GÖLGE YÜKSELİYOR 2 - 12 GİZLİ YÜZLER


  • Egeanin Yüksek Leydi Suroth tarafından Tanchico'ya yollanmıştı. Burada kimliğini gizli tutarak bilgi araştırıyor ve birkaç kadını arıyordu. Asıl görevi o kadınları bulmaktı. (Muhtemelen aradığı yönlendirebilen kadınlardı. )  Egeanin'e ulak tekneleri ile altın geliyordu. Kadın buraya gelir gelmez bir aş evi kurmuştu. Tanchico işgal edildikten sonra herkes beslenecek ve herkes yerini bilecekti.   Sanki Kandan biriymiş gibi. Kadın bu yüzden rahatsızdı aslında. Görevlerinin bitip , eskisi gibi gemisine dönmek istiyordu.
    Kadın şimdi Gümüş Meltem Bahçesi isimli bir şarapevinde oturmuş casusu ile konuşuyordu. Bu şarap evinde fiyatlar çok pahalıydı ama zaten gücü elinde bulunduran insanlar burada gizli görüşmeler yapıyordu geneldi. Bazıları tanınmamak için maske takıyordu. Hatta davetsiz kulakları uzak tutmak için koruma bulunduranlar da olurdu. Söylenene göre dilsiz korumalar bile vardı. Egeanin'de tanınmamak için bir maske takmıştı. Casusu Floran Gelb ona üçtür a'dam getiriyordu. Egeanin ona aradığı kadınları bulma görevini vermiş ama adam pek başarılı olamamıştı. Onun yüzünden savaşta yakılan mülklerinden kaçan asil bir kadını (Leilwin ) öldürmek zorunda kalmıştı Egeanin. Adam şimdi de bir tane daha bulduğunu söylüyordu.
    Gelb'in Lord Brys'ın sarhoş uşağından duyduğuna göre Meclis ve yeni Panarch seçilmesi hakkında söylentiler varmış. 
  • Egeanin lime lime ceket içindeki Gelb ile iş yapmaktan hoşlanmıyordu aslında. O gittikten sonra bir süre daha bekledi çünkü aynı mekanda Bayle Domon adlı iri kaptan vardı. Gerçi adam kadını yüzündeki maske yüzden tanıyamazdı . Kaptan Domon  bir düzene kıyı teknesi işletiyordu burada. 
  • Deniz Halkı Seanchan yeminlerini etmemek konusuna inatçıydı.
  • Aynı mekanda Beyazcüppelerin sorgucu subayı Jaichim Carridin'de vardı. Gümüş Meltem Bahçesi sahibi olan Selindrin onun kalçasında ki kılıca bir şey dediği yoktu. Aslında buraya silahla giriş yasaktı ama adamın Tanchico'da bir otoritesi var gibiydi. Hiçbir otoriteye bağlı olmayan bir askeri birlik Egeanin'nin öfkeye boğuyordu. 
  • Carridin pelerininde bir güneş patlaması ve altında dört altın düğüm ve bir baston vardı. Bu onun yüksek bir subay olduğunu gösteriyordu. 
  • Egeanin burada kendini Elidar ismi ile tanıyordu. 
  • Tanchico'da insanlar burada yalnızca yıpranmış değil , sefil ve çaresiz de gözüküyorlardı. 
  • Tanchico'da parası varmış gibi gözüken hiç kimse korumasız dışarı çıkmazdı. 
  • Tarabon ve belkide Arad Doman ufak bir dokunuşla ufalanmaya hazırdı. Yüksek Leydi Suroth neden uzak duruyordu anlamıyordu Egeanin. 

* Shea dansçıları : Seanchan'da peçeli dansçılar. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Işığın Eli Jaichim Carridin Gümüş Meltem Bahçesi isimli şarap evine kraliyetten kişilerle gizli bir görüşme yapmak için gelmişti. Görüştüğü kişiler aslan , leopar ve şahin başlıkları takmışlardı. Jaichim aslan başlığının içindeki kişinin kral Andric olduğunu tahmin ediyordu. 
  • Bu maskeli adamlar yeni Panarch seçiminde asilere karşı koruma istiyorlardı Jaichim den. Jaichim' e göre eski Panarch tahtı ele geçirmek isteyen asilerden birini desteklediği için Andric tarafından öldürülmüştü. Sonra Kral toplaya bildiği kadar meclis üyesini toplamıştı ama onlar Kralın destek verdiği Leydi Amathera 'yı seçmek istemiyorlardı. 
  • Meclis üyelerinin bir kısımı da kırsalda asilerle birlikteydi. 
  • Bu yüzden Kral Leydi Amathera'yı usulsüz olarak Panarch makamına geçirince muhtemelen meclis üyeleri arasında huzursuzluk çıkacaktı. Çünkü Panarch ve Kral seçme görevi onlarındı. Amathera'nın tacı ve asayı ele geçirmesinden sonra oradan ayrılan meclis üyelerinin anlattıkları huzursuzluğa sebep olacaktı. Kralın adamları bu adamları bastırsa da olmazdı. Bu yüzden Andric Işığın Elinden oradaki asileri bastırmasını istiyordu. Jaichim kendine verilen teminatların  kral'ın imzası ve  mührü ile  yazılı şekilde verilmesini ister. Bu şekilde Panarc Sarayını güvence altına alıp , her türlü bölücü unsuru bastıracağını söyler. 
  • Kral ve Panarch ikisi birden Carridin'in dilediğini yapmak üzere Pedron Niall'e vereceği iplerin ucunda asılı olacaktı. 
  • Carridin'in aklının meşgul eden asiler değildi. Onların Karanlık dostu olduğunu söyleyerek mücadele edebilir ve kısa sürede onları bastırabilirdi. Asıl Önemli olan Ejderyeminlilerdi. Bu guruplar zaten yönlendirebilen bir adama biat ettikleri için halk tarafından karanlık dostu olarak görülüyordu. Bu gruplar irili ufaklı yüz tane vardı. İçlerinden en az iki tanesi ordu sayılabilecek kadar büyüktü ve Carridin Yeniden doğan Ejder'in hangi grupta saklandığını bilmiyordu. 
  • Carridin'in Rand al'Thor'u hala öldüremediği için  küçük kız kardeşi Dealda düğünü sırasında bir Myrddraal tarafından kaçırılmıştı. Bundan sonra üç yakını daha öldürülmüştü. En son iki ay önce kuzeni kendi yatak odasında canlı canlı derisi yüzülerek öldürülmüştü. 
  • Evlatlar buraya geldiklerinde Verana'daki bir saraya el koymuşlardı. Bu sarayın sahibinin kafası Maseta'daki hainler merdiveninde bir kazığa geçirilmişti. Bu yüzden bu işgale kimse karşı çıkamıyordu. 
  • Şarap evinde ki görüşmeden sonra Beyazcüppelerin bulundukları saraydaki kendi odasına gidince odasında onu bekleyen bir kadın bulur ( Liandrin ) Carridin eskiden Ba'alzamon'un düzenlediği bir toplantıya gittiği sırada kullandığı ismini bile biliyordur. (Bors) Carridin bu ismi duyar duymaz kılıcını çekip kadına saldırır ama kadın havayı pelte gibi yapmış ve adam kıpırdayamaz olmuştur. Carridin bu noktadan sonra kadına yalvarmaya başlar. Rand denen adamı aradığını fakat bulamadığını, kendisine tüm akrabalarının ölesiye kadar süre verildiğini, onu bulmak için daha vakti olduğunu, daha öldürmemiş kuzeni ve yeğenleri olduğunu söyleyerek yalvarır. (Adam kendinden başkasını hayatını düşünmeyen biri ) Carridin kendisini öldürmek için bir Myrddraal geleceğini hayal etmişti hep. Kara ajahtan bir Tar Valon cadısının geleceğini tahmin etmemişti. Adam yüzden korku ve içinde ağlamaya başlar. Liandrin adamın tüm direncini yıkmıştır. 
  • Liandrin kendisinin köpeği olursa Rand 'ın ölümünü görebileceğini söyler.  Bunu duyan adam kendini öldürmek için gelmediğini anlayarak biraz rahatlar. Liandrin onun Panarch sarayının kontrolünü ele geçirmesini istiyordu. Carridin bunun imkansız olduğunu , bunu yaparsa yeni Panarch ve Kral'ın askerlerinin ona saldıracağını ve buna direnecek güçlerinin olmadığını söyler fakat kadın itiraz kabul etmez. Liandrin Amathera'nın icabına bakılacağını söyler ve odadan çıkar. 
  • Carridin Liandrin'in çok bilgisinin olmadığını anlar. Kralın verdiği teminatlar elindeyken Tamrin , orduyu ve Amathera'yı planlarını açıklamak tehdidi ile boğazından uzak tutabilirdi. Fakat yine de ayak takımını ayaklandıra bilirlerdi.
    Artı bütün bunlar Lord Kumandan Niall'ın kulağına gidince onu kızdıracaktı. Kişisel güç elde etmeye uğraştığını sanabilirdi. Buda Niall'ın ölüm fermanını imzalaması anlamına gelebilirdi. Liandrin'i öldürmeyi başarsa bile bu sefer Myrddraal Rand'ı öldürmesi için onu sıkıştırmaya devam edecekti. Kadın onu koruyacağını belirtmişti. Carridin bir çıkış yolu bulamıyor ve ağlamak istiyordu .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Liandrin kimseye gözükmeden hayalet gibi saraydan çıktı. Oraya girerken bir nöbetçiyi saidar kullanarak kandırmıştı. Liandrin bu nöbetçiyi çıkışta gözüne hançer saplayarak öldürür. Böylece ondan kimseye söz edemeyecekti. 
  • Liandrin Chesmal veya Rianna gibi tekgüç ile öldürebilme yeteneğine sahip olmak istedi. Böylece bu tür öldürmeler daha kolay olabilirdi. Birinin yüreğini durdurabilir, yada damarlarında ki kanı kaynata bilirdi fakat tüm bunları yapabilmesi için şifa gücüne sahip olması gerekirdi. Enteresan şekilde bu tür becerilerde şifa verenler daha iyiydi. Liandrin ancak çizikler ve berelere şifa verebilirdi. Gerçi bu şifa işine de ilgi duymuyordu.
  • Liandrin ve diğer on kadın karanlık dostu bir tüccarın evine yerleşmişlerdi. Onlara hizmet eden korumalar ve hizmetkarlar da Karanlığın Yüce Efendisine adanmıştı. Liandrin bu ev yerine bir sarayda oturmayı tercih ederdi ama şimdilik dikkat çekmemeleri daha iyi olurdu. 
  • Liandrin'in babası bir el arabasında meyve satarak geçindiriyordu evini. Liandrin Lordların evlerine kıskançlıkla bakarak büyümüştü.
  • Gyldin : karanlık dostu tüccarın 11 kara ajah kadına hizmet etmesi için getirdiği hizmetçilerden biri. Liandrin ve diğerleri hizmetkarlardan Aes Sedai olduklarını saklıyorlardı. Fakat Gyldin garip şekilde onlara pek yaltaklanmıyordu diğer hizmetkarlar gibi . Buda Liandrin'in sinirlerini bozuyordu. 
  • Kule hala peşlerindeydi onbir kadının . O aptalların  Tarabon'da olduklarını tahmin etmelerine imkan yoktu. Siuan'ın köpekleri her yeri kokluyor olabilirdiler bu yüzden dikkatli olmalıydılar. 
  • Onbir kadın burada beklemekten stres olmuşlardı artık
  • Carridin Beyazcüpperi Panarch sarayına götüreceğini söyler Liandrin diğerlerine. Fakat adamın  orada başka konuların olacağını bilmediğini söyler. 
  • Liandrin Carridin'i ziyarete gidince , adam Rand al'Thor 'u öldüremediği için onu öldürmeye geldiğini düşünmüştü. Kadın bunu garip bulur. Oysa Rand onlara canlı lazımdı. Carridin'in Kule'den farklı emirler aldığını düşünür kadınlar. ( Ishameal Rand'dan umudu kestiği için onu öldürmek için emirler vermişti. O ölünce muhtemelen emirleri de geçersiz kalmıştı ama Carridin'in bundan haberi yoktur. Ailesinden en son biri öleli iki ay olmuştu ve adam yeni birilerini ölüm haberinin gelmesini bekliyordu. Tabi muhtemelen böyle bir şey olmayacak. 
  • Onbir kara ajah kadın, Yüce Efendi dönmeden önce Terkedilmişler arasında olan ayrılık yüzünden zarar görmekten korkarlar. Bu yüzden kuleden ayrılırken çaldıkları şer ateş ter-angreal'ini kullanmayı denemişler ama başarılı olamamışlardı. Jeaine onu kullanmayı denemiş ve neredeyse kendini öldürecekmiş. Onu durdurmadan önce seyahat ettikleri geminin iki yanında iki delik açmıştı. Neredeyse kendilerini öldürecektiler. 
  • Liandrin planladıkları gibi Rand al'Thor'u kontrol etmeyi başarırlarsa artık Terkedilmişler hakkında endişelenmeleri gerekmeyecekti. Kadınlar Panarc Sarayında olması gereken bir ter-angreal tasma ile onu kontrol altına almak istiyorlardı. 
* Eldrith Jhondar : eskiden kahverengi olan kara ajah kadın.
* Marrillin Gemalphin : eskiden kahverengi olan kara ajah kadın. Kedi seviyor. Onun eve getirdiği kedileri Eldrith'in yok ettiğinden haberi yok. 
* Jeaine Caide :Bakır renk derili , kuğu boyunlu bir kara ajah. Eskiden yeşilmiş. Arad Domanlı . Buradaki kadınlar rezil giysileri ile tanınırdı. Jeanine'de böyle ince vücudunu gösteren bir elbise giymişti. 
* Asne Zeramene : Eskiden yeşil olan kara ajah bir kadın. Kara çekik gözlü.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Egeanin kaldığı eve varınca kendini bir Arayan'ın beklediğini görür. Adam sarı saçlı , mavi gözlü ve orta yaşlarında biridir. Adam kimliğini kanıtlamak için kuzgun ve kule resmi olan bir plaka gösterir. Bununla tatmin olmaması üzerine iki omuzundan ki kuzgun ve kule dövmelerini de gösterir adam. Egeanin 'in bir Arayana itaat etmesi gerekir. Adam Yüksek Leydi Suroth'a hizmet ettiğini söyler ve onu denetlemeye geldiğini söyler.
    Egeanin'in bildiği şehirlerin savunmaları hakkında bilgi alır ve bunların haritalarını çizdirir. Aslında Egeanin bunları bilgileri daha önceden ulak tekneleri ile yollamıştı aslında. Adamın kendine tekrardan bu haritaları çizdirmesini, kendisinin ona dövmelerini göstermek zorunda bırakması yüzünden olduğunu düşünür kadın. 
  • Arayan buraya dikkat çekmemek için kaptan Domon'un ticaret teknelerinden biri ile gelmiştir. 
  • Arayan gittikten sonra Egeanin rahatlar. Bodrumda kilit altında sakladığı şeyi görmesinden çekinir ama kilit açılmamışa benzer. Gerçi bir Arayan'ın anahtar kulllanmadan bir kilidi açabileceği söylenirmiş. Bu yüzden kadın bodruma gider. Orada on senedir tanıdığı bir Sul'dam olan Bethamin tutsak olarak saklıyordu. Boynunda bir a'dam ile öylece bekliyordu kadın. Aslında o tasmayı yanlışlıkla takmışlardı kadına. Ama taktıktan sonra kadın kaçmaya uğraşmış ama bir mide bulantısı ile bir yere gidememişti. Egeanin gördükleri karşısında şoka uğramıştı. Bildiği kadarı ila yönlendiremeyen bir kadın üzerinde a'damlar hiçbir işe yaramazdı ama Bethamin bir yere kıpırdayamıyordu. Belli ki kadın yönlendirebiliyordu. 
  • Falme'deki yenilgiden sonra Sul'damlar arkada kalmışlardı. Onları bulup ana karaya yollamaları gerekiyordu ama Leydi Suroth onları bulup öldürme görevi vermişti Egeanin'e.
    Egeanin Leydi Suroth'un bir şeyler gizlemeye uğraştığından şüphelenir . Fakat kendisi basit bir kaptandır ve böyle bir suçlama kendisinin ölümü demek olabilir. Bu yüzden kadın başka sul'damlar bulup onların üzerinde de tasmaları denemek ister. 
  • Bir kuzgun İmparatorluk ailesinin simgesiydi. Kuzgunlar Kulesi de adaletinin simgesi. Kuzgunları taşımak İmparatorluk ailesinin malı olduğu anlamına geliyordu. 
  • Arayan'ın dediğine göre Sul'dam kaçaklarının kaçışları ana karada utanç yaratmış. Bu tür söylentilerin yayılmaması için biran önce icaplarına bakılması istenir. ( Falme'de tasmaların kendilerini kontrol ettiğini anlayan sul'damlar kaçmışlar sanki. Bu bilginin yayılmamasını isteyen yetkililerde onları yok etmek istiyor gibidir.
  • Seanchan'da yönlendirme yeteneği olan erkekler idam edilir. 
  • Yönlendirebilen kadınlar insan değil hayvandılar. Dünyayı onlar kırmışlardı. Onların serbest kalmasına izin verirlerse onlar insanları kontrol etmeye çalışıp tekrar dünyayı kırardılar. Seanchanlar 'ın yönlendirebilenler hakkındaki düşünceleri bunlardı. 
  • Ana karada yönlendirebilen kadınlar bulunduktan sonra yurttaşlık ve aile kayıtlarından çıkarılıp tasmalanırdı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR