlemek için Rand'dan işaretleri göstermesini ister. Rand bir zamanlar Rhuarc'ın  gösterdiği, ön kolunu kaplayan ejder şeklini hatırlar. Rhuidean'a gidenlerde olur demişti adam. Rand kendi sol kolunu sıyırdığında onunkinde de aynı şeklin olduğunu görür; Kolunu kaldırır ve oradaki Aiellere gösterir. Bair diğer kolunu da sıyırır Rand'ın aynı şekil diğer kolunda da vardır. Bair bunu beklese bile kadın bile ürkmüş gözükür. Bu sırada Rhuarc yamacın yukarısında Heirn ve Jindoları ile duruyordu. Egwene ve diğer üç Bilge de gelmişlerdi. Kolunda ki işaretleri gören Bilgelerin iç çekişlerin duymuştu Rand. Aiellerin korktuğunu görmek Rand için tuhaftı. 
  • Ejder Kehanetleri böyle diyordu. İki kez işaretlenecek. Avuçlarına damgalanmış iki balıkçıl şimdi de bunlar. Bir de kehanete göre ödemesi gereken bedel vardı. 
  • Bair " Daha önce hiç görülmemiş olanı görün. Bir Car'a'carn seçildi. Şeflerin şefi. Bir mızrağın kızından dogma. Rhuidean'dan şafakla gelen. Aielleri birleştirecek. Kehanetler gerçekleşmeye başladı " diye duyurur kadın. Aiellerin tepkileri hiçte Rand'ın beklediği gibi değildi. Couladin öncekinde de büyük bir nefret ile bakıyordu. Shaidolar çadırlarına doğru yürüyüp gitti. Heirn ve Jindo boyunun savaşçıları da tereddüt etmeden aynısını yaptı. Bir kaç dakika sonra Aiellerden sadece Rhuarc kalmıştı. 
  • Rand ve Mat bu sefer Moiraine'in onlara sormadan şifa vermesini umursamayacak kadar kötü durumdaydılar. Fakat Moiraine ve Aviendha hala gelmemişti. Moiraine 'in Rhuidean'a gittiğini duyan Rand şaşırır. Bunun üzerine Rand Bilgelerden şifa ister ama onlar veremediklerini söyler. Bunu yapabilen Bilgeler olduğunu fakat kendilerinin yapamadıklarını söylerler. Bu duruma Rand şaşırır. Egwene bütün Aes Sedailer iyi şifa veremez diye araya girer. " En iyi şifacılar sarı ajahtan çıkar. Sheriam bile küçük bir yaradan fazlasına şifa veremez. Aynı yetilere ve becerilere sahip iki kadın bulamazsın " diye devam eder Egwene. 
  • Moiraine Rhuidean'a gitmişse , Rhuidean da tüm gördüğü şeylerin onun senaryosu olmasından şüphelenir Rand. 
  • Bilgeler  Rand ve Mat'a yedinci gün döndüklerini ve orada çok uzun kaldıklarını  söyler. Bunu duyan Rand şaşırır. Yedi gün geçmesi planlarını aksata bilirdi. Rand orada o kadar vakit geçeceğini tahmin etmemişti. Üstelik Moiraine ve Aviendha hala gelmemişlerdi. Bilgelerin dediğine göre on günden sonra hiç gelen olmamış. Bir  an önce planlarını hızlandırmam gerek diye düşünür Rand.
  • Bilgeler Rand 'i çadırlarına götürdüler ama Lan , Rhuarc ve Mat'i başka yere yollamak istediler ama Rand onların kendisiyle kalmasını ister. Bunu biraz da inadından yapmıştı. Moiraine gibi bilgelerin de şimdiden onun iplerini çekiştirmesine  izin vermeye niyeti yoktu. 
  • Lan Moiraine 'in gittiğini öğrendiğinde onun arkasından gitmek istemiş ama Bilgeler buna müsaade etmemişti. Hatta ilk günün gecesinin yarısında onu tek güç kullanarak engellemişlerdi. Lan hala bunun üzüntüsünü yaşar gibiydi. 
  • Rand Rhuarc'a nasıl klanları bir araya toplayacağını sorar. Adama göre bu kolay olmayacaktı. Aieller dünyanın geri kalanı ile savaştıkları kadar kendi aralarında da savaşmışlardı ve husumetleri vardı. Fakat klan şeflerine haber yollayarak onları kan dökemeyecekleri bir yere çağırabileceğini söyler.  Fakat her klana haberci yollamak için Rand'ın vakti yoktur. Bunu söyleyince yine Rhuarc bilgelerin klan  şeflerinin ve klan Bilgesinin rüyalarına girebileceğini ve böylece onlara mesaj yollayabileceğini söyler. Bilgeler buna sıcak bakmasa da yine kabul eder. Hatta Bilgelerden biri "bizi kırmak için bu acelen niye " diye tepki verir Rand'a.  Aiel kehanetlerine göre Şafakta Gelen onları kıracaktı. Onu ne kadar bekleseler de korkuyordular. Yalnız çok kişi bilmese de Şafakta gelen olmazsa Aieller belki Son savaşı bile görmeden yok olacaklardı. Şafakta gelen onları kıracak ama yine de bazıları hayatta kalacaktı. Rand'da bu kehanetten dolayı rahatsızdı. O kimseyi öldürmek istemiyordu. 
  • Rand o sütunların içinde herkes aynı şeyimi görür diye sorar. Dediklerine göre herkes farklı birinin gözünden görürmüş. Rhuarc'a göre herkesin kendi soyundan gelenlerin gözünden görmüş. 
  • Rhuidean'da olanlar hakkında daha önce oraya girmişler hariç konuşmak yasak olduğunu söyler Bilgeler. Rand " Ben izin verilenleri ve verilmeyenleri değiştirmeyi düşünüyorum " der. Bunun üzerine Lan, Mat ve Egwene'in yanında konuşmaya devam eder. 
  • Rand Rhuarc'a "su paylaşımı" ne demek diye sorar. Eski hikayelere göre kırılıştan sonra Aiellere sadece bir halk serbestçe su kullanmaya izin vermiş onlara. (Cairhien )  Aiellerin onların hangi halk olduğunu bulmaları uzun zaman almış. Ama artık bitmiş, barış yemini bozulmuş. Ağaç katilleri yüzlerine tükürmüş.  
  • Rand'ın yaralarını silen beyaz giysiler içindeki kadın Aiel gibi görünüyor ama kesinlikle öyle davranmıyordu. .Rand onun kim olduğunu merak etti. Kadının gri gözlerinden kararlı bir uysallık vardı. 
  • Mat Rhuidean'dan geldiğinden beri kadim dili anlaya biliyordu. Eskiden birkaç kelime , o da ne dediğini bilmeden söylerdi. Fakat daha kendi bile durumun farkında değildi. 
  • Rand biran önce planlarını uygulamak istiyordu fakat Moiraine'i burada bırakıp gidemezdi.
  • Amys Rand'ın annesini tanıyordu. Rand onu anlatmasını ister ; " Aramızdan bir grup neredeyse Ejder Duvarına kadar gitmiştik. Orada altın saçlı genç bir ıslaktopraklı kadın gördük; ipekler içindeydi ve yük atları ve binek olarak güzel bir atı vardı. Erkek olsa öldürürdük elbet fakat kadının kemerindeki basit bir bıçaktan başka silahı yoktu. Bazıları onu Ejder Duvarına kadar çırıl çıplak koşturmak istedi ama kadın kararlılıkla bir şey arıyor gibiydi. Merakla gün be gün görülmeden takip ettik. Atları öldü , yiyeceği bitti, suyu tükendi ama kadın geri dönmedi. Yaya olarak devam etti. Sonunda düşüp bir daha kalkmayana kadar. Ona su vermeye ve hikayesini sormaya karar verdik. Ölmek üzereydi ve konuşabilmesi için bir gün geçmesi gerekti.
    Terk ettiği bir çocuktan , çok sevdiği oğlundan bahsediyordu. Sevmediği bir kocadan. Nerede olduklarını söylemiyordu. Çocuğu terk ettiği için kendini hiç affetmedi bence. Yapmak zorunda oldukları dışında pek az şey söylüyordu. Aradığı bizdik. Mızrağın Kızları. Gitara Moroso adlı bir Aes Sedai kehanette bulunmuş; gidişinden bahsetmeden Mızrağın Kızları arasında yaşamaya gitmezse ülkesi ve halkının , belki dünyanın felakete uğrayacağını söylemiş. Mızrağın Kızı olmalıymış ve kızlar Tar Valon'a gitmeden kendi ülkesine dönemezmiş. Anlattıkları deli saçması gibi gözüküyordu. Aiel olmayan hiç kimse Mızrağın Kızı olmamıştı. Ama kadın inatçıydı ve bir şekilde kendini demesini kabul ederken bulduk. ( Rand'ın yarım kan ağabeyi vardı ) Kadın Shaiel adını kullanıyordu. Anlamı adanmış kadın demekti. Kadın başlarda savaşmak için hiçbir şey bilmiyordu. Ama o direndi. Bir senede mızrağa yemin etmişti ve bir Mızrağın Kızı olmuştu. Taardadkardan Chumai boyuna kabul edilmişti.  Ve sonunda kızlar Tar Valon'a gitmiş , Ejderdağı'nın yamaçlarında ölmüştü.
    "
  • Rand'ın babası da Taardadların klan şefi Janduin miş. Ama onda bir şey varmış. İnsanlar onu dinler takip edermiş. Bir çok klan arasındaki anlaşmazlıkları çözmüş ve onlar barış yapmış. Janduin Laman'ın kan bedelini aramak için Taardadlara, Nakailerei Reynkere ve Shaaradlara önderlik etmiş. Amys " Laman'ı arayışın üçüncü senesinde Shaiel hamile olduğunu anladı. Yasalara göre Üçkat topraklara dönmesi gerekirdi. Mızrağın Kızının hamileyken mızrak taşıması yasaktır. Ama Janduin ona hiçbir şey yasaklamıyordu. Bu yüzden kadın kaldı ve Tar Valon önündeki son savaşta kadın ve çocuğu kayboldu. Janduin, kadının yasaya itaat etmesini sağlayamadığı için kendini affetmedi. Klan şefliğinden vazgeçti. Bunu daha önceden yapan olmamıştı. Yapılamayacağını söylediler ama o yürüyüp gitti. Afette Trolloc ve Myrddraal avlamak için genç adamlarla kuzeye gitti. Bu çılgın gençlerin yaptığı bir şeydir. Ama dönenler bir insan tarafından öldürüldüğünü söylediler. Janduin bu adamın Shaiel'e benzediğini iddia etmiş ve adam onu şişlerken mızrağını kaldırmamış.  "
  • Rand Moiraine ve Aviendha'yı bulmak için Rhuidean'a gitmeyi teklif eder ama Melaine patlar " Seni aptal. Hiç bir adam Rhuidean'a iki kez gidemez. Sen bile canlı çıkamazsın " diye çıkışır. 
  • Rand çadırda durmuş dinlenirken çıplak halde gelen Aviendha'yı görür Rand. Yalnız kadın artık ona nefretle bakıyordur. 
  • Moiraine belirdiği zaman akşam olmak üzereyi. Kadın tepen yukarı düşe kalka geliyordu. Onu gören Lan hızla yanına gidip kucağına aldı onu . Moiraine'de anadan doğma vaziyetteydi. Kadınları böyle gören Rand şaşırdı. Demek Mat haklıydı. Adam Rhuidean'a giderken gerçekten de Aviendha'yı çırıl çıplak koşarken gömüştü.
    Rand onların canlı olarak dönmesinden çok üç gün kazanmasına sevindi. Onları beklemek zorunda kalmayacaktı.  Rand kuralları kimsenin beklemediği şekilde bozacaktı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR