GÖLGE YÜKSELİYOR 2 - 13 BİR KADEH ŞARAP


  • Nynaeve, Elayne , Thom ve Juilin Tanchico rıhtımında indiklerinde Bayle Domon ile karşılaşırlar. Adam Nynaeve ve Elayne'ı tanır ve onların yanına gelir. Adam onları Falme'de bırakmak zorunda kaldığı için suçluluk duygusu içindedir ve bu yüzden onları tanıdığı bir hancıya götürür. 
  • Domon Falme'den ayrıldıktan sonra işleri iyi gitmiştir. Burada bir düzüne ufak kıyı gemisi ve dört deniz gemisi sahibi olmuştur. Adam burada kaçakçılık yapıyordur ve bunu da saklamıyordu. Krallığa vereceği vergilerden kaçsa da burada bir aşevi açmış ve fakirleri doyuruyordu. Bunu kendi söylemese de hancı kadın söylemişti onlara. 
  • Tanchico'da rıhtımın etrafında yüzlerce aç gözler ile insan dolaşıyordu. Onları gemilerden uzak tutan şey korumalardı. İnsanlar bir gemiye binip buradan biran önce kaçmak ister gibiydiler. 
  • Domon onlar "Üç Erik Sarayı" isimli bir hana götürür. Hanı işleten kadının adı Rendra ve kadın aynı Liandrin'e benziyordu. Saçları onun ki gibi yüzlerce örgü ile örülmüştü. 
  • Tanchico'daki insanlar şeffaf peçeler takıyorlardı. Hatta erkekler bile bu peçelerden takıyordu. 
  • Kaptan Domon kadınları gördüğünde Tanchico'dan ayrılma vakti geldiğini anlamıştı ama kadınlar onunla sıkı bir konuşma yapıp kendilerine yardım etmesi için onu ikna ederler. Domon belki Illian'a gitmesinin daha iyi olacağını düşünür ama Nynaeve orasını artık bir Terkedilmişin yönettiğini ve artık orada pek rahat edemeyeceğini söyler. Kaldı ki dünyanın geri kalanı da pek farklı değildi. Nynaeve Domon'a buraya Kara Ajah kadınları bulmak için geldiklerini de söyler. 
  • Kaptan Domon dan Tanchico hakkında bilgi alırlar. Özellikle Thom asiller ve onların kimlerle iş yaptığı, düşmanlıkları vs. gibi şeyleri öğrenir kaptandan. 
  • (Bayle Domon rıhtımda kadınları görünce tanımıştır fakat Thom'u tanıdığına dair bir renk vermemiştir. Aslında Thom, Rand ve Mat ilk kitapta onun gemisiyle yolculuk etmişlerdi. )
  • Handa herkes odalarına çekilince Thom hancı kadına söz verdiği gibi ortak salonda bir gösteri yaptı. Onu seyretmek için Elayne de odasına gitmemişti. Bir kadeh şarap eşliğinde aşığı seyretmeye başladı kadın. Aşıkta tanıdık gelen bir şeyler vardı ama çıkaramıyordu. Handaki yakışıklı hizmetli çocuk Elayne'nin şarabı yarıya gelir gelmez sürekli üstünü dolduruyordu. Kadın aslında hiçbir zaman bir kadehten fazlasını içmezdi ama bugün ne kadar içtiğini anlayamamış ve sarhoş olmuştu. Ama Thom'u nereden çıkardığını hatırlamıştı. Adamın Boru Avı hikayesini küçükken dinlemişti. Caemliyn Sarayında. Onun kucağına oturur bıyıkların çekerdi. Hatta annesi de onun dizine oturur onun anlattıklarına gülerdi. 
  • Thom'un gösterisi bitip  odasına çıkınca arkasında Elayne'de gitti. Hatırladığı şeyleri Thom'a anlattı. Annesinin Thom ile Gareth Bryne ile ve şimdi de Lord Gaebril ile ilişki yaşadığını ve gördüğü her erkeği yatağına düşürmeye uğraşan Berelain 'den ne farkı olduğunu sorar sitemle Thom'a. Bu tavrına kızan Thom ona bir tokat atar. "Sarhoş yada ayık bir daha Morgase hakkında böyle bir şey söylersen  yönlendirmeye fırsat bulamadan seni dizlerimin üstüne yatırırım. Morgase iyi bir kadındı. Olabilecek en iyi kadın" der adam.
    Elayne eskilerden bazı şeyleri hatırlıyordu. Thom'un bıyığını çektiğini falan ve sarhoş kafayla onun bıyıklarını çekiyor ve ona sorular soruyordu. Adam bunların uzun bir hikaye olduğunu ve başka bir zaman kendine anlatacağını söyler ve odasına yollar onu. 
  • Elayne odasına geldiğinde Nynaeve hala uyumamıştır. Bu gece Düşler Dünyasına girecektir Nynaeve ve Elayne'in onun başında nöbet tutması gerektir. Fakat onu bir erkek gibi sarhoş görünce kızar ve kızın kandırıp kafasını su dolu leğenin içine sokar. :) 
    Elayne "ben Andor'un kız veliahdıyım , bana bunu nasıl yaparsın " diye söyleniyordu ama bu gece Thom'dan tokat yemiş,  Nynaeve'de kafasını suya sokmuştu. :) 
  • Elayne biraz kendine gelince Nynaeve Düşler dünyasına girer. Taş'ın yüreğine gider. Egwene aniden kaybolduktan sonra bir daha onu görmemişlerdi. Bu yüzden onu bulmak istiyordu Nynaeve. Bu düşünceler içindeyken kendini Rhuidean'da buldu. Tependen sisler içindeki şehri görüyordu. Orada bir adam sisleri inceliyor ama içine giremiyor gibiydi. Tam bu sırada Nynaeve arkasında sarı saçlı gümüş yaylı bir kadın belirdi , bu Birgitte idi. Eski çağlardan bir kahraman yada o olduğunu sandığı bir kadın. Nynaeve'e biran önce buradan gitmesi gerektiğini söyler. O adamın onu görürse öldüreceğini veya çok daha kötü şeylerin olabileceğini söyler ve ona oklarından birini doğrultur. Bir an sonra Nynaeve İkinehir'de bulur kendini. Bir evin orada gizlenmiş duran Birgitte 'ı burada da görür. Kahraman yada değil kendisine böyle davranamayacağını söylemek için sinirli sinirli oraya doğru giderken bir adam görür. Rhuidean'daki gördüğü adamdı muhtemelen ama adam aynı Lan'a benziyordu. Nynaeve allak bullak olur. Lan'a benzeyen adam yayını kaldır ve Nynaeve'e doğru bir ok atar. Tam yüreğine saplanmak için gelen oktan son anda kendini kenara atarak kurtulur. Ve bu sırada telaşla uyanır. Ok omzunda ince bir yara izi açmıştı. Yara uyandıktan sonra oradaydı. 
  • Sabah olduğunda odalarına Thom gelir . Elayne biraz kendine gelmiştir ama dün geceye dair pek bir şey hatırlamıyordu. Thom bu durum karşısında biraz rahatlar. 
  • Juilin dün gece kara ajah kadınlar hakkında bir kaç kişinin ağzını aramıştı. Juilin onlar sanki eski sevgilileriymiş gibi hikayeler anlatıyordu. Bu hikayelerin sonucunda bir kaç adam burada anlattığı kadına benzer kadın gördüklerini söylemişti. Anlaşılan o ki kara ajah kadınlar Tanchico'daydı. 
  • Nynaeve Tanchico'lular gibi giyinip kılık değiştirmek için kıyafetler getirtmişti hancı kadına. Hatta saçlarını bile ördürecek galiba. 
* Temaile Kinderode : Kara ajah. Cairhien'den çok büyük gözleri olan narin bir kadın. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 01 BOŞ BİR YOL

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 00 ÖNSÖZ - EJDERDAĞI

DÜNYA'NIN GÖZÜ - 2 YABANCILAR